-2.1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

FC Hermannstadt în semifinalele Cupei României. A zecea semifinală de Cupă pentru echipele sibiene în istorie

Cele mai citite

Moment de referință pentru istoria clubului FC Hermannstadt, înființat în urmă cu un deceniu. Echipa sibiană s-a calificat pentru a doua oară în semifinalele Cupei României. În 2018, FC Hermanstadt a pierdut finala Cupei României în fața CS Universitatea Craiova (scor 0-2), pe Arena Națională. Astfel, în istoria fotbalului sibian s-a reușit cea de-a zecea semifinală de Cupa României.

Până acum, au jucat în semifinalele Cupei echipele Șoimii Sibiu, Flacăra Mediaș, Gaz Metan Mediaș și FC Hermanstadt. Doar Flacăra Mediaș și FC Hermannstadt au jucat finala Cupei României, însă ambele au pierdut lupta pentru trofeu. Așadar, în acest an, FC Hermannstadt are privilegiul istoric de a deveni prima grupare fotbalistică din județul Sibiu care își poate trece în palmares câștigarea Cupei României. Duminică, sibienii întâlnesc pe teren propriu echipa Gloria Buzău, ultima clasată în Liga 1.     

Sibienii au eliminat o fostă câștigătoare de Cupa României

FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a surclasat-o pe formația de ligă secundă CSM Reșița cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri seara, în deplasare, în Valea Domaului, într-un meci din sferturi.

Trebuie menționat că în 1954, sub denumirea Metalul Reșița, echipa din Banat cucerea trofeul Cupei României după o finală câștigată cu 2-0 în fața celor de la Dinamo București. Camerunezul Nana Antwi (11) a deschis scorul cu un șut frumos, după pasa lui Alessandro Murgia. Ianis Stoica a majorat avantajul sibienilor (24 – penalty), după ce Ouadie Salhi l-a lovit cu cotul pe Tiberiu Căpușă, la un duel în careul gazdelor.

Faza a fost semnalată de arbitrajul video. Sergiu Buș a marcat al treilea gol al echipei antrenate de Marius Măldărășanu (36), cu capul, din centrarea lui Ianis Stoica. Cristian Neguț (82) a închis tabela, din centrarea lui Tiago Goncalves. Bănățenii au avut mai multe șanse de a marca golul de onoare, dar portarul Vlad Muțiu a apărat șuturile lui Andrei Lascu (45+2) și Mihai Dolghi (70), iar același Lascu a șutat pe lângă poartă (58).

Caseta meciului: ACSM Reșița – AFC Hermannstadt 0-4 (0-3), Stadion „Mircea Chivu” – Reșița.

Au marcat: Nana Antwi (11), Ianis Stoica (24 – penalty), Sergiu Buș (36), Cristian Neguț (82).   Reșițenii joacă în play-off-ul din L2 și au debutat în această fază a campionatului cu un categoric 4-0 în deplasare cu Metaloglobus București, apropiindu-se astfel la doar un punct de ocupanta locului trei, formația din Capitală.

În ciuda faptului că au ratat accesul în play-off-ul din L1, sibienii domină și impresionează în play-out, unde sunt lideri. FC Hermannstadt are o singură înfrângere în ultimele 7 partide de campionat. Câștigători în Cupă ai unei grupe în care s-au mai aflat Farul Constanța, UTA Arad sau Poli Iași, sunt pregătiți să calce pe urmele performanței din 2018, an în care au disputat finala competiției.

„Sincer, dacă mă întrebai înainte de meci, nu mă gândeam la un astfel de scor, chiar dacă pare foarte mare. Noi am marcat golurile când a trebuit. Ce nu mi-a plăcut? Pentru că e normal… Le-am spus băieților că nu vreau să fiu nemulțumitul căruia i se ia darul. Nu mi-a plăcut faptul că am cedat posesia. Nu voiam să avem accidentați. Mentalitatea însă a fost bună – să vrem să marcăm goluri! Așa îți câștigi respectul. Nu că nu și l-ar fi câștigat și în ultimele două meciuri… Venim după două victorii frumoase. Astăzi au jucat totuși cu frâna de mână trasă”, a declarat Măldărășanu, la flash-interviuri, la finalul partidei.        

Așteptăm Rapidul pe Noul Municipal din Parcul Sub Arini

Semifinalele sunt programate pe 23 aprilie, iar în penultimul act FC Hermannstadt o va înfrunta pe FC Rapid București, într-o singură manșă, pe teren propriu, la Sibiu. Rapidiștii au trecut lejer de Metalul Buzău. Trebuie menționat ca de fiecare dată, în ultimii doi ani, FC Hermannstadt a fost eliminată în sferturile de finală ale Cupei României de către Universitatea Cluj, după evoluții rușinoase atât pe noul Municipal, cât și pe Cluj Arena.

De la finală de Cupă din 2018, sibienii dezvoltaseră un adevărat complex: au ajuns de patru ori în sferturile de finală ale Cupei României, dar nu au reușit calificarea în semifinalele celei de-a doua competiții fotbalistice interne. Au fost eliminați în această fază de Viitorul, actualmente Farul Constanța, în 2019, scor 2-3; FCSB, în 2020, scor 1-2, chiar pe Municipalul  sibian, și de două ori consecutiv, de Universitatea Cluj (prima dată pe noul Municipal). Așadar, după patru eliminări în sferturile de finală ale competiției, FC Hermannstadt a trecut în faza semifinalelor și acum se gândește la finala Cupei României.

„Va fi o semifinală frumoasă și suntem în formă (n. red. – cu Rapid București). Trebuie să visăm la trofee. După ce te lași de fotbal, cu acestea rămâi. Clubul nu a câștigat trofeul, ce ar fi să fim noi primii! Este un trofeu pe care mi-l doresc ca antrenor”, afirmă Marius Măldărășanu, cel mai longeviv antrenor din Liga 1, după Gheorghe Hagi, principalul de la Farul Constanța.

Măldărășanu poate face dubla în Cupa României, ca jucător-antrenor. A câștigat cu Rapidul titlul național în 1999 și 2003, Cupa României în 2002, 2006 și 2007 și Supercupa României în 1999, 2002, 2003 și 2007. În plus, are un titlul de campion în Turcia, cu Besiktaș.        

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

O altă stradă intră în rând cu orașul: A. Pann, redeschisă cu sens unic

Strada A. Pann din Sibiu a fost redeschisă sâmbătă, 5 aprilie, după finalizarea lucrărilor de reparații începute la începutul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect