Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după Postul Paştelui, a început în 15 noiembrie şi se va încheia în 24 decembrie. Potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe, cei care postesc nu vor consuma timp de 40 de zile carne, peşte, lapte, ouă sau alcool. În plus, un post adevărat presupune mai multă toleranţă şi dragoste faţă de ceilalţi. Odeta Veştemean Postul Crăciunului este unul dintre cele 4 mari posturi de peste an. Durata sa a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Astfel, timp de 40 de zile, fiecare credincios se pregăteşte simbolic pentru naşterea lui Hristos. Potrivit preoţilor, postul creştinului ortodox nu trebuie tratat drept o dietă necesară sănătăţii sau pierderii kilogramelor în plus. Cel ce posteşte îşi sacrifică ceva din bucuriile vieţii, spre a oferi un dar lui Dumnezeu. Postul înlocuieşte jertfele de sânge de altădată, când se aduceau animale sau daruri din rodul muncii, lui Dumnezeu. „Postul este luptă cu duhurile necurate, cu blestemele, cu farmecele şi cu toate taberele demonilor. Pentru că postul omului îl arde pe diavol. Necuratul nu-l suportă pe om că îşi sacrifică patimile. ªi atunci când îl vede postind fuge de om. „Acest neam de diavoli piere doar cu post şi rugăciune!”- aşa ne spune Împăratul Hristos şi dincolo de aceast vorbă ce-am mai putea noi adăuga?”, spune preotul Cătălin Dumitrean. Pe lângă postul trupesc, în perioada postului se recomandă şi purificarea spirituală, abţinerea de la lucruri sau vorbe rele şi orientarea spre săvârşirea cât mai multor fapte bune. „Postul sufletesc înseamnă oprire de la anumite patimi. Pentru că se cunoaşte că patimile se aprind mai întâi în suflet şi abia după aceea în trup. Sufletul trebuie pus la încercare şi obişnuit să se înfrâneze. De la mânie, de la clevetire, de la desfrânare, de la ură. Iar postul sufletesc se poate face doar cu rugăciune şi fugă de prilejul patimilor. Altfel, oricât am încerca să postim de la bucate, nu facem nimic dacă nu postim şi de la păcate. Lucrarea de postire de «la vedere» începe mai întâi în inimă. Iar un om care posteşte doar de la hrană şi nu şi de păcate este un creştin trist. Aşa cum sunt foarte mulţi în ziua de azi”, explică preotul Cătălin Dumitrean. În Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte sâmbăta şi duminica Potrivit calendarului stabilit de biserică, în fiecare sâmbătă şi duminică, între 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi 20 decembrie, când îl pomenim pe Sfântul Ignatie Teoforul, avem dezlegare la peşte. Nutriţioniştii susţin că în perioada postului organismul este privat de proteine şi apare o carenţă de vitamine şi oligoelemente vitale, precum vitaminele A, D sau complexul B. Prin urmare, ne recomandă să consumăm cât mai multe alimente naturale, de origine vegetală, precum soia, fasole sau ciuperci. „Alimentele este indicat să fie preparate în special prin fierbere, înăbuşire sau la cuptor şi nu prăjite. Pentru a reduce cantitatea de grăsimi şi aportul de calorii suplimentare, consumaţi în cantităţi suficiente legume şi fructe proaspete, fiţi cumpătaţi, nu mâncaţi mult şi nu consumaţi băuturi alcoolice, iar dacă sănătatea nu vă permite, nu ţineţi postul prea restrictiv pe o perioadă lungă de timp şi nu ezitaţi să-l întrerupeţi dacă nu vă simţiţi bine”, explică medicul Simona Berariu. Atât medicii cât şi reprezentanţii bisericii susţin că nu este recomandat să postească femeile însărcinate, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice, persoanele subnutrite sau care lucrează în condiţii grele şi convalescenţii.
Actualizat:
eveniment
Post de la păcate, nu doar de la bucate
Cele mai citite
Ultimele știri
ULTIMA ORĂ: Coliziune între două TIR-uri pe A1. Trafic îngreunat în zona municipiului Sibiu
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier se desfășoară dirijat, pe prima bandă, pe...
Articolul precedent