Viitorul e acum! Neurocercetătorii anunță o revoluție în comunicare: „telepatia nu va mai fi doar un concept SF, ci o realitate”.
Pe scurt, telepatia este capacitatea de a transmite gânduri, idei sau emoții între două persoane fără a folosi metodele clasice de comunicare, precum vorbirea, scrisul sau limbajul corpului. Practic, este un tip de comunicare a gândurilor de la o minte la alta, fără intermediari vizibili.
Deși mult timp a fost considerată un subiect de science-fiction, telepatia revine în discuțiile științifice odată cu progresul în domeniul neuroștiințelor și al interfețelor creier-computer.
Potrivit specialiștilor, noile inovații ar putea face realizabilă, foarte curând, comunicarea directă de la o minte la alta.
În ultimii ani, cercetătorii au lucrat intens pentru a găsi soluții care să îi ajute pe cei cu dificultăți de vorbire să comunice mai ușor. Recent, o echipă de oameni de știință din Statele Unite a făcut un pas uriaș: a creat un dispozitiv care poate transforma semnalele cerebrale în cuvinte instantaneu.
Sună incredibil, dar este cât se poate de real. Cu ajutorul unor electrozi plasați pe suprafața creierului, tehnologia reușește să „citească” gândurile și să le transforme în vorbire, fără ca persoana să fie nevoita să-și miște gura..
Această inovație ar putea schimba radical viața persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afecțiuni neurologice sau traumatisme, oferindu-le o nouă șansă de a comunica. Mai mult, ne aduce mai aproape de un viitor în care oamenii ar putea vorbi doar cu puterea minții – o formă de comunicare asemănătoare cu telepatia.
Ce se întâmplă în creierul nostru în timp ce vorbim?
Vorbirea, deși pare un proces simplu, implică mecanisme complexe în creier. Totul începe în cortexul prefrontal, unde se formează intenția de a comunica. Apoi, gândurile ajung în aria lui Broca, unde sunt transformate în propoziții clare. În paralel, zona Wernicke din lobul temporal se asigură că mesajul are sens. Astfel, creierul coordonează perfect gândirea, respirația și mișcarea mușchilor pentru a produce vorbirea.
După ce creierul decide ce vrea să spună, cortexul senzorio-motor activează mușchii necesari pentru a produce sunetele – din corzile vocale, gură și față. În același timp, cortexul auditiv ascultă vocea ta și trimite feedback către zona Wernicke. Acest circuit de corectare rapidă te ajută să vorbești fluent și să răspunzi natural în conversații.
Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu leziuni cerebrale la nivelul cortexului senzorio-motor, creierul poate avea dificultăți în a comunica cu mușchii implicați în vorbire. Un studiu apărut in revista Nature Neuroscience relatează cazul unei femei în vârstă de 47 de ani pe nume Ann care, în urma unui accident vascular cerebral, și-a pierdut capacitatea de a-și controla mușchii, inclusiv pe cei folosiți pentru vorbire. Acest studiu nu numai că i-a oferit Annei o modalitate de a comunica dar i-a permis, în același timp, să își audă din nou propria voce.
Cum a ajutat I.A. la redarea vocii pacientei?
Echipa a început prin a înregistra activitatea cerebrală a Annei, implantând electrozi în cortexul senzorio-motor. Ann a fost rugată să formuleze mintal propoziții, folosind un vocabular de 1.024 de cuvinte, fără a rosti nimic. Semnalele cerebrale au fost apoi trimise unui sistem care le-a asociat cu cuvintele corespunzătoare. Pentru a face vocea să sune ca a ei, echipa de cercetători a utilizat înregistrări ale vocii Annei, anterioare accidentului. Inteligența artificială a fost folosită pentru a completa lacunele și a asigura o redare naturală a vocii.
Acum, Ann era pregătită să înceapă să vorbească. Cu electrozii încă implantați în cap, semnalele din creierul Annei puteau fi transmise prin decodor către un dispozitiv de transformare a textului în voce. Astfel, vocea ei putea fi auzită aproape instantaneu, ca și cum ar fi vorbit în mod normal.
Spre deosebire de alte dispozitive de vorbire cu sunet robotic și decalaje, această tehnologie i-a redat lui Ann vocea naturală. Chiar și atunci când gândurile ei s-au accelerat, decodificatorul a generat propoziții precise, fără întreruperi.
Pe măsură ce această tehnologie evoluează, viitorul comunicării ar putea aduce schimbări semnificative. În loc să vorbim cu voce tare, poate că într-o zi vom putea comunica folosind doar gândurile noastre. În loc de implanturi cerebrale, o cască portabilă ar putea captura semnalele creierului și să le transmită altora. Astfel, „ne îndreptăm tot mai mult spre o lume în care telepatia nu va mai fi doar un concept SF, ci o realitate”, afirmă profesorul universitar William A. Haseltine pentru revista Psychology Today.