Alina Voaideş este multiplă vicecampioană naţională la altletism, adunând în decursul anilor multe medalii şi cupe la competiţiile naţionale. Interesant este faptul că atleta a descoperit o nouă pasiune. Arbitrajul în fotbal. Ce spune ea? „Nu suntem mai prejos decât băieţii şi o putem demonstra până şi pe terenul de fotbal, conducând unul din sporturile lor preferate”.
Povestea în atletism a Alinei a început în urmă cu 9 ani, când profesorul Adrian Toma, cel ce şi astăzi o antrenează a descoperit-o şi a selecţionat-o. Pentru Alina a însemnat dragoste la prima vedere, devenind mai apoi o adevărată pasiune. Dedicarea ei în atletism este confirmată permanent prin rezultatele pe care le obţine la nivel naţional. Alina este multiplă vicecampioană naţională la heptatlon şi pentatlon, iar în toţi anii de muncă sportivă în atletisma adunat peste 40 de medalii şi cupe naţionale şi mult peste 100 de diplome. În momentul de faţă este studentă în primul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. „Mi-am dorit să fac facultatea pe domeniul meu, pentru că marea mea dorinţă este cea de a ajunge antrenoare”. Pentru a înţelege performanţa pe care Alina o face trebuie înţelese probele combinate la care participă. Iarna, sportiva concurează pentru pentlaton. Este vorba despre 5 probe: 60 m garduri, săritura în înălţime, aruncarea greutăţii, săritura în lungime şi 800 m rezistenţă. Vara participă la probele de heptatlon, adică toate probele mai sus menţionate, la care se adaugă 200 m plat şi aruncarea cu suliţa. Pe lângă toate acestea, Alina a mai făcut şi triplu salt, probă cu care s-a calificat în 2010 la Campionatul European de Juniori II, care a avut loc în Rusia, la Moscova. În acelaşi an a fost selecţionată şi la lotul naţional. În prezent a obţinut deja prima medalie pentru Universitate. Este vorba despre medalia de bronz la triplu salt.
Unde dai şi unde crapă
Alina ţine cu dinţii de marea ei dragoste, atletismul, însă a avut surpriza să descopere o nouă pasiune. Arbitrajul. Şi nu oriunde, ci în fotbal. „Totul a început anul trecut, când am participat la un turneu de fotbal de echipe feminine, pe liceu. Onisifor Ghibu a câştigat faza judeţeană şi am mers mai departe la nivel zonal. A fost o experienţă interesantă, oricum mie îmi plăcea fotbalul. Atunci mi s-a propus de către un arbitru să încerc şi eu să arbitrez. Mi s-a spus că fetele, deoarece sunt puţine, au mai multe şanse să fie promovate de la judeţ la divizii şi mi-am spus…de ce nu?” A urmat un curs gratuit de arbitraj la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Sibiu. „A fost un curs uşor şi interesat pe care oricine doreşte îl poate face. Eu l-am făcut în primăvara anului trecut. După acest curs am început efectiv să arbitrez în meciuri de juniori, cu atât mai mult, cu cât din toamnă am trecut deja la categoria a II-a de arbitraj”. Alina recunoaşte că a fost privită diferit, pentru că este fată, dar nu în sensul în care s-ar fi aşteptat. „Am fost tratată cu mult respect atât de jucători, cât şi de spectatori”. Atleta a trecut deja şi de emoţia arbitrajului la centru. „Este foarte greu de descris ce am simţit atunci când am văzut primul meu meci de fotbal de la centru. Toată acţiunea se petrece lângă tine. Simţi jocul intens, însă trebuie să fii atentă la fiecare mişcare în parte, ca meciul să fie corect din toate punctele de vedere”. În Sibiu, aproximativ 7 fete sunt arbitri de fotbal. Nu va renunţa niciodată la atletism, dar îşi doreşte ca şi în arbitraj să ajungă până în Liga 1 sau poate chiar să arbitreze meciuri internaţionale. Pe lângă toate aceste experienţe, Alinei îi mai place înotul, şi, mai nou, să schieze. A experimentat în această iarnă. Nesănătos, adoră cartofii prăjiţi, iar sănătos, mănâncă piept de pui şi multe fructe şi nu refuză dulciurile. În sportul local „Mi-aş dori ca autorităţile să acorde mai multă atenţie sălii de atletism şi bazei sportive. Sunt foarte mulţi sportivi care au nevoie de ele pentru antrenamente”.
Palmares
2010 – locul 3 – triplu salt, Campionatul National de sala Juniori 2
– locul 2 – heptatlon, Campionatul National de Probe Combinate juniori 1
2011 – locul 2 – pentatlon, Camp. Nat. de probe combinate sala juniori 1
– locul 3 – heptatlon, Camp. nat. de probe combinate juniori 2
– locul 3 – heptatlon , camp. nat. de probe combinate juniori 1
2012 – locul 2 pentatlon, camp. nat. de probe combinate sala juniori 1
– locul 2 heptatlon, camp. nat. de probe combinate juniori 1
– locul 2 heptatlon, camp .nat. de probe combinate Tineret