-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Naționala de Cupa Davis la Sibiu

Cele mai citite

Articol de Cosmin Pal

În acest an, naționala de Cupa Davis a României aniversează centenarul. România a participat pentru prima dată în Cupa Davis exact în urmă cu 100 de ani, în 1922. De atunci, România a jucat 3 finale de Cupa Davis, în 1969, 1971 și 1972. Din păcate, de fiecare dată ne-a învins naționala de Cupa Davis a Statelor Unite ale Americii.

Cele 3 finale au fost reușite de Ilie Năstase și Ion Țiriac, cei mai mari tenismani din istoria țării noastre. Timp de 100 de ani, până la meciul din week-end-ul trecut cu Slovacia, ultimul meci al naționalei din acest an, România a disputat 160 de întâlniri, din care a cîștigat 81. În acest interval, timp de 16 ani România s-a aflat în elita tenisului mondial, adică în Grupa Mondială, perioada în care s-a putut lupta direct pentru Salatiera de argint. Totodată, trebuie spus că toate recordurile echipei naționale au fost stabilitate de Ilie Năstase, primul lider mondial din istoria ATP, și Ion Țiriac. În acest moment, România ocupă locul 32 în clasamanetul pe națiuni al Cupei Davis.

România a jucat prima partidă de Cupa Davis în iunie 1922, cu naționala Indiei. Partida s-a disputat în perioada 19 – 20 iunie 1922, în Marea Britanie, pe iarbă, la Beckenham. India a câștigat cu 5-0, din echipa României făcând parte jucătorii Nicolae MIȘU și Mișu STERN. Doar în perioada celui de-al doilea razboi mondial nu a jucat România partide de Cupa Davis, de-a lungul istoriei.

Sibiul, gazdă perfectă

Sibiul face și el parte din istoria echipei de Cupa Davis a României. În 3 rânduri, orașul de pe Cibin a găzduit partidele naționalei. Toate au avut loc în Sala Transilvania, în condiții excelente, însă, din păcate, spectatorii sibieni au asistat la o singură victorie a românilor. Dacă până în 2000 meciurile echipei de Cupa Davis au avut loc aproape exclusiv în București, la Arenele BNR sau Sala Polivalentă, exceptând Timișoara, în ultimii 20 de ani Federația Română de tenis a decis să organizeze meciurile reprezentativei de Cupa Davis și în orașele din provincie. Astfel, Brașov, Sibiu, Arad, Piatra Neamț sau Cluj-Napoca, profitând de infrastrucutra sportivă defectuoasă a Capitalei, s-au înscris pe lista orașelor care au organizat partidele naționalei și au intrat astfel în istoria tenisului românesc.

În 2008, o veste surpriză venea din partea Federației: Sibiul va găzdui partida de Cupa Davis cu Franța, din primul tur al Grupei Mondiale, în perioada 8 – 10 februarie 2008. O veste extraordinară pentru sibieni, în condițiile în care, în acel moment, România se afla între primele 16 națioanle din lume și avea șansa să lupte pentru cel mai prestigios trofeu din lumea tenisului. Singurul inconvenient era faptul că România nu pornea favorită în fața cocoșului galic, care avea jucători mult mai bine cotați în clasamentul ATP.

Dar cum a ajuns Cupa Davis la Sibiu?

În acea perioadă, sibianul Aurel Munteanu, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din țară, era sponsor, prin firmele sale, al echipei de Cupa Davis. Îl lega o prietenie strânsă cu Ilie Năstase, președintele FRF, și Ion Țiriac. Acesta s-a folosit de toată influența sa și a adus meciul la Sibiu, în Sala Transilvania, fiind ajutat de Primăria Sibiu și Consiliul Județean, conduse atunci de Klaus Iohannis, repectiv Martin Bottesch. Sala a pus la dispoziție toate condițiile cerute de Federația Internațională de Tenis – ITF. Ba mai mult, s-a obținut chiar o derogare din partea ITF, prin FRF, deoarece Sala Trasilvania nu avea o capacitate de 3.000 de locuri, așa cum este prevăzut în astfel de meciuri internaționale de World Group. Însă, toată lumea a conlucrat perfect, astfel că Sala Transilvania găzduia primele meciri de tenis din istoria sa, una destul de recentă, având în vedere că a fost construită spre finalul anilor 90. Un eveniment extraordinar pentru Sibiu, care se regăsea acum pe harta tenisului mondial. A fost o săptămână bună pentru tenisul sibian. Tenismenii români și francezi au fost cazați la Hotelul Împăratul Romanilor, aflat în proprietatea omului de afaceri sibian. Tragerea la sorți a avut loc într-un cadru special la Sala Thalia, banchetul meciului a fost găzduit tot de Împăratul Romanilor, iar cei peste 200 de suporteri francezi, aflați la Sibiu, au putut cunoaște un oraș cu istorie și cultură bogate. Tot atunci, pe parcursul întâlnirii, la etajul 1 al sălii, dinspre stadionul Municipal, s-a organizat o incintă pentru VIP-uri, unde au luat parte pentru destindere, între meciuri, invitații speciali: vedete și oameni de afaceri din preajma lotului național.

După ce zeci de ani de zile în care sibienii au putut vedea doar la televizor meciuri de Cupa Davis, aceștia au luat cu asalt casele de bilete de la Sala Transilvania pentru a putea fi martori la cel mai mare spectacol al tenisului mondial – Cupa Davis. Pe tot parcursul săptămînii, sibienii au putut asista la antrenamentele celor două națioanele și să afle ceea ce înseamnă atmosfera unui meci de Cupa Davis. Naționala României i-a adus la Sibiu pe Andrei Pavel, cel mai bun tenisman român după Ilie Năstase, Victor Hănescu, urmașul lui Pavel în ATP Tour și noile vedete ale echipei, pe tinerii Florin Mergea și Horia Tecău, aflați la început de carieră, iar căpitani nejucători era alți doi tenismeni valoroși din trecut, Florin Segărceanu și Adrian Marcu. De partea cealaltă, naționala Franței îi avea în echipă pe Richard Gasquet, numărul 7 ATP în 2007 și membru în top 10 ATP la momentul desfășurării meciului, Jo Wilfried Tsonga, care în urmă cu o săptămână jucase finala de la Australian Open 2008, pierdută la Novak Djokovic, Arnaud Clement, aflat la apogeul carierei, adică fost jucător de Top 10 ATp și finalist la Australian Open 2003 (finală pierdută la Andre Agassi) și Michael Llodra, unul dintre cei mai buni jucători de dublu din istoria teniuslui mondial, multiplu câștigător de turnee de Grand Slam la dublu. Rezerva echipei Franței era Gilles Simon, care și el se pregătea să intre spre finalul anului în Top 10 ATP. Căpitan nejucător al francezilor era Guy Forget, cel care câștigate Cupa Davis în 1991 și jucase finala în 1996, pierdută în fața Suediei. Practic, Franța avea o constelație de vedete, în timp ce noi aveam de partea noastră terenul, publicul și entuziamul.

Din păcate, România nu a avut nicio șansă în fața adversarilor, care ne-au dominat clar, meci după meci. În schimb, spectatorii naționalei au trăit momente de tenis spectaculos, la final fiind conștienți că francezii au fost prea buni în acel week-end. O notă aparte a atmosferei au fost cei peste 200 de suporteri francezi, toți îmbrăcați în tricouri albastre, care au cântat și au dansat pe tot parcursul întâlnirii. Aceștia au cules aplauze din partea suporterilor români pentru fair-play-ul și spectacolul oferit. Încă după primele două zile, Franța ne-a învins, scor 3-0. Bucuria suporterilor francezilor a fost continuată apoi de tenismeni. Gasquet, Tsonga, Clement, Llodra și Simon au petrecut în noapatea de sâmbătă spre duminică într-un club sibian, la modă atunci: Liquid. Aceștia au petrecut toată seara, dansând, iar spre final au devenit sufletul petrecerii în clubul sibian.

România – Franța 0 – 5

8 – 10 februarie 2008, suprafața Hard, Sala Transilvania Sibiu

Victor Hănescu – Richard Gasquet 6/7 4/6 5/7

Andrei Pavel – Jo wielfried Tsonga 7/6 4/6 4/6 4/6

Florin Mergea/horia Tecău – Arnaud Clement/Michael Llodra 3/6 4/6 7/6 6/3 2/6

Andrei Pavel – Michael llodra 6/7 6/7

Horia Tecău – Arnaud Clement 6/7 6/2 4/6

Foto: Sibiu Open

Marat Safin, nr. 1 ATP, a venit la Sibiu cu naționala Rusiei

Organizarea meciului cu Franța a fost un succes pe toate planurile, primind calificative bune din partea Federației Internaționale de tenis – ITF. În toamna lui 2008, România a revenit în Grupa Mondială după meciul de baraj, adică din nou între primele 16 naționale ale lumii. La tragerea la sorți în calea tricolorilor a ieșit Rusia. Cum România urma să găzduiască întâlnirea, FRF caută locația optimă. Și ce oraș putea să aleagă decât Sibiul, care cu un an înainte a fost gazda perfectă. Și de data aceasta au fost decisive influența și lobby-ul omului de afaceri local Aurel Munteanu: ֦Sibiul este pentru a doua oară capitala tenisului românesc. M-am străduit să aduc din nou un meci din Grupa Mondială la Sibiu. Acest oraș merită ce e mai bun pentru că știe să prețuiască frumosul și performanța. Și de va fi și victorie, atunci știu că bucuria va fi a tuturor. Așa că în acest week-end să fim împreună pentru Româniaˮ, declara Aurel Munteanu, în programul de meci al întâlnirii. Acum, autoritățile locale aveau experiență în organizarea meciurilor, astfel că din nou totul a decurs ca la carte. Se poate spune că Sibiul a primit echipa de Cupa Davis la apogeu sportiv, în condițiile în care traversa cea mai bună perioadă după era Năstase – Țiriac din anii 70. S-au urmat aceleași puncte ca și la partida cu Franța, doar că de data aceasta Rusia a venit fără suporteri la Sibiu. Hotelul Împăratul Romanilor a fost gazda celor două delegații, iar sala Thalia a mai găzduit un moment deosebit în istoria sa: tragerea la sorți a meciurior și conferențele de presă a celor două naționale. De altfel, tragerile la sorți a meciurilor cu Franța și Rusia au fost cele mai importante momente sportive din istoria teatrului sibian. Noutatea absolută a întâlnirii de Cupa Davis a fost însă venirea lui Marat Safin, fost numărul 1 mondial în clasamwentul ATP. Acum, acesta a venit să joace pentru naționala țării sale, aflată în lupta pentru cucerirea Cupei Davis. Marat Safin a devenit numărul 1 ATP în noiembrie 2000, fiind atunci cel mai tânăr nr 1 atp din istotria tenisului. Rusul a câștigat două turnee de Grand Slam, la Us Open 2000 și Australian Open 2005. De latfel, și sora sa, Dinara Safina, a fost numărul 1 WTA la feminin. Cei doi frați sunt singuri din istoria tenisului care au ajuns nr. 1 mondial. Marat Safin, alături de Ilie Năstase, sunt singuri foști lideri mondiali ATP care au vizitat vreodată Sibiul. Naționala Rusiei îi mai cuprindea pe Mikhail Youzhny, fost jucător de Top 10 ATP, Dmitry Tursunov, fost nr. 20 ATP, și Teimuraz Gabashvili, jucător care a petrecut ani la rând în Top 100 ATP. Căpitan nejucător al rușilor era Shamil Tarpischev, unul dintre cei mai longevivi căpitan din istoria Cupei Davis. Lipsea însă vedeta Nikolay Davydenko, cel mai bine clasat rus în ierarhii în acea perioadă, nr. 3 ATP. De partea cealaltă, România nu se mai baza pe Andrei Pavel, care între timp devenise căpitan nejucător pentru România, însă îi avea pe Victor Hănescu, lider după retragerea lui pavel și ajuns în Top 30 ATP, Victor Crivoi, aflat la început de carieră, Horia Tecău, care urca fulminant în carieră și ulterior ajuns numărul 2 mondial ATP la dublu, și Marius Copil, noua speranță a tenisului mondial. Din păcate, Rusia a dominat clar întâlnirea, chiar dacă la un moment dat părea că revenim în partidă, la 1-2. Rusia se califica între primele 8 echipe din lume și continua lupta pentru Salatiera de argint, în timp ce România urma să se lupte din nou să supravieșuiască în Grupa Mondială, se ivea un nou baraj pentru rămânerea în Grupa Mondială. Și de data acesta, totul a fost la superlativ, semn că Sibiul devenea o certitudine în eventualitatea găzduirii unei întâlniri de Cupa Davis.

România – Rusia 1-4

6 – 8 martie 2009, hard, indoor, Sala Transilvania, Sibiu

Victor Crivoi – Marat Safin 6/7 4/6 4/6

Victor Hănescu – Mikhail Youzhny 4/6 2/6 4/6

Matius Copil/Horia Tecău – Marat Safin/Dmitry Tursunov 4/6 6/7 7/6 7/6 6/4

Victor Hănescu – Dmitry Tursunov 6/4 7/5 3/6 4/6 2/6

Victor crivoi – Teimuraz Gabashvili 4/6 2/6 

Foto: Sibiu Open

Ultima partidă, acum 7 ani

Așadar, Sibiul găzduise de două ori națioanala de tenis, însă în ambele partide România pierduse. Oarecum așteptat, deoarece înfruntase doi coloși ai tenisului mondial, câștigătoare ale Cupei Davis. A fost un tenis de top, cu jucători de top 10 ATP, vedete mondiale ale tenisului în anii 2000, în cea mai înaltă fază a Cupei Davis – Grupa Mondială. Din păcate, încet-încet, odată cu retragerile lui Pavel și Hănescu, România nu a mai prins Grupa Mondială, astfel că am coborât în ierarhia Cupei Davis. Ne-am luptat să revenim, însă fără folos. Într-un astfel de context, România urma în 2015 să găzduiască partida cu Israel din Grupa 1 Euro-Africană, grupă ce urma imediat după Grupa Mondială ca valoare în teniul mondial. Probabil, prin aceleași relații menținute, FRF a decis ca meciul să aibă loc la Sibiu, tot indoor și tot în Sala Transilvania, în perioada 6 – 8 martie 2015. Din păcate, naționala nu mai avea amploarea de altă dată, însă era necesară victoria în dorința de a reveni acolo unde am fost în trecut. Lotul isrealian a fost cantotat, ca și cel român, la Hotelul Împăratul Romanilor, unde a avut loc și ceremonia de tragere la sorți a partidelor. Liderii echipei erau Adrian Ungur și Marius Copil, ajutați de experimentații și viitorii vicecampioni olimpici, Florin Mergea și Horia Tecău. De asemenea, pe banca tricolorilor stătea Andrei Pavel, care căpătase tot mai multă experiență în această postură. Dincolo, la isrelieni vedeta era Dudi Sela, jucător de origine română, în condițiile în care tatăl său era din Petroșani, iar mama din București. Cei doi au emigrat în Israel în anii 70. Părinții lui Dudi au revenit în Romînia, cu ocazia acestui meci, fiind prezenți la partidele jucate de fiul lor în Sala Transilvania. De altfel, presa românească i-a urmărit mai mult pe părinții lui Dudi, să le afle povestea, decât s-au interesat de prestația din teren a lui Dudi. Sela a fost în Top 30 ATP și se afla la apogeul carierei. A jucat 2 finale de turnee în ATP Tour. Lui Sela îi se alăturase Jonathan Erlich, un excelent jucător de dublu și câștigător de turneu de Grand Slam la dublu, la Australian Open 2008. În rest, Edan Leshem și Bar Tzuf Botzer era doi tineri jucători, aflați la primele partide în Cupa Davis pentru Israel, dar cu perspective promițătoare. Căpitan nejucător era fostul tenisman Eyal Ran, și el cu rădăcini în România, în condițiile în care tatăl său era născut la Piatra Neamț, emigrat ulterior în Israel. România pornea favorită pe hârtie și s-a impus clar cu 5-0, fără istoric.

Trebuie menționat că în acele zile, Sala Transilvania s-a transformat într-o adevărată fortăreață, foarte bine păzită. Până și accesul presei în incinta sălii a fost restrcționat. Toate acestea în condițiile în care, se știe, sportivii istraelieni beneficiază de condiții de maximă securiate, după celebrele evenimente de la Olimpiada de la Munchen, când mai mulți sportivii isrelieni și-au pierdut viața într-un atac terorist. România învingea Israel și obținea prima victorie la Sibiu, în cele 3 partide disputate în Sala Transilvania. Meciul cu Israel este ultimul găzduit de Sibiu în Cupa Davis. Să sperăm că vor urma și altele cât mai curând.

România – Israel 5-0

6 – 8 martie 2015, hard, Sala Transilvania, Sibiu

Adrian Ungur – Bar tzuf Botzer 7/6 6/3 6/0

Marius Copil – Dudi Sela 6/7 7/6 6/4 6/2

Florin Mergea/Horia Tecău – Bar Tzuf Botzer/Edan Leshem 6/3 6/4 6/4

Adrian Ungur – Edan Leshem 6/4 6/2

Marius Copil – Bar Tzuf Botzer 7/6 6/3

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect