Aproximativ 20 de tineri au participat zilele acestea la un eveniment in premiera in Sibiu. un workshop dedicat apropierii comunitatilor germane si evreiesti. Din programul proiectului „Locuri necunoscute in Sbiu-Cimitirul Evreiesc” a facut parte si o actiune in care participantii au curatat fostul cimitir al evreilor stabiliti in urma cu 200 de ani la Sibiu.
Cimitirul din Gusterita este unul dintre cele 10 locatii de acest gen pe care comunitatea evreiasca le are in Sibiu.
„Sunt in jur de 30 si ceva de morminte. Vreau sa va spun ca administram si ne mai ocupam de alte 10 cimitire. Doua sunt la Medias, altele sunt la Porimbacu, la Seica…in locuri prin care au murit evrei si au avut nevoie de un loc.”, spune Otto Deutsch, presedintele comunitatii evreiesti din Sibiu.
Ajutorul celor de la Forum a venit fix in momentul in care comunitatea evreiasca, extrem de rarefiata in Sibiu, se simte aproape neputincioasa in lupta cu timpul. Cimitirul cu pricina nu mai este folosit inca din anul 1905. Cei care au avut morti ingropati acolo fie nu mai sunt in tara fie nu mai sunt in viata. La momentul de fata comunitatea din Sibiu mai are cel mult 60 de membri dintre care doar jumatate sunt evrei la origini. Cealalta jumatate este reprezentata de partenerii de viata ai acestora.
„Acest cimitir in 1905 a fost inchis fiind tot in afara Sibiului acum este in plin cartier sibian si spuneam, mai in gluma mai in serios, mai o ironie a istoriei, cei care erau in administratie de origine saseasca nu au permis evreilor sa se stabileasca in Sibiu si le-au destinat mormintele in afara orasului, iar generatiile ulterioare iata ca au venit si au facut treaba prin grija Forumului German.”, mai spune liderul comunitatii evreiesti.
Tinerii care au participat la acest proiect au fost extrem de incantati de faptul ca au reusit sa scoata la lumina cele putin peste 30 de morminte. Actiunea lor a primit cuvinte de lauda din partea mai-marilor FDGR-ului.
„Vreau sa felicit acesti tineri si pentru idee si mai ales pentru realizarea ei. Este un simbol. Aici la Sibiu este prima colaborare oficiala intre comunitatea evreiasca si comunitatea germana.”, spune Paul Porr presedintele FDGR.
Actiunea din aceste zile se doreste a fi o deschidere de drumuri pentru noi colaborari.
„Eu cred ca e nevoie de coeziune in societate si de respectarea unor valori care pe de-o parte sa aduca in memorie lucruri ingrozitoare care s-au intamplat in secolul XX in perioada national-socialista si a Holocaustului pentru ca acestea sa nu se mai poata repeat niciodata si, pe de alta parte sa stea la fundamental unei societati democratice romanesti pe care nu o avem inca. (…) Demersul tinerilor si al organizatorilor de la Forum merita salutat si subliniat.”, a spus astazi la Sibiu deputatul FDGR, Ovidiu Gant.
Conform Recensamantului din 2011 cele mai importante comunitati evreiesti din tara noastra sunt in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Bacau, Galati, Arad, Baia Mare, Botosani. Brasov, Deva sau Tg-Mures.