Într-o lume în care cei mari şi puternici acaparează totul, rar există cei care se pot împotrivi şi lupta cu aceştia, mai ales că au mult mai puţine resurse. Una dintre excepţiile de la regulă este Gheorghe Vaida, tehnicianul anului 2014 în judeţul Sibiu. Prin pricepere, valoare, pasiune şi o muncă titanică, antrenorul de la CS Romgaz, a reuşit să ducă Mediaşul printre cele mai bune centre din ţară la tenis de masă, feminin. Anul competiţional 2014-2015 a demonstrat încă o dată de ce Gheorghe Vaida este unul din cei mai buni antrenori ai ţării. De la copii, la minicadete şi cadete, toate grupele sale au fost pe podiumul naţional. Şi nici nu am ajuns la Andreea Dragoman, jucătoarea senzaţională ce a acaparat întreaga Cupă a României la toate categoriile posibile, a fost campioană europeană de cadete cu naţionala, şi a obţinut numeroase rezultate internaţionale. Andreea a progresat, iar un aport capital l-a avut Gheorghe Vaida. Am avut imensa onoare de a realiza un interviu cu acesta, la singura tabără de tenis de masă din ţară, organizată în această săptămână, la Sibiu, la centrul Aria.
R : Spuneţi-mi despre fetele pe care le aveţi la antrenament, aici la centrul Aria?
GV : Diana Muntean este deosebit de harnică şi cuminte. Îi place şi ştie că trebuie să muncească. Nu se fereşte deloc de antrenamentele grele, acoperă bine toate loviturile. A crescut repede, este foarte înaltă pentru vârsta ei. Are forţă şi dorinţă foarte mare. La şcoală se descurcă foarte bine, olimpică la matematică şi literatură. Denisa Baltag a avut o perioadă probleme mari cu genunchii şi a bătut pasul pe loc. Doctorul a spus că din cauza creşterii. Ea se bazează foarte mult pe lovituri drepte. Este la cel mai bun liceu din Mediaş, la contabilitate. Ambele fete mai au de lucrat la loviturile de contraatac cu efect. Cristina Dumitrescu este cea mai mică, joacă lejer. Are explozie foarte bună. Dă atât de tare că nu mai ai timp să revii. Are anticipaţie, parcă joacă la mişto…îi fuge mintea, ştie unde dă celălalt mai repede înainte de a lovi. Andreea Dragoman lipseşte pentru că se află în Bahrain cu naţionala României…apoi, Cehia. Cam în fiecare lună o să aibă un Open în afara ţării.
R : De cât timp sunteţi la Mediaş? GV : Sunt la Mediaş din 1999. Am început numai cu băieţii, au fost campioni naţionali…au plecat la fotbal (râde). Apoi, am trecut la fete. Cam două treimi din antrenament îl facem cu jocul dirijat. Fetele au teme ca în meciuri, cum să lovească şi unde să lovească.
R : Aveţi mult mai puţini sportivi faţă de multe cluburi, şi implicit o concurenţă mai redusă între aceştia. Chiar şi aşa, vă bateţi cu cele mai bune puternice oraşe din România, şi pe multe chiar le întreceţi. Cum reuşiţi? GV : Eu sunt precum calul, învăţat să tragă toată ziua! Constanţa şi Bistriţa sunt centre mari faţă de noi. Noi, întotdeauna am lucrat cu puţini sportivi. Dar, atâta timp cât eşti sănătos şi ai condiţii, trebuie să lucrezi să ai copii la vârf. La Mediaş avem condiţii. Rezultatele pe care le avem la Mediaş sunt mari faţă de clubul mic care suntem noi. Fetele noastre s-au învăţat de mici să fie la bătaie pe medalii. Toate au vitrina acasă plină cu medalii.
R : Cum a fost 2014? GV : În 2014, toate echipele noastre au jucat finala pe ţară. Am fost campioane naţionale la cadete şi minicadete, şi vicecampioane la copii. La fel, în concursurile individuale am avut podiumuri şi campioane naţionale. Fetele au fost extraordinare!
R : Ce vă doriţi pentru 2015? GV : Am zis-o ca o glumă, „în 2015 să avem jumătate din rezultatele anului 2014 şi tot este bine”. Echipa de cadete este favorită în 2015 la echipe. La copii vreau să fim între primele două, cu echipa de junioare putem ajunge la bronz. De la Andreea sunt pretenţii şi aşteptări mari de la club şi de la federaţie, pentru concursurile internaţionale individuale şi cu echipa naţională.
Părerea sportivelor despre antrenorul lor :
„Bun, silitor şi cumsecade”, Cristina Dumitrescu.
„Antrenorul nostru ştie întotdeauna cum să se comporte cu sportivii. Ştie ce ne trebuie. Ne pregăteşte să ne perfecţionăm mai multe lovituri pe care nu le stăpânim aşa bine, ne spune slăbiciunile noastre. Ne explică unde greşim şi încercăm să le corectăm”, Diana Muntean.
„Este un om muncitor şi îşi doreşte de la noi foarte mult. Este puţin exigent cu facebook-ul, nu ne prea lasă”, Denisa Baltag.
„Avem o legătură foarte strânsă cu domnul profesor. Stăm mai mult cu el decât cu părinţii. Mereu ne împinge de la spate”, Beatrice Toth