În ultimii ani de zile v-am prezentat modul absolut îngrozitor în care arată sala de box. Am vorbit despre faptul că aceasta e un „focar de infecţie” : miros de mucegai, frig cuprinzător, lipsa apei calde, degradări totale ale echipamentelor ş.a. Practic, un loc în care te îmbolnăveşti pentru a face ceea ce îţi place, sport şi box de performanţă.
Zugrăvit, curăţat şi înlocuit!
După ani şi ani, mai exact 26, de aşteptare, boxerii s-au săturat şi au început să „transforme” sala. În această vară, la sfârşitul lunii iulie, la iniţiativa campioanei Irina Stoica. Cu timpul, foşti elevi ai maestrului Bihoreanu aflaţi în ţară şi în străinătate, oameni din box, oameni simpli şi cunoscători ai fenomenului au venit aproape şi au ajutat această splendidă iniţiativă a competitorilor. Fiecare cu ceea ce a putut : unii ca şi „mână de lucru” iar alţii prin echipamente şi lucruri donate boxerilor pentru a le folosi la antrenamentul lor. Astfel, s-a dat jos tot mucegaiul de pe pereţi ce s-a adunat de la Revoluţie şi până acum, s-au aruncat aparatele şi echipamentele uzate de ani şi ani, s-a scos ringul ce ameninţa să cadă de mai mult timp şi s-a făcut curat în sală. S-au zugrăvit pereţii, s-a recondiţionat baia şi vestiarul. Au fost înlocuite oglinzile, lămpile, sacii de box, aparatele de forţă, saltelele pentru abdomene, corzile, mănuşile de box şi mingile de box cu fixare dublă. Totul datorită celor care reprezintă în acest moment boxul sibian, şi a unor oameni ca Adrian Panaite, Dănuţ Oprea, Antonie Popa, Vasile Dancea, Robert Paskuj, Cosmin Grigoriu, Sebastian Buta, Familia Suciu, Familia Olteanu, Alexanxdru Abe, Victor Cociu, Florian Leonar Lascu şi Cristian Croce, a căror ajutor a însemnat foarte mult pentru sportivi. Acum, sala arată cu totul altfel.
Izolarea sălii urmează în această primăvară
Cea mai mare temere a boxerilor au fost ploile mari, care ar inunda sala şi ar strica o bună parte din ceea ce au muncit. Din fericire, se pare că totul se va rezolva, sala de box va fi izolată şi nu va mai exista problema ca sportivii să fie nevoiţii să facă pe „pompierii” la inundaţii ca să scoată foarte multe găleţi de apă, în fiecare zi. „Primăria a promis că în această primăvară izolează şi sala de box, domnul director Lucian Vizante mi-a promis acest lucru”, a declarat tehnicianul Emil Bihoreanu. Toată munca la sală a durat în jur de trei luni. „S-a schimbat enorm sala. Nu se mai putea lucra în cea veche, nu se mai putea respira, era prea mucegăită. Toată lumea a fost foarte uimită de ce s-a putut face în sala de box. Nu le venea să creadă, înainte erau pereţii verzi, iar acum sunt albi. Este o schimbare foarte mare şi suntem bucuroşi cu toţii. Mai mult, în vară o să o mai renovăm încă o dată. Sala arată altfel, va arata altfel şi vor veni şi mai mulţi sportivi la box”, a declarat Irina Stoica.
Apă şi căldură, ringul făcut complet. Astea sunt principalele nevoi ale boxerilor
Deşi s-au făcut aceste îmbunătăţiri semnificative, sala de box nu este în totalitate pusă la punct. Boxerii mai au nevoie de anumite lucruri esenţiale pentru a putea face sport de performanţă în condiţii decente „secolulului XXI”. „Dacă avem apă şi căldură va fi bine”, spune Irina Stoica despre cele mai importante nevoi ale boxerilor. Apă şi căldură care nu există la box din anul 2012. Problema căldurii se va rezolva în toamnă conform antrenorului Bihoreanu : „Există un proiect la club în care se va face tot ceea ce este necesar pentru o centrală termică pe curent, iar din toamnă vom avea căldură”. Cât despre apă, boxerii au primit un boilăr din Italia şi aşteaptă punerea lui în funcţiune, pentru a putea face duş după antrenament. Apoi, problema ringului este una serioasă. Este nevoie de o prelată pentru ring şi saltele pentru ring. Din nou, şi aici promisiuni, tehnicianul sibian ne-a mărturisit că un Atelier de prelate din Sălişte va rezolva o parte din problemă, şi atunci ar rămâne doar lipsa saltelelor. Un manechin de box cu suport, timer box digital şi nişte mănuşi în plus ar ajuta foarte mult. Deci, mai este de lucru, dar luptătorii nu se vor lăsa până nu vor avea şi ei condiţii normale. Cei care doresc să îi ajute îi găsesc la sală de luni până vineri.
Promisiuni respectate în cel de-al 27-lea an sau totul va fi ca şi în trecut?
În concluzie, boxerii au reuşit să schimbe faţa celei mai oribile încăperi în care s-a făcut vreodată sport în judeţul nostru. Au transformat modul în care arată sala. Au promisiuni că în scurt timp va fi şi mai bine, şi continuă lupta pentru medalii naţionale şi în viitor. La sfârşitul lui mai au Cupa României la seniori, iar în aprilie-mai, cea de tineret şi juniori. Acum, vom vedea dacă se vor respecta aceste promisiuni, iar disciplina în care Maestrul Emerit al Sportului, Gheorghe Negrea cucerea o medalie olimpică (argint, Melbourne 1956), două medalii europene (aur la Praga 1957 şi argint la Belgrad 1961) şi 7 titluri naţionale va primi respectul pe care l-a câştigat de-a lungul timpului prin rezultatele grozave aduse pe plan naţional şi internaţional. Ori, totul va fi o ca înainte, o lipsă totală de interes pentru boxul sibian.