12.9 C
Sibiu
sâmbătă, mai 10, 2025

Terenul de baschet Elemer Tordai a fost inaugurat

Cele mai citite

Serviciul Public Sala Transilvania, instituție subordonată Consiliului Județean Sibiu a inaugurat în această dimineață terenul de baschet 3×3 ”Elemer Tordai”. Teren care se află lângă Sala Sporturilor din oraș și care din luna mai a început să fie folosit de către pasionații baschetului.
Terenul de baschet Elemer Tordai a fost inaugurat în această dimineață. Reprezentanți ai Consiliului Județean, oameni de presă, sportivi, antrenori și foști jucători ai lui CSU, plus fani ai ”vulturilor” au fost prezenți în apropierea Sălii Transilvania pentru a participa la eveniment și a vedea lansarea unei imagini tridimensionale a lui ”Toci”. ”Noi ne-am alăturat aici pentru a inaugura un teren de baschet în Memoria lui Elemer Tordai. Sper ca astăzi Elemer Tordai să ne privească și să zâmbească că vede lansarea acestui teren unde deja zeci, sute de copii au practicat baschet. Sportul înseamnă cinste, perseverență, integritate, stăpânire de sine și fair-play. Eu sunt fost sportiv și cred în fair-play”, a declarat Adrian Bibu, directorul Sălii Transilvania.
Terenul de baschet 3×3 are o suprafață de joc modulară demontabilă, cu dimensiunea de 15 metri x 11 metri. Suprafața de joc a fost importată din Statele Unite ale Americii. Terenul este dotat cu un inel de baschet, o mică tribună și este prevăzut cu nocturnă, plus o cameră de supraveghere și una pentru transmisiuni livestreaming.  ”Acest teren, în forma în care o avem aici și la standardele pe care le vedeți nu s-ar fi realizat, dacă pe lângă efortul autorităților nu ar fi venit în plus efortul comunității sibiene”, a spus Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Valoarea investiției a fost de 529.550 lei (preț cu TVA inclus), fondurile fiind alocate de Consiliul Județean Sibiu. ”Toci” a fost căpitan la CSU Sibiu și component de bază al echipei naționale. El a evoluat în peste 100 de meciuri.  ”Toci a făcut ca echipa noastră de baschet să fie foarte iubită în Sibiu. Din păcate a plecat prea repede dintre noi. Vreau să mulțumesc celor care au făcut acest teren posibil și a celor care i-au dat numele lui Tordai”, a declarat Mircea Vulc, legendarul antrenor sibian. Vulc a fost vizibil emoționat și a ținut un moment de reculegere în cinstea fostului său elev.
Elemer Tordai s-a născut în 6 mai 1971. El a ajuns la CSU Sibiu la vârsta de 18 ani și a avut un merit important la cele mai mari rezultate ale baschetului din oraș: titlurile naționale din 1995 și 1999. Bogdan Spînu, fostul coleg al lui ”Toci” a fost răscolit de amintiri și la fiecare vorbă despre Tordai se putea observa emoția în vocea sa. ”Bineînțeles că memoria lui Toci rămâne veșnică în amintirea noastră, a foștilor colegi și a suporterilor care tot timpul îi scandează numele la finalul fiecărui meci, fie că echipa noastră de suflet, CSU, este în avantaj sau pierde, suporterii pun mâna pe inimă și strigă ”Toci, Toci, te vom iubi mereu”. Mi se furnică pielea pe mine în momentele acelea pentru că am amintiri multe de-a lungul celor 15 ani în care am fost coleg cu el. Multe, și bune și rele, sentimente de nostalgie, sentimente de bucurie, sentimente de tristețe când ne-a părăsit în 2007. Ce să facem, a lăsat un gol în sufletul nostru. Am jucat meciuri împreună. Am jucat finale, am câștigat, am ridicat Sala în picioare. Păcat că boala asta necruțătoare l-a luat de lângă noi. Este acolo sus și cred că se bucură că terenul acesta îi poartă numele. Cred că se bucură că mulți copii vin și practică jocul acesta de 3 la 3. Cred că societatea noastră ar trebui să se îndrepte cât mai mult către sport. Văd că terenul acesta are un impact, am jucat și eu cu colegi de ai mei. Ar putea fi cât mai multe terenuri din acestea. În fiecare cartier ar trebui să fie amplasat un teren de baschet în Sibiu. Ai văzut că nea Mircea a început să fie răscolit când a povestit și a pomenit de numele lui. Avem sentimentele acestea pentru că nu a fost oricine. Toci a fost jucător de mare anvergură. A fost jucător de lot național. El a avut cele mai mari rezultate ale naționalelor României. Să iei locul 4 la Campionatul Mondial de la Edmonton în 1992 nu este la îndemâna oricui. Niște jucători de excepție, alături de Ghiță Mureșan și Titi Popa erau și doi colegi ai noștri de echipă, Toci și Cornel Alecu. Toci a fost înzestrat cu o dăruire și un profesionalism care eu am avut numai de învățat de la el. Nu putea să facă lucrurile numai cu jumătate de măsură, totul era 100%”, a declarat Spînu, fost jucător la CSU Sibiu în epoca de aur a clubului și coleg al lui Toci.
 ”Bineînțeles că este un lucru foarte bun, dar din păcate este singurul. Dacă înainte mai aveam 3-4 panouri în curtea stadionului de la Hermannstadt, acum nu mai putem juca acolo din diferite motive și datorită faptului că trebuie să stea în izolare cei de la Hermannstadt. Cel mai important lucru ar fi să se facă un teren în fiecare cartier pentru că sunt foarte mulți copii care își doresc să joace baschet. Sper din tot sufletul să se continue aceste acțiuni. Eu acum 7-8 ani am venit cu o propunere la Consiliul Județean și Consiliul Primăriei ca toți banii care se dau pentru sport, timp de 10 ani să fie investiți în diferite săli de baschet, handbal, volei, judo, box pentru ca fiecare sibian să aibă posibilitatea să aleagă sportul care îi place”, a spus Alex Kovacs, fostul jucător al lui CSU Sibiu.

Publicitate
Ultimele știri

Se pregătește ceva în Ucraina. Avertismentul neobișnuit al ambasadei SUA la Kiev

Ambasada americană la Kiev lansează un avertisment rar, privind “un potențial atac aerian semnificativ, care ar putea avea loc...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect