Sportivul sibian Theodor Grecu a devenit de curând campion mondial la snow-cross – proba Freestyle, un sport de iarnă, deocamdată neolimpic, dar în plină ascensiune și vizibilitate. Competiția a avut loc în luna martie, în China.
Prestația sportivului sibian într-un sport în care este deschizător de drumuri pentru țara noastră este una inedită, nu prin prisma performanței, ci mai ales prin modul în care a intrat în contact cu acest sport. După ce anul trecut, la competiția desfășurată la Schoeneben, Italia, Theodor Grecu a obținut locul 5 la proba de Snow Cross și locul 9 la Freestyle, în acest an Theo a reușit să se claseze pe prima treaptă a podiumului la proba de Freestyle, ceea ce a însemnat câștigarea medaliei de aur în această probă. De asemenea, sibianul a reușit să ocupe locul 4 la proba de SnowCross, la sutimi de secundă de locul întâi.
Performanțele de excepție la Cupa Mondială de Snow Cross din Changli, China, deschid o nouă perspectivă pentru sporturile de iarnă practicate pe pârtiile din România, inclusiv pentru participarea și atragerea desfășurării în țară a unor competiții naționale și internaționale similare. “Acum doi-trei ani am dat întâmplător de un băiat din Oradea, îl chema Bogdan și se ocupa pe partea de România la nivelul competițiilor. El m-a inițiat în acest sport și așa am ajuns anul trecut în Italia, la competiție. Acesta mi-a făcut legătura cu organizatorii. M-am înscris destul de târziu în competiție, în noiembrie, când aproape că se închiseseră înscrierile.
În cele din urmă, m-am înscris la jumătatea lui decembrie. Eu am început cu snowboard-ul, însă pe măsură ce am avut acces la informații, m-am simțit tot mai atras de acest sport, unul care te solicită atât fizic, cât și mental”, spune Theodor Grecu. Practic, probele din snowsski au loc pe trasee asemănătoare probelor clasice de schi alpin. „Pentru că talpa e foarte asemănătoare cu cea de schi, are canturi, un șanț de ghidaj pe mijloc, e fină, deci e unu la unu cu talpa de schi, doar că e mai mică. Novaskis (patinajul pe zăpadă) este o disciplină relativ nouă în panoplia sporturilor de iarnă, și atrage din ce în ce mai mulți practicanți din Europa, Asia și America de Nord. Sportivii echipați cu un set de clăpari speciali, cu talpă asemănătoare schiului, care sunt capabili să asigure alunecarea pe suprafețe înzăpezite, se întrec în două discipline: SnowCross – parcurgerea cât mai rapidă a unui traseu cu porți și obstacole, asemănător probelor de coborâre din schiul clasic și FreeStyle – o probă în care concurenții trebuie să își arate măiestria în a executa trick-urilorla elementele din snowpark”, continuă sibianul.
Deocamdată, merge la competiții pe bugetul propriu
Având în vedere că snowcross-ul abia prinde contur, nu este recunoscut și nici încadrat în calendarul internațional al federației naționale de specialitate și, de aceea, cu atât mai puțin sponsorizat. Concurenții entuziaști și îndrăgostiți de acest sport participă la competiții, prin efort propriu și sprijiniți de familie și prieteni. Este și cazul lui Theo Grecu, care are o carieră în consultanță financiară. Pe viitor și-a propus să organizeze o Cupă mondială chiar la Sibiu, în zona Păltiniș. „Eu aș vrea să organizez la un moment dat o etapă de Cupă mondială chiar la noi în țară, poate chiar în Sibiu. O să am nevoie de sponsori, ceea ce e destul de greu, pentru că trebuie să susții un pic atleții care vin. Sunt totuși costuri rezonabile, însă numai în acest fel putem promova acest sport în România și să atragem noi practicanți. Sibiul ar fi cadrul ideal pentru o astfel de competiție.
Acum, activi suntem maxim douăzeci de sportivi în România. Am gândit niște concepte de evenimente pentru popularizare, unele la Sinaia, în care oamenii să se familiarizeze cu acest sport. Dorim să amplasăm un cort pentru informare și de prezentare a materialului de concurs, însă din cauza problemelor financiare ale brandului de patine care ne susține, dar și din lipsa sponsorilor am decis să mai amânăm aceste demonstrații. Totuși, reacțiile oamenilor care vin în contact cu sportul nostru sunt împărțite. Unii spun că nu par safe, însă pe de altă parte sunt foarte mulți care sunt foarte deschiși și uimiți de spectaculozitatea noului sport. În plus, nu mai e nevoie de bețe, cum este în cazul probelor de schi alpin”, mărturisește Theo Grecu. Orientativ, echipamentul de concurs costă între 200 și 500 de euro.
Sportul în China în plină ascensiune
Revenind la competiția din China, au luat parte 32 de concurenți. „Sportivii cehii sunt poate cei mai antrenați buni din Europa. Sunt agresivi și lucrează foarte bine ca echipă, se completează. La probele tehnice și obstacole au cea mai bună tehnică și sunt și foarte rapizi. Eu unul, în concurs, am prins undeva la vreo 65-70 de km/h în Sinaia, în proba de cross. Recordul, din ce știu eu, la momentul actual, în probele tehnice este de 108 cu fața, cu spatele 103 și în future 106, cu picioarele desfăcute. La noi, în Europa, America, Japonia există o cultură incipientă pentru acest sport, în timp ce China sau Coreea este un sport nou. Oricum, în statistici, în China este o creștere de 10 % a oamenilor care s-au apucat de sporturi de iarnă, iar mulți vor veni spre sportul nostru”, afirmă sportivul sibian.
De altfel, cel mai probabil în 2025, campionatul mondial de snowcross este foarte posibil să fie organizat tot în China, care dispune de condiții excelente financiare și organizatorice. Theodor Grecu spune că pe timp de vară alternativa cea mai bună de pregătire pentru iubitorii acestui sport sunt rolele. „În principal, eu, vara mă duc în skatepark, mă duc în jump-arena, la mall, unde sunt tot felul de trambuline. Practic, pot să mă antrenez pe pârtie, pe oriunde. De exemplu, când mă duc pe Transalpina, mă duc pe drumul de pădure, unde drumul are multe serpentine. Atunci pentru mine e foarte ok să mă antrenez acolo, pot să frânez în timp sau să prind viteză”, spune Theo.
CITEȘTE și: Sibianul Theodor Grecu este campion mondial la snowcross