Frig cuprinzător şi miros înfiorător, care odată ce tragi aer în piept îţi afectează sănătatea, pereţi plini de mucegai, apă pe jos datorată inundaţiilor când ploua, echipamente într-o stare jalnică, ringul prăbuşit, saci rupţi pentru antrenament, lipsa apei de băut, lipsa unui duş cald după antrenament, lipsa unui vestiar care să aibă condiţii normale şi în care sportivii să se poată schimba, şi multe alte lucruri pe care le pot înţelege doar cei care au intrat măcar odată în sala de box de la stadionul Municipal. Cea mai urâtă sală din întreaga Românie şi care pentru multe decenii a fost casa boxerilor sibieni. Acest lucru, până în luna septembrie a anului 2016, moment în care boxerii s-au mutat într-o „casă nouă”, la Bazinul Olimpia, şi au scăpat din „iad”.
Aici puteţi vedea câteva imagini din ultimii ani în fosta sală:
Boxerii au înlocuit mucegaiul cu pereţi curaţi, apa rece de la duş cu un duş în condiţii normale, au un ring care nu este prăbuşit şi în care se pot pregăti, au vestiar, au saună ş.a. În sfârşit, ei pot pleca acasă curaţi, liniştiţi şi relaxaţi, nu murdari cum o făceau în trecut. Practic, diferenţa este de la cer la pământ dintre cele două săli, ca între „Epoca Antică” şi „Epoca Modernă”. „Ce fain arată sala…nu îmi imaginam vreodată”, spune colegul meu, înainte de a face câteva poze cu noua sală.
Un fost boxer, responsabil pentru „minunea aceasta”
În ultimii ani au existat promisiuni după promisiuni că se vor remedia condiţiile de la fosta sală şi nu s-au respectat niciodată. Astfel, puţini erau cei care mai sperau că se va schimba ceva. Responsabil pentru ceea ce unii consideră o „minune” este tot un iubitor al acestui sport, un fost boxer. Este vorba despre Gigi Iliescu, care a practicat acest sport în trecut, la Vâlcea cu prof. Eugen Petruş. Iliescu a luat totul de la zero, dintr-o cameră plină de moloz, el a transformat-o într-o sală de box unde sportivii se antrenează cu plăcere. „Aici erau mormane de mizerii aduse de boschetari şi adunate în timp. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să curăţăm sala. Am scos în jur de 3 tone de moloz. Apoi, am spart cu pickhammerul pentru că nu aveam acces să urcăm în sală. Nu erau pereţi, doar scheletul metalic. Am făcut toţi pereţii cu rigips şi izolaţie, am vopsit, am zugrăvit, am pus uşile, am pus geamurile, am făcut instalaţia electrică şi am făcut un birou”, îşi aminteşte acesta. „Gigi Iliescu a făcut rost de materiale de construcţii şi de bani din sponsorizări. Eu nu am crezut că ştie să facă toate meseriile, de la zidărie, la placat cu rigips, băgat curent electric…toate lucrările care s-au făcut au fost făcute de dânsul”, completează antrenorul Bihoreanu.
„Eu m-am mutat din Iad în Rai!”
Timp de 28 de ani, antrenorul Emil Bihoreanu a antrenat boxerii la fosta sală. Nimeni nu simte mai mult ca el schimbarea de sală, iar bucuria că are în sfârşit o sală în care există condiţii umane este foarte mare pentru tehnicianul sibian. „Eu m-am mutat din Iad în Rai! Aşa diferenţă am văzut între cele două săli. Aici avem condiţii umane, este curăţenie şi lumină, acolo era numai condens, igrasie, mucegai, apă şi aşa mai departe. Sala aceasta o avem şi datorită sprijinului acordat de către domnul director de la CSM, Răzvan Borcan. Fără dânsul nu se putea face!”, spune Emil Bihoreanu.
„Când am venit prima dată aici în sală a fost incredibil”
Pentru Irina Stoica, multiplă medaliată la Campionatul Naţional şi Cupa României, această sală reprezintă un vis împlinit. „Când am venit prima dată aici în sală a fost incredibil. Altfel te antrenezi aici, sunt alte condiţii, vii la sală cu drag. Pentru mine este o schimbare foarte mare deoarece eu niciodată nu am crezut că se poate realiza această sală. Este ceva incredibil, dar adevărat. Este visul meu! Avem condiţii foarte bune. Avem vestiar, putem să facem duş, putem să facem saună şi bazin ceea ce este foarte bine pentru orice boxer. Te poţi duce acasă liniştit!”, a declarat Irina. Sportivă care în acest an se poate lăuda cu două medalii, aur la Cupa României (luna februarie) şi argint la Campionatul Naţional (luna august).
Condiţii noi de pregătire, prima medalie după numai o lună
Nici nu s-au mutat bine într-o sală nouă că a şi venit primul rezultat. Robert Ciobanu a cucerit medalia de bronz la categoria 52 de kilograme, la Campionatul Naţional de Juniori. Competiţia s-a desfăşurat la Târgu Jiu, în perioada 18-24 octombrie. Robert Ciobanu este născut în anul 2001 şi face box de doi ani. „Robert trebuie să muncească mai mult, la anul el trebuie să câştige titlul naţional. Vorbesc foarte serios, ştiu că poate. Este un băiat cu o talie şi un organism foarte bine dezvoltat pentru categoria lui, are braţe lungi, este tenace şi bătăios. Vreau să mulţumesc conducerii Colegiului Tehnic Energetic Sibiu la care este Robert pentru sprijin, şi domnului Cristi Croce pentru că ne-a ajutat financiar în competiţii”, a declarat antrenorul Bihoreanu. „Acum avem acces la duş, la saună şi înot gratis, şi la grupurile sanitare de la Baza Olimpia, datorită sprijinului dl. Director Borcan. Eu sunt mândru de ceea ce am realizat împreună cu domnul director şi cu maestrul Bihoreanu. Am făcut totul din proprie iniţiativă, sunt bucuros că sala începe să se umple şi au început să apară şi rezultatele. Avem un sportiv medaliat şi ne dorim să urmeze cât mai mulţi”, a mai declarat Gigi Iliescu.
Căldura şi linoleum, lipsurile care trebuie rezolvate ca sala să fie la un nivel bun
Chiar şi aşa, nu este totul perfect la sala de box. Încă mai sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, însă pentru boxerii de acum diferenţa este uriaşă, în bine. În acest moment, boxerii au nevoie de un linoleum de 200 metri pătraţi pe jos, şi de nişte calorifere pentru încălzire, căldura fiind esenţială pentru iarna ce va urma. Mănuşi noi, căşti de protecţie şi echipamente de competiţie sunt alte lucruri care rezolvate ar face ca boxerii să beneficieze de condiţii normale, şi care i-ar obliga pe toţi cei care vin la sală să se gândească numai şi numai la performanţă. „Mai este nevoie de căldură şi aici în sală şi jos sub noi, şi trebuie promovat cât mai mult boxul ca să putem aduce cât mai mulţi sportivi la sală”, mai spune Irina Stoica.
Boxul sibian, rezultate în fiecare an
În ciuda tuturor condiţiilor de care au avut parte boxerii sibieni de-a lungul timpului, ei nu s-au lăsat deloc, au muncit la antrenamente, au alergat, au transpirat şi au luptat cu tot ce au avut, iar acest lucru s-a văzut prin medalii cucerite în fiecare an. În prezent, la Sala de Box de la Bazinul Olimpia se antrenează 25 de sportivi, care pot fi văzuţi pregătindu-se în fiecare zi acolo. Numărul cu siguranţă va creşte în viitor, în disciplina în care Gheorghe Negrea devenea primul sibian medaliat la Jocurile Olimpice (argint, Melbourne 1956).
Aici puteţi vedea câteva imagini video din noua sală (credit Adrian Brătoiu):