Continuăm seria relatărilor de la Bruxelles, unde trimisul nostru special, Lucian Vlad, a realizat o serie de interviuri cu europarlamentari români și primari ai unor reprezentative localități din Ardeal, prezenți la întâlnirea Comitetului European al Regiunilor, din cadrul Parlamentului European. De această dată, interlocutorul nostru e Emil Boc, primarul Clujului.
Cât de des veniți și cum se lucrează aici în comparație cu acasă (România)?
Ne aflăm, într-adevăr, la Parlamentul European, dar în cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), care de fapt este Parlamentul Primarilor și al Președinților de Consilii Județene din Uniunea Europeană. Dar pentru că sunt foarte mulți prezenți astăzi, această ședință s-a derulat în sediul Parlamentului European, cum de altfel se desfășoară foarte multe plenare. În consecință, sunt la această plenară odată la trei luni de zile și cam odată la două luni la ședința Comisiei de Coeziune Teritorială și Buget a Comitetului European al Regiunilor, pe care o conduc. Deci în această dublă calitate, de membru, dar și de președinte al unei structuri importante a Comitetului European sunt astăzi aici.
S-a dat aviz favorabil proiectului raportat de doamna Daniela Cîmpean, și anume cel privind digitalizarea datelor din domeniul sănătății. Cum vi se pare acest proiect?
Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că o colegă de-a mea, pe care o prețuiesc foarte mult pentru ceea ce face pentru Sibiu, dar și pentru ceea ce face pentru Europa din perspectiva muncii domniei sale, a prezentat unul dintre cele mai consistente rapoarte pe care le-am văzut în această sesiune, de referință pentru Comitetul European al Regiunilor prin tratatele medicale. Este unul care pornește de la experiența ei practică de la Sibiu și care duce această experiență de la Sibiu la nivel european, făcând-o cunoscută peste tot în Europa. Cred că este un model de bună practică și dacă mai mulți demnitari români, mai mulți aleși locali sau regionali români ar face acest lucru, și imaginea României ar fi mai bună. Pentru că oamenii ca Daniela Cîmpean schimbă în bine România prin ceea ce fac acasă și la Bruxelles.
Ce proiecte aveți în lucru în țară, pe care le discutați la Bruxelles?
Cele mai importante proiecte care țin de comisie sunt cele legate de banii pentru coeziune: pentru școli, creșe, grădinițe, drumuri, parcuri, autobuze electrice, pentru renovarea clădirilor, școlilor, sunt bani care vin din politica de coeziune. Miza noastră este acum să absorbim toți banii pe care România îi are alocați și de a flexibiliza procedurile astfel încât acești bani să fie mai ușor absorbiți. De asemenea, să utilizăm banii din fondul de reziliență. Mecanismul de reziliență completează fondurile de coeziune pentru a putea moderniza căile ferate, pentru a construi autostrăzi, pentru a face trenuri regionale și de a ajuta cetățenii să-și reabiliteze blocurile.
Aici suntem și pentru a simplifica procedurile, ca acasă oamenii să aibă mai puțină birocrație. Și doi, să menținem politica de coeziune pentru viitor. Europa nu va reuși să rămână puternică dacă nu va avea coeziune, adică să diminuăm cât mai mult disparitățile dintre diferitele regiuni europene.
Piața Unică Europeană dacă lucrează doar singură creează mari disparități în Europa, decalaje de dezvoltare. Politica de coeziune vine cu banii speciali ca să asigure un echilibru în Europa. Cu asta mă ocup, să accelerăm acest echilibru al dezvoltării în toate regiunile și zonele europene, astfel încât oamenii să rămână acolo unde trăiesc și nimeni să nu fie nevoit să își părăsească orașul, regiunea sau țara din motive economice. Despre asta este vorba până la urmă în Europa, de capacitatea de a lucra împreuna și de a folosi talentele la noi acasă.
Care e cheia succesului?
Colaborarea. Nu există altă cale decât colaborarea. Acum 70 și ceva de ani, Jean Monnet a spus următorul lucru: ”Mai bine să ne războim în jurul unei mese, decât pe un câmp de bătălie”, înțelegând prin aceasta că nu se poate prin confruntare. Războiul nu este o soluție la problemele noastre. Iar dacă războiul nu mai este o soluție, care este cealaltă alternativă? Colaborarea. Punem ego-ul fiecăruia de-o parte și punem interesul comun care ne leagă în față. Dacă colaborăm în această manieră în interes public, atunci și oamenii vor avea rezultate pozitive și vor vedea cu adevărat că politicienii muncesc pentru oameni și nu pentru ei.