5.2 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

FITS 2022: Cele mai importante spectacole gratuite, în aer liber

Cele mai citite

Weekendul și săptămâna ce urmează stau sub semnul frumuseții. Și la propriu, și la figurat. Începe cea de-a 29 ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar noi v-am făcut o selecție de spectacole în aer liber, la care accesul este gratuit pentru toți sibienii și turiștii, așa cum a fost la fiecare ediție.

După anii pandemiei, în care cu greu am putut să ne adaptăm unui Sibiu fără Festival de Teatru, anul acesta parcă ne tresare inimia în piept de bucurie și de emoție când vedem că se montează primele schele în Piața Mare, pregătiri în toi pentru deschiderea FITS.

Programul de anul acesta pare mai somptuos ca niciodată, iar zecile de evenimente desfășurate în piețe și pe străzile Sibiului se anunță și ele fabuloase. Muzică, dans, teatru, actori și artiști din zeci de țări ale lumii vor fi prezenți printre sibieni cu arta lor, pentru a ține atmosfera din oraș la cote extrem de înalte.

Pentru cei care au apucat să-și cumpere bilete la spectacolele din săli, festivalul va fi unul complet. Pentru cei care au ratat biletele anul acesta sau pentru cei care preferă arta stradală, vor fi 10 zile de sunet și lumină, în zeci de locuri din Sibiu.

Iată o selecție a celor mai captivante evenimente outdoor, gratuite, destinate publicului larg, la FITS 2022

Povești din pădurea fermecată | Fundația Abracadabra

Vă mai amintiți de weekendurile în care Abracadabra cucerea televizorul, micul dejun, și aducea împreună întreaga familie pe canapea? Începeți astfel duminica dimineață, în data de 26.06, cu un spectacol dedicat copiilor, în Parcul Sub Arini, la ora 11, cu povești din pădurea fermecată.

Concert Horia Brenciu

Dacă are loc un concert Horia Brenciu în Piața Mare, ar fi și păcat să-l ratați. Măcar în amintirea vremurilor trecute, cu nostalgia de rigoare a televiziunii române a anilor ‘90. După ce și-a clădit o spectaculoasă carieră la TVR, Horia Brenciu a lansat în anul 2007 primul său album muzical, iar duminică va concerta începând cu ora 22, în Piața Mare, alături de HB Orchestra.  

Prietenii mei, dragonii  | Efimer

Pietonala Nicolae Bălcescu devine duminică, și ea, promenadă de distracție, găzduind spectacole și statui de-a lungul întregii zile. Noi vă recomandăm să descoperiți lumea dragonilor cu ajutorul păpușilor supradimensionate, la ora 12. Reprezentația este potrivită în special pentru evenimentele la care participă copii și familii, căci păpușile pot interacționa cu publicul și își pot face prieteni oriunde.

Veseli și pufoși | Opakar

Tot pentru copii, spaniolii de la Opakar au pregătit un  spectacol itinerant în care cei doi căpcăuni gigantici, dar extrem de simpatici, pornesc în descoperirea orașului provocând publicul la îmbrățișări.

În spatele cortinei | Les P’tits Bras

Piața Habermann se transformă duminică și luni seară într-un loc al acrobațiilor. Dacă alegeți acest spectacol, artiștii spun că “veți fi uluiți de trapeziști în costume poleite cu aur și veți tresări de încântare urmărind acrobați care dansează menuet pe sfoară, într-o atmosferă veselă și excentrică”.

Prieteni de-o viață | Carré Curieux, Cirque Vivant!

Tot în Piața Habermann îl veți întâlni duminică și luni, pe Vladimir Couprie și pe prietenul său preferat, câinele lup alături de care prin prisma artei circului creează momente de sensibilitate pură, de dragoste și de o uimitoare umanitate.

The Riddle | NOCTURN & Spin Arts

Pentru iubitorii de tehnologie, britanicii de la NOCTURN & Spin Arts au creat o experiență online, o vânătoare digitală de comori în aer liber. Căutând coduri QR, rezolvând ghicitori, creând și împărtășind propriile mișcări de dans veți redescoperi minunile din aer liber alături de personajul Pæn.

Minunata lume a umbrelor  | Théâtre du N-ombr’île

Podul minciunilor devine spațiu de joacă pentru un moment în cadrul unui spectacol de umbre imense. Acesta este structurat în patru părți care au ca temă natura sălbatică: lumea acvatică, a păsărilor, a junglei și lumea preistorică.

Labirintul luminilor  | Theater ANU

3.500 de lumânări și 300 de valize vechi. Fiecare pornește pe cont propriu în Marea Călătorie printr-un labirint cu povești mistice. Acesta va fi deschis pentru spectatori pentru un interval de 2 ore și 30 minute. Durata unei vizite este de 90 de minute, timp în care vizitatorii își pot alege liberi parcursul, fiecare în ritmul lui. 

A fost odată în București | Young Till Death

Un spectacol care aduce bogăţia celor mai puternice familii din Bucureşti pe pietonala Nicolae Bălcescu. Publicul va descoperi artere aglomerate, pietoni eleganţi şi automobile, străzi, bulevarde, terase, cartierele obişnuite, dar şi o poveste de iubire.

Exodul | Teatrul Masca

În regia lui Mihai Mălaimare „Exodul e un spectacol despre acum și aici. Sau despre refugiați și despre noi. Despre cei nevoiți să plece de Acasă în pribegie și despre noi, cei care încercăm să le fim Acasă pentru o vreme”. Poate fi vizionat în data de 2.07 în Piața Mică.

O crimă perfectă (Îngerii de la Văcărești) | Teatrul Masca

În Piața Mică, în data de 3.07, vom fi martorii unui spectacol de teatru documentar despre un fapt din istoria recentă a României care aduce în fața spectatorilor istoria tragică și inutilă a distrugerii celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est, întâmplată în ultimii ani ai regimului comunist.

Naufragiați pe insula copilăriei | Toc de Fusta 

De asemenea dedicată copiilor este și instalația interactivă a spaniolilor de la Toc de Fusta. O navă ce eșuează, și Crusoe petrecând prea mult timp singur pe insulă sunt temele instalației stradale interactive, cu elemente meșteșugite în lemn. Instalația cuprinde un spațiu dedicat copiilor cu vârste de peste doi ani, unde aceștia se pot juca în ritmul lor și poate fi găsită în prima parte a festivalului în Piața Mică.

Universul ucrainean al Mariei Prymachenko

În Piața Huet, trecătorii pot admira de-a lungul întregii săptămâni ale FITS, lucrări ale artistei ucrainene Mariei Prymachenko, una dintre artistele cele mai importante, autodidacte ale secolului XX, și o emblemă a identității ucrainene.

Mici scriitori pentru mari înțelepți – o antologie de autoportrete

18 copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, din cadrul comunității din București a organizației SOS Satele Copiilor au participat la atelierele de creație literară inițiate de pedagogul Corina Taraș-Lungu. Au rezultat astfel aceste povestiri ilustrate, iar ca acestea  să nu rămână doar în coperțile unui volum cu tiraj limitat, ele au devenit o expoziție itinerantă ce poate fi vizionată în cadrul FITS la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în corpul B. 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Atleta Alexandra Hudea a obținut un nou titlu de vicecampioană națională

Atleta medieșeană Alexandra Hudea continuă să impresioneze cu ocazia fiecărui concurs la care ia parte.Alexandra Hudea continuă să obțină...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect