Mai bine de 100 de sibieni au stat la coadă sâmbătă dimineața pentru a pune mâna pe unul dintre pliculețele cu semințe sau pe vreun butaș oferit gratuit de către cei de la ”Semințe cu suflet”. Primii norocoși care au reușit să intre în foaierul Bibliotecii Astra au fost și cei care au reușit să obțină semințe de legume românești.
Organizatorii au fost complet luați prin surprindere de numărul mare de doritori. ”Mostrele” de legume au dispărut ca prin minune în doar câteva minute de la deschiderea oficială a primei piețe de semințe românești organizate în Sibiu.
”Am venit cu semințe de roșii, castraveți, ardei, ardei iute, gogoșar și…s-a dat tot! Nu am avut suficiente semințe pentru cât de mare a fost cererea! Uitați, mesele sunt goale! Nu am crezut că va fi așa mare cererea. Ar fi ajuns la mai multă lume dacă toată lumea ar fi luat câte un pliculeț de semințe nu 3, 4.”, spune Petre Steff, unul dintre grădinarii care a oferit astăzi sibienilor semințe gratuite.
Cei ajunși imediat după ora 10.00 au fost nevoiți să se mulțumească doar cu privitul și sfaturile oferite de către agricultori de soiuri tradiționale din toată țara.
”Acestea sunt roșii mari, Inimă de Bou se numește soiul, trebuiescu udate des după ce se prind. De fapt toate roșiile sunt iubitoare de apa. Ăsta e soi gustos, românesc!”, i-a explicat o doamnă specialistă în grădinărit tradițional unei neofite care se pricopsise cu un pliculeț de semințe.
Cei care nu au mai apucat semințe au putut totuși sta de vorbă cu invitatul special al evenimentului, Costel Vânătoru, cel care este considerat ”părintele” a nu mai puțin de 22 de soiuri de legume obținute prin cercetare. Directorul Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău are în palmares 15 soiuri clasice omologate și brevetate, 3 hibrizi și alte 4 soiuri pentru care se așteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci în vederea brevetării.