-3.7 C
Sibiu
duminică, ianuarie 12, 2025

Lecții de viață, dincolo de limite

Cele mai citite

Complexul de Servicii Comunitare „Prichindelul”, aflat sub patronajul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu merită o a doua parte a poveștii sale. Este cel mai mare complex de servicii comunitare din județul Sibiu, cu 3 centre mari în componență: Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități, Centrul de Primiri în Regim de Urgență pentru Minori și Centrul Maternal. În urmă cu puțin timp, am spus povestea Centrului de Primiri în Regim de Urgență. Acum trebuie să vorbim despre Centrul Maternal și Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități, pentru că aici își găsesc locul destine îngenunchiate, aparent fără speranță, însă pentru care, o echipă de oameni dedicați și în mare parte voluntari, fac eforturi în a le arăta cum să fie singurii capabili de a pune limite.  

Menirea Centrului Maternal este de a găzdui mame aflate în ultimul trimestru de sarcină și mame cu unul sau mai mulți copii, a căror condiție socială este mult sub medie. „ În general, sunt mame cu probleme sociale grave, de aceea s-a format și un modul maternal, pe lângă Centrul de Plasament nr.1. Scopul este prevenirea abandonului și reintegrarea socio–profesională a mamelor”, spune Onoriu Moldovan, directorul instituției. Capacitatea centrului este de 6 locuri pentru copii și 6 locuri pentru mame, iar din 2014 există și două locuri pentru copii și 2 pentru mamele care vin în regim de urgență.  Teoretic, mamele sunt ținute până la un an de zile, timp în care li se caută un loc de muncă, se înscriu copiii în unități de învățământ, acolo unde este cazul, iar, atunci când mama are un venit lunar, i se caută o locuință. Mamele minore sunt încurajate să-și continue școala. În prezent, în centru sunt 5 mame și 6 copii, iar 3 dintre ele au venit direct din maternitate. „Nu avem idei preconcepute. La noi vin de la studente, la mame din centrele de plasament pentru adulți. În ultimul timp însă, reintegrarea lor în societate este din ce mai grea. Multe dintre ele sunt minore, au școală puțină sau suferă de retard minor. Au fost mame care au stat la noi și câte 3 ani de zile”,  mai spune Onoriu Moldovan. Poveștile lor de viață îți dau fiori, însă la centru învață cum să ridice fruntea și cum să lupte pentru pruncii lor. Maria este o minoră de 17 ani și are deja doi copii, unul are 3 anișori, iar celălalt doar câteva luni. A ajuns la centru pentru că părinții ei sunt plecați în stăinătate și nu are unde merge. Nu poți vorbi cu ea. De câte ori încearcă să spună ceva, lacrimile o opresc. Zâmbește trist când directorul Moldovan o asigură că va face tot posibilul să o căsătorească cu tatăl copiilor ei. Demersurile sunt înaintate, ambii tineri părinți își doresc să se căsătorească, însă trebuie obținut acordul părinților fetei, din străinătate. Chipurile femeilor din centru nu sunt luminate, dar sunt liniștite. Poate nu sunt în cel mai vesel loc, însă sunt într-un loc în care ființa lor contează, un loc în care li se permite, fără a fi judecate, să fie în cea mai frumoasă și complexă calitate a femeii: aceea de a fi mamă.

Copiii din centru beneficiază de educație formală și nonformală
 
În Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități sunt 39 de copii, dintre care 32 sunt cu handicap grav. 9 dintre acești copii merg la școală și 9 la grădiniță. „Pentru cei care au probleme foarte grave, profesorii de la Școala Specială vin și lucrează cu ei aici. Se face educație nonformală cu ei, de la 0 la 18 ani. Este extraordinar cum lucrează cu ei. Pentru cei cu handicap grav lucrăm foarte bine cu Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă și Recuperare din Sibiu și avem și un plan de recuperare cu recomandări de specialitate. Au existat copii care, prin munca echipei, au fost scoși din grad de handicap”, spune Onoriu Moldovan. Am văzut Centrul ce Plasament ca unitatea cu cea mai grea misiune din întreg complexul, dar și cadrul cel mai frumos. De pe pereții camerelor îți zâmbesc vesele personaje de poveste sau de desen animat. Culorile folosite sunt calde, iar întregul centru este reabilitat și modernizat. Când îi auzi titulatura, nu știi la ce să te aștepți, iar când intri în centru și fețe fericite și bucuroase te înâmpină, rămâi fără grai. Daniela Prangate Carmina are 16 ani și este elevă la Centrul de Educație Inclusivă de la Turnu Roșu, în clasa a IX-a. Este mai mult decât bucuroasă să-ți vorbească despre pasiunea ei pentru dansurile populare și despre locul 1 obținut de curând într-o competiție sau despre coronițele care îi atestă performanțele școlare. Corina Stoica Maria, este o fetiță de 10 ani, a cărei fericire este o lecție de viață pentru oricare dintre noi și a cărei veselie face și piatra să zâmbească. Ministru Grancea este un băiat de 17 ani, mândru nevoie mare de statutul său de elev la școala din Turnu Roșu, iubitor de învățătură și carte. „Îmi place să citesc Biblia pentru copii”, ne-a împărtășit Ministru. Copiii au scris și o carte bazată pe povestea reală a trei căței, care au fost la centru: Linda, Azorel și Bobiță. Aventurile celor 3 căței sunt înșirate cu tâlc, pe paginile unui caiet, protejat de cuvinte cu greutate. „ Atenție!!! Oricine asemeni lui Cain este pedepsit de Dumnezeu.” Mai sunt copii în centru, ca Ovidelu sau Codruța și Ilie, care erau la școală și ca toți ceilalți copii, de care echipa de specialiști din centru se ocupă. Copii pe care, fără să vrem, îi privim altfel, deși ei râd, iubesc și trăiesc la fel ca noi. Directorul vobește cu mândrie și pe bună dreptate și despre cabinetul de autism, care funcționează la centru și care este singurul din cadrul Direcției. „Există un specialist, în persoana psihologului Laura Baba,  care  lucrează cu dăruire, cu 8 copii din comunitate, dar și din cadrul Centrului de Plasament Speranța și a Centrului de Dizabilități. Noi ne ocupăm și de copiii de peste 12 ani, având rezultate foarte bune. Of-ul cel mare însă, este lipsa unui logoped, a unui chinetoterapeut, deși la noi cabinetele sunt foarte bine dotate. Putem scoate posturile în vederea angajării și sperăm să se rezolve”, mai spune directorul.
Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități are o capacitate de 50 de locuri, iar în prezent aici se află 42 de copii, cu vârste cuprinse între câteva luni și 17 ani, împărțiți în 6 module, pe grupe de vârstă, sex şi dizabilităţi. Echipa este una complexă, alcătuită din medici, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, educatori și infirmiere. Directorul Onoriu Moldovan are o singură dorință cu privire la întreg Complexul „Prichindelul”: „Ne dorim să facem din complex o unitate de excelență. Noi nu oferim doar găzduire, ci acordăm servicii sociale de înaltă calitate.”

 

Publicitate
Ultimele știri

Un nou sprijin pentru pensionarii cu venituri mici: ajutorul one off

Pensionarii cu venituri mici ar urma să primească ajutor de la stat, după aprobarea bugetului pe 2025, iar pensiile...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect