Reciclarea bateriilor nu este doar un gest ecologic. Metalul greu și substanțele chimice din baterii pot provoca daune asupra mediului înconjurător și sănătății dacă nu sunt gestionate corespunzător.
În această privință, organizații precum Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) au un rol important în promovarea educației și a inițiativelor pentru reciclarea corespunzătoare.
Înființată în 2010 în București, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație non-guvernamentală și non-profit dedicată gestionării responsabile a deșeurilor de baterii și acumulatori. Misiunea lor este de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor din domeniu, creând un sistem eficient de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

SNRB oferă soluții practice pentru gestionarea responsabilă a bateriilor și acumulatorilor uzate. Cu o rețea extinsă de puncte de colectare dotate cu spații speciale, organizația asigură accesibilitatea și proximitatea pentru o colectare eficientă la nivel național. Însă ei nu doar eu grijă de mediu! SNRB investește în programe de conștientizare, evidențiind importanța reciclării pentru toate categoriile de vârstă. Prin aderarea la EUCOBAT în 2012, SNRB a devenit membru fondator al asociației pan-europene, consolidându-și poziția în comunitatea organizațiilor responsabile pentru transferul de responsabilitate în domeniul bateriilor.
SNRB și la Sibiu
„Am dat startul misiunii în 2010 în București, ulterior în întreaga țară. Cu focus pe Sibiu și împrejurimi lucrăm din prima jumătate anului 2023. Pentru că ne pasă de mediu și de viitorul generațiilor următoare, oferim cadrul necesar pentru a oferi oamenilor un pământ mai curat și cu resurse. Nu ne limităm doar la reciclare și acordăm atenție problemelor legate de schimbări climatice și eficiență energetică. Suntem parteneri în programe europene care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon”, spune George, membru SNRB.

Obiectivele lor sunt: preluarea responsabilității producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori în vederea organizării unui sistem performant de colectare și reciclarea deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA), dar și dezvoltarea unei infrastructuri de puncte de colectare baterii.
„Ne dorim să continuăm să lucrăm pentru obiectivele noastre, să creștem rata de reciclare și să dezvoltăm cât mai multe contexte sociale și profesionale în care oamenii să contribuie cu adevărat la reciclare, astfel încât, gropile de gunoi să nu mai fie pline de baterii. Vrem să dezvoltăm în următoarele 3 luni 100 de puncte noi de colectare în județul Sibiu și împrejurimi, să scriem o poveste despre subiectul reciclării de baterii, încât să o distribuim spre cel puțin 3000 de elevi. Desigur, continuăm misiunea și cu preluarea de responsabilitate în vederea reciclării de baterii”, transmite George.
„Reciclarea bateriilor nu e un moft!”
Din 1000 de baterii portabile se pot obține 190 kg de fier pentru utilizare în industrie. Metalele grele din baterii pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și nu numai.
Impactul unei baterii la groapa de gunoi:
- o baterie uzată poluează 1m³ de pământ pentru 50 de ani
- o singură baterie ajunsă la gunoi poate polua 500 litri de apă
- timpul de degradare al unei baterii este cuprins între 500 și 1000 de ani
Cei care sunt interesați pot solicita o Cutie de Reciclare, gratuit la biroul/sediul sau în magazine ori pot primi consultanță pentru transferul de responsabilitate.
Date contact: Elena Gaspar Ion – Președinte [email protected] sau George Eni Manager de proiect – SNRB la tel. 0727821577 sau București, Str. Aromei nr. 88 031.821.3333 – [email protected].
Urmărește Sibiu 100% în Google News