Sfântul Ierah Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, şi Sfântul Apostol Andrei au fost sărbătoriţi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, astăzi, prin Sfânta Liturghie arhierească.
Potrivit Mitropoliei Ardealului, Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi format din vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice de la aceeaşi facultate.
Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei, primul chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la apostolat, şi despre Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, socotit a fi Apostolul românilor din Transilvania.
„Cinstim astăzi doi sfinţi mari ai Bisericii noastre, un Apostol Sfânt al Bisericii Ortodoxe şi un Sfânt Apostol al Transilvaniei. Sfântul Apostol Andrei are legătură directă cu ţara noastră, fiind primul chemat de Mântuitorul la misiunea apostolică. El a ajuns până în Dobrogea şi a adus aici cuvântul Evangheliei, poporul român născându-se ortodox. Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a fost primul mitropolit care a reînfiinţat Mitropolia Ardealului. Există foarte multe asemănări între cei doi şi suntem conştienţi că Dumnezeu le rânduieşte pe toate în înţelepciunea Sa. La proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a rânduit Dumnezeu ca Apostolul Andrei să fie prezent printre noi prin moaştele sale. Capul său a fost adus în această Catedrală la proclamarea canonizării Sfântului Andrei Şaguna. De asemenea, moaştele Sfântului Andrei Şaguna se află aici, în Catedrala pentru care a început adunarea de fonduri când păstorea românii din Transilvania, iar capul său păstrat într-o raclă a fost dus spre cinstire în toate parohiile şi mănăstirile unde am liturghisit în anii de după canonizare”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a acodat distincţia „Crucea şaguniană pentru preoţi” părintelui vicar Ioachim Tomoiagă, protosinghelului Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu şi pr. lect. univ. dr. Petru Pantiş, slujitor al locaşului de cult şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Credincioşii care au ascultat slujba de hram în curtea Catedralei mitropolitane au avut posiblitatea la final să intre în locaşul de cult pentru a se închina moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, respectând măsurile de siguranţă sanitară din această perioadă de carantină.