Ordonanța care prevede posibilitatea cetățenilor români de a contribui la sistemul de asigurări sociale, pentru cel mult 6 ani, a fost modificată în Parlamentul României, iar termenul în care era permisă plata a fost mărit.
Parlamentul României a prelungit cu doi ani termenul maxim la care românii pot contribui la sistemul național de pensii prin plata unor contribuții pentru ultimii 6 ani, pentru a-și completa stagiul de cotizare. Guvernul adoptase anul trecut o ordonanță de urgență prin care erau modificate condițiile de cotizare la stagiul minim de pensionare. Potrivit acestei ordonanțe, persoanele care nu întrunesc stagiul minim de cotizare, pot face plăți pentru a beneficia de o pensie în sistemul public. Termenul limită prevăzut de ordonanță era 1 septembrie 2021, timp în care românii care dorescă să facă această contribuție pot încheia un contract de asigurare socială. Noul termen prevăzut de forma votată de parlamentari este de 31 august 2023.
Ordonanța mai prevedea ca plata contribuţiei de asigurări sociale să poată fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare. Dacă, la data de 31 august 2023, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare va fi cel conform plăților efectuate. Legea va intra în vigoare după promulgarea ei de Klaus Iohannis.