Sportivul sibian Theodor Grecu este în plină campanie de pregătire pentru apărarea titlului mondial, cucerit în martie, anul trecut, la competiția de snow-cross sau novaski cum mai este denumită această probă a sporturilor de iarnă, în China.
Sezonul 2025 al Cupei mondiale Novaski a fost deschis în această lună, pe 6 februarie, odată cu prima etapă a întrecerii care s-a ținut la Obdach, în Austria.
Trebuie spus că la linia de start s-au prezentat sportivi de renume chiar din IcexCross, o altă competiție similară aflată în plină ascensiune la nivelul sporturilor de iarnă, veniți din toată Europa, cei mai valoroși fiind din Franta, Germania, Austria, Polonia, Cehia și Italia. Theo Grecu, unul dintre cei doi reprezentanți ai României, alături de Vlad Hodârnescu, s-a clasat în final pe locul 10. Dar competiția cea mai puternică din acest an și în care Theo Grecu trebuie să-și apere titlul mondial, în proba de free-style, va avea loc la Beijing, în China, pe data de 8 martie.
Theo Grecu a declarat, la finalul concursului austriac, că este încrezător pentru următoarea etapă din China: „Traseul din Austria a fost cu un grad ridicat de dificultate. Performanța este una bună, însă obiectivul meu principal este competiția din China, cea mai importantă din sezon. Aș dori să le mulțumesc sponsorilor în primul rând, dar și prietenilor, familiei și altor parteneri, care au făcut posibilă participarea mea în această etapă din Austria”, ne-a declarat sportivul sibian.
Acest nou sport, care prinde tot mai mult contur și notorietate în sporturile de iarnă, este însă și unul destul de costisitor financiar. Pe lângă echipamentul de concurs, este nevoie de fonduri și pentru deplasarea din China. În acest sezon de novaski au fost incluse două etape ale Cupei Mondiale, Austria și China. „Pentru a fi posibilă participarea mea în cea de a doua etapă, cea din China, apelez din nou la bunăvoința partenerilor. Așadar, orice ajutor financiar din partea sponsorilor este binevenit. Sper să-mi apăr titlul mondial în China”, susține sibianul.
Lucrurile evoluează rapid
Theodor Grecu a devenit campion mondial la novaski – proba Freestyle, un sport de iarnă, deocamdată neolimpic, dar în plină ascensiune și vizibilitate. Competiția a avut loc în luna martie 2024, în China. Prestația sportivului sibian într-un sport în care este deschizător de drumuri pentru țara noastră este una inedită, nu prin prisma performanței, ci mai ales prin modul în care a intrat în contact cu acest sport.
Practic, probele din novaski au loc pe trasee asemănătoare probelor clasice de schi alpin. „Pentru că talpa e foarte asemănătoare cu cea de schi, are canturi, un șanț de ghidaj pe mijloc, e fină, deci e unu la unu cu talpa de schi, doar că e mai mică. Novaskis (patinajul pe zăpadă) este o disciplină relativ nouă în panoplia sporturilor de iarnă, și atrage din ce în ce mai mulți practicanți din Europa, Asia și America de Nord.
Sportivii echipați cu un set de clăpari speciali, cu talpă asemănătoare schiului, care sunt capabili să asigure alunecarea pe suprafețe înzăpezite, se întrec în două discipline: SnowCross – parcurgerea cât mai rapidă a unui traseu cu porți și obstacole, asemănător probelor de coborâre din schiul clasic și FreeStyle – o probă în care concurenții trebuie să își arate măiestria în a executa trick-urilorla elementele din snowpark”, afirmă Theo.
![](https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2025/02/476371953_9663333483690468_2406065850618128566_n-576x768.jpg)
Istoria Novaski (patinaj pe zăpadă)
Novaski s-a născut în Germania anilor ’30 şi a fost uitat până la începutul anilor ’90, când a început, în schimb, să câştige popularitate în Statele Unite. Însă adevărata evoluţie a venit în anii 2014 – 2015, când a fost reinventată patina de zăpadă. De atunci a început să aibă tot mai mulţi adepţi în Europa şi în Asia. Cunoscut și sub denumirea de snowskating (patinaj pe zăpadă), Novaski este un sport inovator ce combină elemente din patinajul pe gheață și schi, oferind confort, siguranță și fiind foarte ușor de învățat.
În România, Novaski a câștigat notorietate prin sportivi precum Theodor Grecu, care promovează sportul la nivel național și internațional. Acest sport a devenit popular în ultimii ani datorită spectaculozității probelor de freestyle și intensității din probele de snowcross.
Snowcross înseamnă parcurgerea într-un timp cât mai rapid a unui traseu de 400 de metri cu porțiuni de coborâre, urcare și curbe, în timp ce proba de Freestyle are în vedere parcurgerea unui traseu cu 2 rampe de sărituri și un obstacol „box” cât mai artistic și făcând trick-uri.
Palmares Theodor Grecu
2023 – Cupa Mondială, Italia:
Locul 5 în proba de Snowcross
Locul 7 în proba de Freestyle
2024 – Cupa Mondială, China:
Locul 4 în proba de Snowcross
Locul 1 în proba de Freestyle, devenind primul campion mondial din România la această disciplină.
2025 – Cupa Mondială Austria:
Locul 10 în proba de snowcross