3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Urme pe play, o competiție care mișcă mentalități și comunități

Cele mai citite

În 2017, cu sprijinul administrației locale din Rășinari, debuta un proiect curajos al Asociației Tură în natură: competiția Urme pe play. Este vorba despre o competiție de alergare cu caracter submontan ce an de an a strâns în jurul ei sute de pasionați de mișcare. Conceptul în sine este unul care, dincolo de mișcare, ca stil de viață sănătos, corporal-mental-sufletesc, pune în valoare frumusețea locului, splendidele poteci ale Rășinariului, dar mai ales oamenii frumoși de aici și ceea ce reușesc ei să impună ca model de bună practică în comunitate.

Cine poate participa la competiție

Concursul din acest an va avea loc pe parcursul a două zile, în 27-28 aprilie, spre deosebire de anii precedenți. ”Suntem undeva la 10 organizatori în echipă, cu vreo 70-80 voluntari, pentru că avem mai multe tipuri de trasee. Ne adresăm tuturor celor care doresc să facă mișcare,  începând cu copiii de 4-5 ani, până la cei în etate, de 80 de ani. Avem în acest sens: Curse ale Copiilor, un Cros pentru cei care se află la început de carieră, un Semi Maraton, un Maraton și un Ultra Maraton, pe o distanță de 60 km, cu 3.500 m diferență de nivel. Avem un spectru foarte-foarte larg. Evenimentul acesta aduce oameni din Sibiu și din întreaga țară la Rășinari”, precizează Răzvan Morariu, de la Urme pe play.


foto Dragos Dumitru

Traseul se desfășoară pe poteci marcate în Rășinari și pe dealurile de la poalele munților Cindrel și ale munților Lotru. Suprafața de alergare a traseelor este formată din:  asfalt, drum forestier, în marea majoritate poteci naturale și pășuni, adică iarbă și pământ. Vârsta minimă pentru înscriere este 14 ani la cursele de Cros, respectiv de 18 ani la Semi, Maraton și Ultra Maraton. Tinerii sub 14 ani pot participa la Cursele Copiilor special organizate pentru ei. Toți participanții sunt obligați să completeze formularul de înscriere online și declarația pe proprie răspundere, care atestă luarea la cunoștință a condițiilor și regulilor competiției. În cazul minorilor este necesară completarea formularului de către părinte sau tutorele legal prin care se atestă confirmarea permisiunii participării acestuia la competiția de alergare.

Pentru a te înscrie în competiție, este necesar doar să completezi online formularul de înscriere pus la  dispoziție de organizator, pe care îl găsești pe site-ul www.urmepeplay.ro. Startul înscrierilor s-a dat chiar din 1 ianuarie, cu un preț încurajator la mișcare, sub cel de anul trecut. Tariful accesibil pentru toată lumea va crește pe măsură ce se apropie weekendul evenimentului dedicat alergării montane. Peste 300 de iubitori de mișcare s-au înscris deja în concurs. Organizatorii așteaptă, pentru acest an, peste 700 de participanți, având în vedere că la ultima ediție au participat 500 de alergători. Totodată, menționează organizatorii că ”locurile sunt limitate, deoarece ne deplasăm într-un mediu care poate deveni periculos în anumite condiții și noi, ca organizatori, ne asigurăm că luăm toate măsurile ca să controlăm acest aspect legat de siguranță. De aceea, evităm să punem presiune prea mare atât pe mediu, cât și pe resursele noastre și pe cele care pot interveni în caz de pericol”. 

Este foarte important de știut că nu se fac înscrieri în ziua concursului și cu o săptămână înaintea evenimentului. Măsura este luată pentru a putea optimiza utilizarea resurselor logistice, pentru a evita risipa sau lipsa unor produse sau servicii pentru concurenții înscriși. 

Competiție sportivă și… culturală 

În acest an, competiția ajunsă la cea de-a V-a ediție, se va trasforma, după cum spun organizatorii, într-un ”festival al mișcării”, cu componentă culturală care să pună în valoare unicitatea locului. De aceea, ziua de sâmbătă, 27 aprilie, va fi dedicată divertismentului cultural de calitate, într-o fericită combinație de tradițional, local și modern. Tot sâmbătă, între 14.00-20.00, participanții înscriși în competiție își pot ridica pachetul start.

Este al doilea an în care se pune accent pe susținerea economică a satului prin aducerea de mici producători locali și artizani. Aceștia pot fi întâlniți atât sâmbătă, cât și duminică pentru a lua acasă gustul local sau suveniruri care să îți amintească de acest weekend în Rășinari, desemnat cu titlul Best Tourism Villages, de către Organizația Mondială de Turism.

Duminică este ziua în care se va desfășura competiția, pentru toate vârstele și probele specifice.

Alte detalii legate de regulamentul competiției, modalitatea de înscriere, trasee, probe și premii, le regăsiți pe site-ul www.urmepeplay.ro

foto Crapciu Adi

Ofertă în premieră pentru nehotărâți sau aparținători

Surpriza acestei ediții vizează aparținătorii concurenților, indecișii sau pe cei care, pur și simplu, vor să se familiarizeze cu evenimentul. ”Ne-am dorit să oferim ceva și celor care își doresc să descopere zona și să o cunoască, chiar daca nu aleargă. Este vorba despre un traseu hiking brunch. Nu este competitiv, în sensul că nu vor fi clasamente, nu se vor da medalii, dar există acea înscriere prin care noi îi ducem 5 kilometri deasupra satului, unde vom lansa o nouă construcție, finanțată de Primăria Rășinari; un punct de belvedere, făcut din bârnele unor case vechi, cu rolul de a susține perpetuarea arhitecturii locale dintr-o perspectiva instagramabila. Astfel dorim să le facem cunoștință oamenilor cu acest traseu. Acolo vor avea parte și de brunch-ul respectiv”, adaugă Răzvan Morariu.

premii UPP

De ce Urme pe play?

Competiția Urme pe play este organizată și se desfășoară la inițiativa Asociației Tură în natură,  creată în urmă cu 12 ani, de câțiva iubitori de mișcare. Oameni care s-au găsit organic, făcând mișcare. De peste un deceniu, Tură în natură promovează orice activitate nemotorizată, un stil de viață sănătos, pune în valoare natura din jurul Sibiului (poteci, trasee), pe care intenționează să o aducă mai aproape de iubitorii de mișcare.

”Noi nu avem concurență, pentru mersul pe jos. Stilul de viață sănătos nu are concurență…”

Răzvan Morariu, de la Urme pe play.

”Intenția este să ne adresăm oamenilor care sunt începători, care descoperă această pasiune. Și noi ne-am aflat în această postură, în care ne-am descoperit o pasiune pentru mișcare – mers cu bicicleta, mers în drumeții, alergat – iar la momentul în care noi am început aceste activități, nu aveai cu cine să mergi în ture; era încă în formare acest fenomen. Odată ce am descoperit că se poate, am vrut să dăm mai departe această informație și să creăm acest cadru, prin care oamenii pot face acest lucru. Am organizat ture, am marcat trasee (pentru că unii oameni preferă să meargă singuri); majoritatea celor din Asociația Tură în natură sunt și ei ghizi, iar de-a lungul timpului ne-am tot dezvoltat”, rezumă, în câteva frânturi de gând, activitatea asociației, Răzvan. 

La nivelul Sibiului, sunt deja destul de cunoscuți în lumea iubitorilor de mișcare. Atât pentru acțiunile proprii pe care le desfășoară, cât și din colaborarea cu Anii Drumeției, mulți dintre membrii echipei Tură în natură activând și în proiectul Consiliului Județean Sibiu. Pentru că, spune Răzvan: ”Noi nu avem concurență, pentru mersul pe jos. Stilul de viață sănătos nu are concurență…”

foto Lucian Belascu

În tot acest timp, de când funcționează asociația, au organizat ture în natură, campanii de ecologizare, competiții, dar, mai ales, au contribuit la conștientizarea beneficiilor unui stil de viață cu accent pe sănătate. Și aceasta, pentru că, ne spune Răzvan, ”oamenii din jurul meu vor fi mai fericiți dacă vor face mai mult sport. Eu sunt născut și crescut în Sibiu. Dar dacă mă uităm de pe Bulevardul Mihai Viteazul în capătul străzii, nu știam ce munte e acela din fundal… Și sunt convins că multora li se întâmplă la fel. Cum este posibil să trăim într-un asemenea areal frumos și să nu știm acest lucru? să ne privăm de acest avantaj pe care îl avem ca locuitori ai acestei zone.”.

Tură în natură poate face diferența

Cât despre percepția sibienilor față de acest fenomen, al mișcării în natură, Răzvan Morariu simte că nu are de-a face cu zădărnicia: ”Este un moment al timpului în care oamenii încep să se miște. Fenomenul este în creștere. În urmă cu 12 ani, când m-am apucat de alergat, dacă mergeam în Parcul Subarini și alergam, îmi auzeam tot felul de comentarii: Unde te grăbești?, glumițe de acest gen… Era un fenomen extrem de ciudat. Acum a devenit o normalitate. Dacă te duci acum, la orice oră din zi, în parcul Subarini, ai să găsești un alergător. Clar există receptivitate! E o evoluție, zic eu, una sănătoasă a societății”.


De ce Urme pe play
Ne spune tot Răzvan: ”Acest joc de cuvinte înseamnă două lucruri: o dată plai, care vine de la numele vârfului, și play-ul englezesc, care înseamnă joacă. Dacă vezi această activitate ca pe o joacă, dacă proiectezi o chestie ludică pe această activitate, oamenii încep să adere, de drag”. 


Avantajul drumețiilor este că nu ai nevoie de nicio lecție în prealabil. Te poți bucura de frumusețea nepervertită a unui loc special, și totodată, a unui moment de suflet, al unei întâlniri cu tine însuți. Pentru ceva mai mult, pentru un stil de viață sănătos, condiții de siguranță și o formă organizată, comunitară, pentru a-ți găsi starea de bine, Asociația Tură în natură poate fi soluția pe care o cauți.

foto Lucian Belascu
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect