Scrima sibiană are viitor, deși primul club de scrimă din municipiul Sibiu funcționează abia din acest an, cu toate că eforturile pentru crearea acestuia au durat mai bine de doi ani. Și așa cum îi stă bine unui club nou, construit pe principii solide, fără a arde etape, ACS Asalt Sibiu a început cu sportul de masă, adică cu atragerea micilor scrimeuri.
Clubul sibian a obținut recent, la Timișoara, în cadrul competiției „Cupa Mușchetarului de Aur”, una dintre cele mai importante competiții juvenile din cadrul sezonului intern de scrimă, patru medalii, între care una de argint și trei de bronz. Practic, este competiția cea mai prolifică pentru micii scrimeuri sibieni, având în vedere anvergura întrecerii la nivel național.
Alexandru Hăbean, categoria Under 11, a cucerit medalia de argint la floretă, în timp ce Lavinia Buciuman, categoria U11, Tudor Manițiu și Aron Câlțea, ambii categoria U9, în proba mixtă pentru această categorie, au obținut medalii de bronz, urcând pe ultima treaptă a podiumului. Evoluția scrimeurilor de la ACS Asalt Sibiu este una importantă în condițiile în care în acest an a mai fost obținută o medalie de argint, anterior la Cupa Mușchetarului, ce s-a desfășurat la Cluj Napoca.
Cel mai bun sezon în 2025
„Clubul nostru a fost creat în urmă cu doi ani, însă oficial suntem recunoscuți abia din acest an. Pot afirma că avem cel mai bun sezon în 2025, an în care am obținut 5 medalii la întrecerile interne: două de argint și trei de bronz. Este un lucru deosebit în condițiile în care Sibiul nu are tradiție în acest sport, iar noi am creat clubul abia în urmă cu doi ani”, ne-a declarat antrenorul Gerard Tuzhanyi, care este și fondatorul și președintele clubului sibian de scrimă, ACS Asalt Sibiu. Crede cu tărie că scrima poate aduce performanțe importante pentru orașul de pe Cibin.
Totodată, în cadrul concursului de scrimă juvenil de la Timișoara, s-au remarcat și alți scrimeuri sibieni, chiar dacă nu au urcat pe podium. Însă la nivelul sectorului juvenil, totul depinde de dispoziția micilor competitori, dar și de modul în care îi marchează competiția, pentru că este greu să te gândești la rezultate imediat atunci când pe primul loc se află plăcerea și implicarea micilor sportivi, mai ales când vorbim de copii.
Astfel, la U11, Filip Drăgan Răduleț a urcat pe locul 6, Andrei Morar pe poziția a 9-a, iar Roberto Annis s-a situat al 13-lea în proba la care au participat 16 competitori. Tot la aceeași categorie, dar la fete, sibianca Zynep Karakurumer a încheiat pe locul 15, fiind înscriși 16 competitoare.
La categoria U9, în proba mixtă, Tudor Goraș a venit pe locul 5, urmat de Bogdan Fărcaș, poziția a 6-a. Vladimir Străjan și-a secondat colegii, clasându-se în final pe locul 7. Practic, această probă a reunit la start cei mai mulți scrimeuri din Sibiu, în condițiile în care Eva Todoran s-a clasat pe locul 12, având în vedere că la această probă au luat parte doar 12 participanți. O nota bene pentru scrima sibiană că a reușit să alinieze la start un număr mare de sportivi și tocmai la Timișoara, în condițiile în care scrima nu este un sport tocmai lejer și ieftin.

Au rămas un pic datori scrimeuri sibieni la categoria U13, acolo unde Rareș Teleanu, locul 9, și Tudor Dobre, locul 12, nu s-au aflat în cea mai bună formă sportivă. Aici, au participat 12 scrimeuri, însă suntem siguri că sibienii se vor revanșa la viitoarele competiții naționale. Ca și în cazul celorlalți scrimeuri sibieni, obiectivele cele mai importante se vor materializa, cel mai probabil, în această lună, la Campionatul Național de scrimă, programat al finalul acestei luni în Capitală, la București. Clubul sibian va fi reprezentat, cel mai probabil, de 9 sportivi.

Scrima încă atrage
„Suntem un club sibian privat 100%, iar principalii noștri parteneri sunt sponsorii și părinții care se implică în activitatea clubului. În acest moment avem în jur de 30 de copiii, cu vârste începând de la 7 ani. Totodată, avem competitori și la nivelul seniorilor, sportivul cel mai experimentat având 26 de ani. Clubul nostru funcționează peste drum de Parcul Sub Arini, pe strada vis-a-vis de hotelul Ibis.
Deși suntem la început, clubul se află în plină evoluție, în condițiile în care tot mai mulți copii și tineri sunt atrași de acest sport, unul nou pentru orașul Sibiu. Se pare că povestea mușchetarilor încă atrage foarte mult, iar copiii vor să ajungă scrimeuri. Scrima este unul dintre sporturile noastre tradiționale, care încă atrage. Suntem mulțumiți de impactul pe care îl avem în societatea sibiană și dorim să dezvoltăm această artă, cea a scrimei.
Chiar dacă nu este un sport ieftin, Sibiul poate deveni un reper național”, ne-a declarat Gerard Tuzhanyi, care are în palmaresul său, la seniori, o participare la Campionatul Mondial de Scrimă pentru România. Trebuie spus că echipamentul pentru un scrimeur costă în jur de 2.000 de lei, însă clubul oferă acest avantaj pentru copiii care vor să practice acest sport. Totodată, în Ardeal, centrele clasice de pregătire pentru scrimă sunt Cluj-Napoca și Satu Mare, la care se adaugă Timișoara, din zona Banatului.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.
