3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Daniel Roman, un exemplu cum sportul poate schimba în bine pe oricine

Cele mai citite

Roman DanielDaniel Roman este un exemplu despre cum sportul poate schimba viaţa unui om. Datorită acestui „ fenomen”, Daniel a întâlnit doi antrenori care l-au ajutat să se „transforme” dintr-un copil problemă într-un sub-locotenent, absolvent al Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu în vara lui 2014, şi un cu totul alt om.
„Rugby-ul m-a învăţat să am curaj şi ambiţie, iar kyokushinul, să încerc tot timpul să mă autoperfecţionez”
S-a născut în satul Mihai Bravo din judeţul Bihor. S-a mutat în Oradea pentru a face liceul. A fost un copil problemă, nefiind uşor pentru cineva de la ţară să fie singur la vârsta aceea într-un oraş ca Oradea. Destinul l-a dus până la urmă la rugby şi kyokushin, şi la doi tehnicieni care l-au ajutat foarte mult. „Am crescut la ţară, m-am mutat la oraş. Eram un copil problemă, noroc că am întalnit doi oameni extraordinari, antrenorul Ciornai la rugby, şi Harris Valme la kyokushin”. În timpul în care a practicat acele două sporturi, Daniel a învăţat câteva lecţii cruciale care spune el, i-au schimbat viaţa : „Rugby-ul m-a învăţat să am curaj şi ambiţie. M-a ajutat să nu renunţ oricât de greu ar fi câteodată, pentru că orice om o să aibă zile grele. Kyokushinul a fost dragoste la prima vedere. Am învăţat că în orice faci trebuie să găseşti un lucru bun şi să îl îmbunătăţeşti. Trebuie să progresezi, să te gândeşti pe termen lung. Să te implici în cât mai multe lucruri şi pe orice plan, să te autoperfecţionezi”. A venit la Sibiu pentru că este singurul loc cu Academie Militară. Învăţăturile din sport au fost cruciale în momentele grele, şi l-au ajutat în cariera sa. „Când eram mic îmi plăceau filmele cu soldaţi. La 23 de ani am dat examen să fac armata la Sibiu. Am fost primul sub linie care nu a fost acceptat. Nu am renunţat, un an de zile m-am pregătit şi am intrat al cincilea. Sistemul militar te învaţă multe. De exemplu, când îţi faci patul dimineaţa este o autosatisfacere care te îndeamnă să faci şi alte lucruri la fel. Înveţi cum este să depinzi de alţi oameni”.
„Mi se pare absurd să nu ai un exemplu!”
La Academie a avut de ales să practice judo sau taekwondo. A optat pentru taekwondo. Succesul nu a stat departe, cucerind medalia de aur la Campionatul Naţional Militar în 2013, iar un an mai târziu a fost al doilea la aceeaşi competiţie. Pentru rezultatele sale, el a fost premiat la „Reuniunea de excelenţă”, concept organizat în acest an de către antrenorul de kickbox, Adrian Mihai, în favoarea sportului. „Încerc să schimb viaţa cuiva cum a făcut cineva pentru mine. Mi se pare absurd să nu ai un exemplu. Noi absolvim 240 pe an. Dacă putem schimba fiecare câte trei oameni de lângă noi, atunci ar fi în jur de 600 de persoane. Apoi, dacă toţi aceştia ar face la fel, în câţiva ani s-ar schimba mentalitatea ţării. Auzi că nu se poate schimba nimic în viaţă pentru că aşa este sistemul. Nu ai cum să îl schimbi dacă eşti singur. Principiul armatei este unitatea”. Daniel Roman a terminat specializarea administraţie publică (dpdv academic) şi logistică (dpdv militar). La apariţia acestui material, el se află la Bucureşti unde face şcoala de aplicaţie, iar în luna martie a anului viitor va fi repartizat într-un loc din ţară. Daniel Roman : „Oriunde aş ajunge o să încer să promovez mişcarea. Vreau să fac acest luru şi în rândul tinerilor de la case de copii. Sportul este extraordinar pentru autocunoaştere. Recomand tuturor părinţilor să îşi dea copii la sport”.
Roman Daniel ARMATA

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect