Judetul Sibiu se situeaza pe locul II la nivel de tara, dupa Tulcea, in ceea ce priveste suprafata de arii naturale protejate. Practic, in judetul nostru, 50,76% din suprafata administrativa este protejata datorita biodiversitatii.
“Prima arie naturala protejata de pe teritoriul judetului Sibiu a fost Rezervatia naturala Valea Balii declarata prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr 1149/1932.”, spun reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu.
La momentul de fata Sibiul se poate lauda cu 16 arii naturale protejate dar si cu o medie peste cea a tarii in ceea ce priveste biodiversitatea.
Spre exemplu, flora inventariata a judetului cuprinde un numar de aproape 5500 de specii de plante. Vorbim aici despre 660 de specii de de alge, peste 1300 de specii de ciuperci, aproape 500 de specii de licheni, 543 de specii de muschi si 2455 de specii de cormofite.
In ceea ce priveste fauna in judet avem 60 de specii de mamifere, aproape 260 de specii de pasari, 34 de specii de pesti, 15 specii de amfibieni, 12 specii de reptile si numeroase specii de nevertebrate.
“Judetul Sibiu contribuie la capitalul natural al Romaniei cu bioregiunile alpine, continental, precum si micile insule cu vegetatie stepica, populatii representative de carnivore mari, paduri cvasivirgine si peisaje valoroase cu biodiversitate ridicata.”, mai spun cei de la APM.
Printre obiectivele protejate se numara “Rezervatia faunistica Arpasel”, “Canionul de la Mihaileni”, “Rezervatia naturala de narcise de la Suvara Sasilor”, “Golul alpin al Muntilor Fagaras” sau rezervatiile de irisi si bujori de munte.