0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Studiu: 73% dintre români consideră că în ultimii 5 ani a crescut gradul de sărăcie; percepţia, contrazisă de statistici

Cele mai citite

71% dintre români consideră că în ţara noastră există mai multe persoane sărace decât în majoritatea statelor membre UE, iar 73% apreciază că în ultimii cinci ani sărăcia a crescut foarte mult sau destul de mult în România, conform unui comunicat transmis de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Secretariatul General al Guvernului.

Pe de altă parte, o analiză relevă că în timp ce prima percepţie este confirmată, a doua este contrazisă de datele statistice.
„Conform unei analize pe baza datelor Eurostat şi INS şi ale unui sondaj de opinie realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, percepţia privind sărăcia este uşor deformată în comparaţie cu măsurătorile statistice. Atunci când cetăţenii sunt întrebaţi dacă în România sunt mai mulţi sau mai puţini săraci decât în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, 71% spun că noi avem mai mulţi săraci. Acest lucru este susţinut de datele Eurostat – în 2018, 32,5% dintre români erau în risc de sărăcie şi excluziune socială, faţă de media UE27 de 21,8%; doar Bulgaria era într-o situaţie mai dificilă – 32,8%, în timp ce 16% spun că avem la fel de mulţi săraci, iar 5% spun că sunt mai puţini săraci în România decât în majoritatea statelor din UE”, se precizează în comunicat.
Se menţionează însă că alte întrebări scot în evidenţă „diferenţe consistente” între realitate şi percepţie. Astfel, 73% dintre români consideră că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult sau destul de mult în Români. În acelaşi timp, 42% dintre români sunt de părere că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult şi destul de mult în Uniunea Europeană.
„Aceste opinii sunt însă contrazise de datele statistice. În România, procentul celor în risc de sărăcie şi excluziune socială era de 47% în 2007, anul intrării în UE, şi a coborât la 40,3% în 2014, pentru a ajunge la valorile de 32,5% în 2018 şi 31,2% în 2019. În UE27, situaţia este similară: 24,5% în 2007, 24,4% în 2014 şi 21,8% în 2018. Chiar dacă scăderea nu este la fel de semnificativă ca în România, numărul celor afectaţi de sărăcie s-a redus în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani”, arată sursa citată.
Potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, politicile publice eficiente depind şi de existenţa unei percepţii corecte în rândul populaţiei despre teme fundamentale, cum este cea a sărăciei.
„Avem nevoie de o mult mai bună comunicare în spaţiul public asupra problematicii sărăciei, pentru a creşte gradul de informare şi înţelegere în rândul cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.
Proiectul „România Durabilă” este implementat de Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, şi vine în sprijinul punerii în practică a Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, care adaptează la nivel naţional cele 17 Obiective pentru Dezvoltarea Durabilă (ODD) adoptate de ONU în 2015. Primul dintre aceste obiective se referă la eradicarea sărăciei. (AGERPRES)

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect