Seria meciurilor de gală din această toamnă, de pe stadionul Municipal, continuă astăzi, de la ora 18, cu partida dintre FC Hermannstadt şi Rapid Bucureşti. După partidele cu Farul Constanţa, campioana în exerciţiu, FCSB, liderul Superligii, şi Sepsi, deţinătoarea Cupei României în ultimele două ediţii, acum fotbaliştii sibieni dau piept cu altă mare echipă a fotbalului autohton, Rapid Giuleşti.
Atmosfera va fi una de meci mare, în condiţiile în care toţi suporterii ştiu spectacolul pe care îl oferă galeria giuleşteană. Rapidul traversează o perioadă excelentă în campionat, cu victorii pe linie, în timp ce FC Hermannstadt este neînvinsă de etape bune, dar, din păcate, după Oţelul Galaţi, este protagonista meciurilor egale. Mai mult, se pare că FC Hermnnstadt nu ştie să joace în campionat atunci când se află în superioritate numerică (vezi rezultatele de egalitate cu FCSB şi Petrolul, în ultimele două etape din campionat).
Rapid Bucureşti este pe locul 3 în campionat şi are nevoie de o victorie pentru a se apropia de FCSB şi CFR Cluj. Echipa lui Bergodi leagă victorie după victorie, anunţându-şi candidatura pentru titlul ce ar marca centenarul clubului. La polul opus, în ciuda multor remize obţinute, care au creat însă şi o oarecare aură de invincibilitate, FC Hermannstasdt pe află pe locul 5, adică în play-off campionatului. Cu o victorie în faţa echipei giuleştene, sibienii se apropie la un singur punct de podium, având în vedere că nici Universitatea Craiova nu trece printr-o perioadă prea bună.
O victorie a lui Hermannstadt în faţa Rapidului ar însemna destul de mult pentru fotbaliştii sibienii, dar şi pentru suporteri. Ar fi o primă mare victorie în faţa unui nume mare din Superligă, în condiţiile în care cu FCSB a fost remiză, iar suporterii sibieni au rămas cu frustrarea că nu am câştigat, mai ales că o jumătate de oră am avut om în plus pe teren, după eliminarea lui Dawa. Dacă în sezonul trecut şansa play-off-ului a venit doar din priceperea antrenorului Marius Măldărăşanu şi a fotbaliştilor sibieni, dar subminată cras de conducerea şi finanţatorii sau creditorii clubului şi administratorul special care a gestional insolvenţa – celebra penalizare de 9 puncte care ne-a tăiat toate iluziile de mai bine –, acum, la un an distanţă, echipa lui Măldăraşanu ne dă siguranţa că se poate bate pentru un loc de play-off.
Echipa are o oarecare stabilitate financiară, mai ales că au apărut sponsori noi şi importanţi pe tricou și, sperăm, o conducere mult mai profesionistă în plan administrativ şi sportiv. Iar de aici se poate construi o echipă care să îşi asigure prezenţa în play-off. Suporterii sibieni merită mai mult, iar celebra scuză a conducătorilor că FC Hermanstadt este o echipă nouă, creată numai în 2015, nu mai are nicio relevanţă în faţa suporterilor. Poate a venit timpul ca echipa să se bată pentru o soartă mai bună, iar conducerea clubului şi antrenorul Măldărăşanu să-şi asume clar acest obiectiv, adică calificarea în play-off. Ar da un mesaj clar suporterilor şi comunităţii sibiene şi poate ar duce la o emulaţie şi mai mare în Sibiu, în perspectiva partidelor din etapele următoare cu Dinamo şi CFR Cluj, de acasă, dar şi în susţinerea sportului de către Primăria, Consiliul Judeţean Sibiu şi de către mediului local de afaceri.
Să mergi pe stadion la un meci a devenit un lux
Preţurile biletelor sunt următoarele: 50 de lei la peluze, 90 de lei la tribuna II şi 100 de lei la tribuna I. FC Hermannstadt se poate baza în continuare pe aportul suporterilor, care fac sacrificii financiare importante pentru a fi prezenţi şi pentru a crea spectacol în tribunele noului Municipal. Preţurile la bilete pentru meciul de duminică sunt ridicate tocmai ca cererea să nu fie mai mare decât capacitatea mică a stadionului. Practic, suporterii denunţă pe reţelele de sociale un pact tacit între conducerea, finanţatorii echipei şi municipalitate.
Strategia municipalităţii de a construi un stadion modern a fost una forte bună, însă, din păcate, capacitatea lui redusă se întoarce acum împotriva Primăriei Sibiu. În loc să avem un stadion cu o capacitate de aproape 18.000 de locuri şi cu preţuri accesibile pentru suporteri, dispunem de un stadion cochet şi modern de 13.000 de locuri, care îi atrage doar pe suporterii cu dare de mână. La ce preţuri au fost la partidele cu FCSB şi Rapid şi luând în calcul că mai există şi partidele de teren propriu din această toamnă cu Dinamo şi CFR Cluj, numai suporterul înfocat a lui FC Hermannstadt să nu fii! Să mergi la un meci de fotbal pe Municipal este mai scump şi mai greu de obţinut un bilet decât la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sau chiar la Artmania. Să fii suporterul lui FC Hermannstadt chiar trebuie să dispui de o situaţie financiară OK, altfel este o pasiune mult prea costisitoare şi poate cu urmări în sânul familiei, nu tocmai favorabile microbistului. Nici nu vrem să ne imaginăm ce preţuri la bilete ar fi dacă FC Hermannstadt s-ar califica în play-off campionatului.
Pas greşit în Cupă
FC Hermannstadt a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (0-0), miercuri seara, la Sibiu, pe Municipal, într-un meci din Grupa A a Cupei României la fotbal. Sepsi OSK, deţinătoarea trofeului, a deschis scorul prin Cosmin Matei (53 – penalty), după o ţinere a italianului Alessandro Murgia la Mihai Bălaşa. Sibienii au egalat prin Florin Bejan (65), cu o lovitură de cap, în urma unui corner. Fundaşul i-a dedicat golul coechipierului său Dragoş Iancu, care a suferit o fractură deschisă de peroneu duminică. FC Hermannstadt a avut o bară în prima repriză, prin Paul Antoche (33).
În celelalte meciuri din grupă, Petrolul Ploieşti a învins cu 2-1 în deplasare echipa de liga a treia Progresul Pecica, în timp ce Corvinul Hunedoara a dispus de Chindia Târgovişte cu 2-0.
AFC Hermannstadt – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-1 (0-0), Stadion Municipal – Sibiu.
Au marcat: Florin Bejan (65), respectiv Cosmin Matei (53 – penalty).
Cartonaş roşu: Denis Renţa (Sepsi OSK, min. 87)
Arbitru: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea); arbitri asistenţi: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea), Cosmin Vatamanu (Bucureşti); al patrulea oficial: Valentin Porumbel (Olteniţa)
Arbitru video: Sorin Costreie (Voluntari); arbitru asistent video: Vlad Bârleanu (Bucureşti)
Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – CCA, Felix Grigore (Bucureşti) – FRF.