Articol de Cosmin Pal
Boxul românesc ar putea reînvia de la Sibiu. Asta în condiţiile în care boxul sibian a descoperit, în 2022, unul dintre cele mai mari talente din acest sport din ultimii ani. Confruntat în ultimele două decenii cu performanţe precare, boxul românesc este în căutarea unor nume noi care să continue tradiţia excepţională a României în acest sport şi să se ridice la nivelul boxerilor de mare valoare din trecut precum foştii campioni mondiali şi medaliaţi la olimpiade Francisc Vaştag, Leonard Doroftei ori fraţii Simion, dacă ar fi să luăm în calcul numai perioada de după 1989. Un astfel de talent a fost descoperit la Sibiu de antrenorul emerit Emil Bihorean, fost şi el boxer în lotul olimpic al României pentru Olimpiada din 1980 de la Moscova. A ratat, olimpiada din Rusia în ultimul moment, fiind preferat un alt boxer din lotul naţional. Acum, după 35 de ani de antrenorat în lumea boxului, în totalitate petrecuţi în Sibiu, la clubul CSM, acesta ne propune un nume nou în boxul românesc: Andrei Alexandru Fleşeriu, medaliat cu bronz la campionatele europene de box, categoria cadeţi, desfăşurate în perioada 10-21 august 2022, în Turcia. Sibianul are un palmares de 37 de victorii şi doar 2 înfrângeri în cariera sa. Cele mai multe dintre victorii obţinute prin abandon, deoarece la cadeţi şi juniori nu este permis KO-ul.
Sportul sibian încă mai are talente
Andrei are 14 ani, este sibian şi face box de 5 ani. Continuă să muncească asiduu sub comanda antrenorului Bihorean, iar medalia de bronz de la Europene vine la pachet cu titlul de campion naţional la cadeţi cucerit în luna octombrie la Craiova şi câştigător al Cupei României, în aprilie, la Drobeta Turnu Severin. Boxerul sibian mai are în palmares în 2002 titlurile cucerite la Centura Păltiniş, în iunie, şi la Memorialul Syekeli şi Barna, desfăşurat luna trecută la Arad. La aceastea, se adaugă în 2022 un alt trofeul important, locul 2 la Turneul internaţional de la Gheorghieni, unde a pierdut finala. Toate acestea rezultate excepţionale din 2022 s-au încununat cu includerea sibianului în lotul naţional al României de cadeţi. Practic, boxul sibian are de a face în aceste vremuri cu un talent ieşit din comun, mai ales că Andrei Alexandru pune pe acelaşi plan şi şcoala. Este elev în clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale nr. 2 din Sibiu, iar în acest an, la finalul clasei a VI-a a obţinut premiul III. Mai mult, are un exemplu în familie, pe fratele său, Daniel Fleşeriu, de 16 ani, care este unul dintre cei mai valoroşi juniori din ţară. Este vicecampion naţional la juniori în 2021.
Vrea la olimpiadă
Andrei Alexandru Fleşeriu este component al secţiei de box a CSM Sibiu şi evoluează la categoria 40 de kg. Andrei Alexandru: „Îmi place şi şcoala şi boxul. Vreau să le fac pe amândouă cât pot de bine. Am venit la box împreună cu tata şi mi-a plăcut foarte mult. Îl am ca exemplu pe fratele meu. Vreau să devin un campion în acest sport. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţesc şi am încredere că antrenorul meu mă face să fiu mai bun”, ne-a mărturisit tânărul campion din Sibiu. La rândul său, antrenorul Emil Bihorean spune că Andrei este un talent născut pentru box. Coach-ul sibian spune că Andrei trebuie să mai lucreze intens la tehnică, forţă şi rezistenţă, mai ales că are o motivaţie ieşită din comun. „De 35 de ani inima mea bate pentru box, în special pentru boxul sibian. Andrei este un boxer foarte valoros şi depinde de noi cum îl vom creşte. Oricum, vreau să mulţumesc pentru sprijinul oferit familiei sportivului, conducerii şi cadrelor didactice de la şcoala unde învaţă Andrei, dar şi clubului CSM Sibiu. Chiar dacă sunt în pragul pensionării, voi continua să lucrez în box”. În paralel, cu cariera de antrenor, Emil Bihorean este şi responsabilul secţiei de box din cadrul CSM Sibiu. În acest moment, antrenamentele se desfăşoară la etajul I al Bazinului Olimpia, unde beneficiază de condiţii bune de antrenament, însă speră că odată cu inaugurarea noii săli de box ce va funcţiona sub una dintre peluzele noului stadion Municipal să asistăm la un adevărat reviriment al boxului sibian, care are o tradiţie destul de bună în istoria boxului românesc, numai dacă ne gândim la cei 8 fraţii Negrea, unul dintre ei ajungând vicecampion olimpic. „Acolo, vom beneficia de condiţii dintre cele mai bune şi sper că ne vom muta cât mai curând. Va fi o cu totul altă poveste pentru boxul sibian. Vom duce mai departe tradiţia acestui sport în judeţul Sibiu”, este optimist Emil Bihorean.
Trebuie să avem grijă de Andrei
Andrei Alexandru Fleşeriu poate deveni unul dintre cei mai valoroşi sportivi sibieni în deceniul care vine. Însă depinde de comunitate, cum îl va ajuta să crească în boxul românesc. Are nevoie de condiţii de antrenament, de sprijin financiar atât de la autorităţile locale, cât şi de la firmele din judeţ, dar şi de un mediu sănătos performanţei de înalt nivel. Responsabilii Federaţiei Române de Box au pus ochii pe el şi de la anul odată cu trecerea la juniori vor să-l ducă la lotul olimpic de juniori,ce se antrenează la Brăila. „Este foarte important să-i acordăm tot sprijinul acestui sportiv. Eu încerc să-l antrenez cât pot mai bine, însă este nevoie şi de sprijin financiar pentru viitoarele performanţe. Cei de la lotul olimpic de juniori de la Brăila vor să-l ducă deja acolo. I se întrevedere o frumoasă carieră. Speră să ajungă să boxeze pentru o medalie la olimpiadă în viitor şi apoi să treacă la boxul profesionist. Aceasta este calea corectă. Totodată, familia trebuie sprijinită în decizile pe care le va lua. Noi, CSM, vom depune toate eforturile pentru ca evoluţia lui să fie pe măsura aşteptărilor. Este un băiat disciplinat, ascultător şi conştiicios”, afirmă Emil Bihorean, antrenor emerit Secţia Box a CSM Sibiu. Să nu credeţi că Andrei a venit de nicăieri. În acest moment, echipa de box a CSM Sibiu dispune de un lot valoros şi de perspectivă. Pe lângă fraţii Fleşeriu, la sala de box de a Bazinul Olimpia se mai antrenează câţiva juniori şi seniori de reală perspectivă. Între aceştia se remarcă Horaţiu Şerban, la categoria juniori, Petrişor Cojoc şi Aurelian Oprica, la seniori, precum şi Ionuţ Budu, care a ocupat locul 5 la campionatele europene din 2019.