3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibianul Daniel Natea, între primii 16 sportivi ai lumii

Cele mai citite

La 31 de ani, sibianul Daniel Natea își definește viața cu cele două arte marțiale care l-au consacrat: Judo și Sambo.

Fiecărui antrenament îi dedică nu doar ore, ci și pasiunea sa. În 2012, la sambo, a cucerit atât titlul continental, cât și pe cel mondial. În 2013 și 2014, la Campionatele Europene de Judo U 23, a obținut medalia de bronz. În 2016, a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene, a câștigat Openul European de la Praga și World Masters Gold din Guadalajara.

Maestru Emerit al Sportului

Timpul liber și-l petrece alături de familia sa și la numeroasele activități și competiții, unde ia rolul de sportiv, antrenor sau coordonator. Cele mai importante trofee obținute până în prezent sunt: de 27 de ori campion național, multiplu medaliat la Campionatele Europene și Mondiale, faza optimilor la Jocurile Olimpice de la Rio, trofee Grand Prix și Grand Slam, multiplu campion balcanic, Cupa Campionilor locul 1 – rezultate ce l-au propulsat între primii 16 sportivi din lume.

În anul 2020, i-a fost acordat titlul de ”Maestru Emerit al Sportului” de către Ministerul Sportului. Tot aici trebuie să reamintim și faptul că a obținut titlul de vicecampion mondial Sambo în Armenia, Campion Cupa Mondială Sambo în Armenia, Campion Cupa Mondială Sambo la Ghioroc, a câștigat CUPA ROMÂNIEI la Arad, este Campion Mondial plajă cu echipa în Republica Dominicană, Campion Mondial în Republica Dominicană, European Open Sambo în Olanda, bronzul la Jocurile Mondiale Combat din Arabia Saudită, medalie de bronz la Grand Prix în Franța și bronzul la Campionatul European de Sambo.

Cu Judo s-a împrietenit la frageda vârstă de 7 ani, când profesorul său i-a arătat tainele acestui sport și practică Sambo din 2012.

„Cel mai mândru am fost când a venit pe lume băiatul meu”

Dar pentru Daniel Natea, fiecare medalie și fiecare trofeu sunt doar mărturii ale efortului său, rămânând modest și concentrat pe drumul său. Adevărata sa comoară și izvor de mândrie este fiul său, care a adus în viața sa o bucurie nemărginită și o motivație suplimentară.

„Niciodată nu am spus că sunt mândru de mine sau de rezultatele mele. Tot ceea ce fac zi de zi se oglindește în rezultatele pe care le obțin în competițiile sportive. Cel mai mândru am fost când a venit pe lume băiatul meu, atunci m-am simțit cel mai împlinit și fericit. Când a apărut el, a fost cea mai importantă medalie a mea”, ne spune Daniel.

Diferența dintre Judo și Sambo

Întrebat despre pasiunea sa pentru Judo și Sambo, Daniel explică că aceste arte marțiale sunt ca două sporturi cu origini diferite: Judo-ul, cu origini în Japonia, un sport care îi dezvoltă abilitățile tehnice și spiritul de disciplină, în timp ce Sambo-ul, o creație rusă, îl învață strategie și adaptabilitate în fața provocărilor.

Judoul este o artă marțială japoneză modernă (Gendai budō). În 1882, pornind de la principiile tradiționalului jujitsu și păstrând tehnicile de aruncare și prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano și-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo.

Sambo este un stil de arte marțiale originar din Rusia, asemănător cu Judo și este dezvoltat din mai multe arte marțiale. Sambo este o formă relativ nouă, dar destul de populară și intens în dezvoltare a sporturilor de luptă. Baza arsenalului tehnic Sambo este complexul celor mai eficiente metode de apărare și atac, selectate dintre diferite tipuri de arte marțiale și lupta națională a multor țări ale lumii. Numărul tehnicilor din arsenalul Sambo este în continuă creștere, pe măsură ce acest tip de arte marțiale se dezvoltă.

Asociația Sportivă Daniel Natea, un sprijin pentru sportivii sibieni

Daniel Natea este mult mai mult decât un campion în arena sportului. În 2021, a înființat Asociația Sportivă Daniel Natea, un loc destinat sprijinirii sportivilor sibieni, unde își împărtășește experiența și cunoștințele acumulate de-a lungul carierei sale. Deși sunt mulți tineri care merg acolo, el spune că vin mai mult sunt împinși de la spate de către părinți.

„Contează foarte mult ce îi place copilului să facă. Sunt foarte mulți părinți frustrați care nu au făcut anumite lucruri în sport și vor ca cei mici să facă ce nu au făcut ei. Tânărul trebuie să facă sportul pe care îl îndrăgește pentru că va avea mai multe performanțe. Majoritatea părinților care își aduc copiii la Asociație o fac pentru disciplina sportivă. La noi este o bază destul de selectă pentru a putea să ne ocupăm de fiecare în parte”, explică Daniel.

Sibiul este acasă pentru Daniel. A crescut aici și spune că nici nu are de gând să plece vreodată. Totuși, dacă ar putea schimba ceva în oraș, ar fi ca autoritățile să se implice mai mult în sportul sibian.

„Nu m-am gândit niciodată să renunț la sport, deși am avut multe piedici care m-au pus într-o lumină proastă și au încercat să mă dezlipească de sportul competițional. Nu știu ce m-ar putea face să renunț la sport”, mărturisește judokan-ul.

Ce face Daniel Natea înaintea unei competiții

Daniel spune că înaintea fiecărui meci se roagă la Dumnezeu pentru putere, sănătate și o minte limpede pentru a depăși victorios.

„Pe Wikipedia este trecută înălțimea de 2,03 m, dar eu am 2,04 m și 170 kg. Înălțimea și aspectul meu creează o stare, cei care nu mă cunosc se uită ciudat, își dau coate, ori își fac semne. În decursul anilor m-am obișnuit. De-a lungul competițiilor au existat momente amuzante și mai puțin amuzante. Am însă o întâmplare pe care o port în suflet. În anul 2022, am fost la o competiție sportivă în Olanda. Înainte de competiție a venit la mine un tânăr sportiv care avea în jur de 14 ani și avea sindromul Down, dar nu foarte pronunțat, și a spus că vrea să lupte cu mine. După ce am ieșit campion la Cupa Europeană, a venit tânărul la mine. Am acceptat provocarea și m-a învins, am fost răpus de acel băiat. Toată lumea m-a felicitat pentru acel gest”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect