3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

De la groapa de nisip la generația online

Cele mai citite

Cu toții ne amintim de serile petrecute în fața blocului povestind cu prietenii și vecinii. Pentru mulți dintre noi, acestea sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilarie. Cu toate acestea, noile generații au trecut de la jocul din fața blocului la timpul petrecut din ce în ce mai mult în fața calculatorului. De la jocuri online precum League of Legends, la rețele sociale cu istorii deja faimoase tip Facebook și Instagram sau servicii de pariuri online precum NetBet și forumuri diverse, din ce în ce mai mulți tineri preferă Internetul atunci când vine vorba de petrecerea timpului liber.
Aspectul cel mai interesant al acestui fenomen este că, deși la prima vedere acesta pare să demonstreze faptul că noile generații sunt din ce în ce mai interesate de tehnologie în defavoarea unei vieți sociale, totuși toate aceste activități online au un puternic caracter social. Ne jucăm în rețea cu prietenii, ne certăm pe forumuri cu necunoscuți și cerem sfaturi pe diverse portaluri. Ne împărtășim opiniile, recenziile, pozele și amintirile. În fond și la urma urmei, omul este un animal social și nici măcar evoluția tehnologică nu poate schimba acest lucru.
Și, cu toate acestea, nu se pot compara 150 de like-uri la ultima poză de profil cu satisfacția unei nopți de vară în fața blocului cu prietenii. Toate aceste noi metode de petrecere a timpului liber online sunt dovezi clare a nevoii de apropiere și interacțiune socială a omului. Și, într-adevăr, ne simțim mai puțin singuri când interacționăm online. Rețelele de socializare ne satisfac, într-adevăr, multe dintre nevoile emoționale de zi cu zi. Vrei să împărtășești un gând? Îl arunci pe blog. Vrei să împărtășești un moment? Instagram e la un click distanță. Vrei să-i arăți cuiva o melodie care ți-a plăcut? O postezi pe Facebook și o ascultă zeci de persoane.
Dar oare cum ar arăta viețile noastre dacă nu am mai putea folosi mediul online pentru satisfacerea nevoilor de intimitate și apropiere? Ar trebui să ne vedem cu prietenii noștri ca să auzim ce au mai făcut. Ar trebui să ieșim pe stradă ca să ne vadă vecina outfit-ul. Ar trebui să-i gătim cuiva o cină delicioasă dacă ne dorim să ne lăudăm cu talentele noastre culinare. Și cât de colorate ar fi viețile noastre atunci! Dacă am depune toată acea energie pe care o investim în mediul online în viața de zi cu zi am putea muta munți.
Este ușor să ne dăm seama de ce a migrat omul de la interacțiunea organică spre mediul online. Pentru cei ce suferă de anxietate socială, spre exemplu, mediul online pare mai ușor de navigat. Dacă nu cerem, nu riscăm un “nu”, nu riscăm respingerea, nu riscăm o privire dezaprobatoare. Iar, online, totul se petrece aproape instant. Câteva click-uri te despart de o audiență disponibilă. Tendința generală a omului spre comoditate reprezintă și un aspect pozitiv și unul negativ al societății în care trăim. “Lenea” noastră proverbială a creat canapele confortabile și avioane și televizoare și mașini și câte și mai câte. Dar tendința noastră spre conservare a energiei ne poate distruge eforturile sincere de apropiere. Pentru că, în fond și la urma urmei, tot ce facem și suntem poate fi ințeles într-un context social.
Nevoile noastre sociale nu o să dispară curând. Dorim să impresionăm, dorim să ne apropiem, dorim să ne arătăm talentele și dorim să ne exprimăm. Aceste nevoi ne-au însoțit de când eram adunați cu toții în jurul focului preistoric, până la groapa de nisip și pe net. Dar, deși tehnologia ne ajută în atât de multe feluri, a folosi Internetul pentru a ne satisface nevoile emoționale și sociale este echivalentul mersului la McDonald’s când ne e foame. Da, o să țină de foame o perioadă, dar nu fără consecințe și fast-food-ul nu se compară cu un prânz gătit de bunica.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect