Tania Agache este un exemplu de muncă şi dedicare pentru pasiunea ei supremă, baschetul. Ea a început acest sport la vârsta de 10 ani. După un an, a fost nevoită să plece în Elveţia împreună cu familia ei, iar „sportul cu panoul” a rămas o amintire. S-a întors la Sibiu, iar de doi ani a muncit pe brânci să recupereze decalajul enorm faţă de restul colegelor. Dacă celelalte au şapte-opt ani de baschet, Tania are numai trei, la vârsta de 15 ani. Ea joacă pe postul de fundaş. „Având în vedere că am venit mai târziu, a fost greu să mă acomodez. M-am axat foarte mult pe tehnică individuală, forţă şi pregătire fizică. M-am consulatat foarte mult cu antrenorul meu, este ca un tată pentru mine. El se interesează foarte mult, mă stimulează extrem de tare şi îmi spune tot ce am greşit. În afara antrenamentelor pe care le fac, în vacanţa de vară am fost la Alexandria să mă pregătesc. Chiar şi în timpul liber nu am stat. Programul meu de repaus în ultimul timp a fost între zero şi o zi”, spune Tania.
Răsplata pentru munca ei : convocare la lotul naţional al României şi titulară la CSŞ Sibiu
Munca asiduă a fost răsplătită! Ea este titulară în echipa de sub 16 ani a CSŞ Sibiu, şi în cea de sub 18 ani. Mai mult, Tania a fost convocată la lotul naţional al României sub 16 ani, în luna decembrie, pentru un stagiu de pregătire centralizată. Un prim pas, care a demonstrat că toată dăruirea de care a dat dovadă pe parchetul sălii de lângă Teatrul Radu Stanca, a meritat. „Tania are numai trei ani de baschet, pe când fetele de vârsta ei au şapte-opt ani. Gândiţi-vă cât a muncit ca să îşi însuşească atributele, şi ca să ajungă în vederile lotului naţional. Dacă nu pleca cu familia în Elveţia, Tania era mult mai avansată acum. Este preocupată, conştientă şi serioasă”, spune antrenorul Lucian Negru. Tot acesta, completează lipsurile din jocul său, şi se declară mulţumit că ea încearcă să le remedieze. „Ea joacă sâmbăta în jur de 35-38 de minute, duminica la fel. Este oboseală mare. Duce greul şi la Under 16 şi Under 18. De aceea, are uneori tendinţa să nu asculte tactic. A doua problemă este faptul că e deficitară la mâna dreaptă, dar lucrează, şi încearcă să se specializeze pe ambele mâini”.
„Nu mi-aş putea imagina viaţa fără baschet!”
Baschetul este „totul” pentru Tania, iar sclipirea din ochi şi pasiunea alături de care vorbeşte despre acest sport o arată. Tania Agache : „Nu mi-aş imagina viaţa fără baschet. Chit că este greu, chit că este de muncit, rezultatele se văd în meciuri. Cum te antrenezi, aşa joci! Meciurile pe care le jucăm acasă, le filmez. A doua zi vreau să mă uit. Văd tot ceea ce am făcut bine şi rău în joc. Când mergem la Sala Transilvania mă uit la baschetbalişti cum joacă şi încerc să iau lucrurile bune de la ei. Urmăresc Euroliga, Cupa României, etc”.
Pentru Tania şi colegele sale urmează partidele din turneul semifinal A cu echipa de Under 18, şi cele ale turneului semifinal B cu formaţia de Under 16 a CSŞ Sibiu. „Vreau să ajut echipa cât pot de mult. Îmi doresc la U18 să ajungem în turneul final, chiar dacă va fi foarte greu. La naţională, sper să prind lotul de 12 jucătoare a României, şi apoi, să ne calificăm la Euro”, a declarat Tania.