În mai multe supermarket-uri, hipermarket-uri depozite și piețe en-gros din Sibiu au fost descoperite, de către inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), nereguli cu privire la informațiile privind soiul, calitatea şi ţara de origine a unor produse expuse la comercializare. În multe dintre cazuri, informațiile de pe etichete au fost eronate. Aceste nereguli au fost găsite în Sibiu și în alte 33 de județe ale țării.
De asemenea, Sibiul se află și pe lista orașelor în care, în marile magazine și în depozite a fost descoperită lipsa afișării prețului pe produs și/sau a prețului pe unitate de măsură sau neafișarea acestora în mod vizibil sau chiar deloc, pentru fructele și legumele comercializate.
„Operatorii economici în a căror activitate, în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarketuri şi supermarketuri, depozite şi pieţe en-gros, au fost depistate abateri, vor rămâne sub atenta supraveghere a comisarilor ANPC și în continuare pentru a remedia neregulile constatate și pentru a nu le mai repeta”, spune reprezentanții ANPC.
Neregulile au fost contstate în cursul acestei săptămâni, în cadrul campaniei naționale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.
Astfel, la nivel național, la peste jumătate dintre operatorii economici controlați au fost găsite nereguli. A fost verificată o cantitate de 623 tone de fructe şi legume proaspete, din care 177 tone ( 28,4 %) nu se încadrau în prevederile legale. În acest context, comisarii ANPC au oprit și retras definitiv de la comercializare peste 69o kg de fructe şi legume, în valoare de 36.355 lei. Acestea au fost găsite ca produse improprii consumului uman. 61 de tone de fructe și legume în valoare de 679 lei au fost oprite temporat de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor constatate. Nu în ultimul rând au fost aplicate 920 de sancţiuni contravenţionale dintre care 496 avertismente şi 424 amenzi contravenţionale în valoare de 750.800 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.