6.3 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

Filosoful Mihai Şora, la Sibiu, despre violenţele din 10 august: „A fost o manifestare a fricii. Cei de la stăpânire nu se simt în apele lor”

Cele mai citite

Filosoful Mihai Şora s-a aflat pentru circa două ore în faţa publicului sibian, dornic să îi asculte opiniile în legătură cu România de astăzi.
Acesta a fost invitatul „Vă vedem din Sibiu”, la Librăria „Habitus”, luni, începând cu ora 19.
„Când statul de drept e dat la o parte, democraţia ajunge foarte rău. Ce-i mai rămâne populaţiei? Decât să se răscoale! Ca să poată lupta cu mijloacele reale ale luptei politice, cu francheţe desfăşurate, trebuie să existe o democraţie! Dacă democraţia lipseşte, am intrat în vacarm, în haos”, a spus Mihai Şora.
La cei aproape 102 ani ai săi, a trăit diferite regimuri totalitare, experimentând şi viaţa de peste hotare. „În Franţa era un totalitarism apăsător, dar era vorba de o reacţie uniformă, fermă a populaţiei. Nu s-a lăsat în niciun fel prinsă în jocul totalitarismului. Este un lucru reconfortant. Rezistenţa aceasta tăcută care era în acelaşi timp indiscernabilă… Nu puteai să îi răspunzi. În anii ’50, în România, am avut satisfacţia să ştiu că grosul populaţiei nu participa la regim. Te făcea să te simţi acasă în ţara natală! Acum sunt activ într-un moment în care populaţia însăşi este activă. Populaţia, conştientă, iese şi protestează. E un protest vocal, însă hotărât şi care nu se lasă deplasat. Mă identific cu acest tip de protest!”, a spus filosoful Mihai Şora.
Acesta consideră că timp de 28 de ani, după Revoluţia din ’89, România a fost cam adormită. „O anumită perioadă am fost adormiţi. Până când lumea s-a trezit! Şi în momentul de faţă lumea răspunde la provocare. Şi spune NU! Iese cu hotărâre şi linişte în acelaşi timp, ca să spună NU Suntem de Acord! E imposibil ca această hotărâre masivă a populaţiei să nu fie sensibilă la cei care au pus mâna pe conducere. Ei, totuşi, sunt sensibili la pericolul care reprezintă pentru ei protestul mulţimii. Protestul este o pavăză a ceea ce s-ar putea întâmpla, mult mai rău, în timp. Există un mai rău posibil pe care mulţimea îl împiedică. Ieşirea în faţa Guvernului are o eficacitate. Dacă lumea nu ar ieşi, dacă nu ar exista protestul acesta public şi hotărât, atunci cine ştie ce ni s-ar putea întâmpla”, a mai spus Mihai Şora.
Invitatul a vorbit şi despre reacţia statului faţă de manifestările din 10 august.
Filosoful este de părere că a fost vorba despre o „manifestare a fricii. Cei de la stăpânire nu se simt în apele lor. Protestul mulţimii îi ţine în frâu. (…) Societatea trebuie să tindă spre binele general. (…) Politicienii practică un joc al puterii. Strâng şurubul şi apoi îl lasă. În momentul în care vede că plesneşte îl mai lasă puţin. Şi tot aşa”, a mai spus, la Sibiu, Mihai Şora.
Alături de filosoful Şora, s-au aflat şi Luiza Şora, care a vorbit despre însemnele puterii, iar psihologul Cătălina Dumitrescu s-a referit la patologiile omului politic. Printre invitații familiei Șora s-a numărat și un băiețel de 10 ani, care a povestit ce gândesc copiii despre protestele părinților.
 
 

Publicitate
Ultimele știri

Premii 2X, adică 30 de Premii pentru Participanții la Crosul copiilor

Veste mare pentru toți participanții la Crosul Copiilor din parcul SubArin. Organizatorii au decis să dubleze premiile pentru Crosul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect