Cine nu a visat să călătorească în timp? Să găsească un portal care să aibă drept destinație o perioadă anume din istorie? Ladislau Szegedi este omul care a găsit o cale să aducă fragmente din trecut în zilele noastre, prin “Anacronism”.
”În viața de zi cu zi uneori ne confruntăm cu monotonie sau cu prea multă agitație. Moment în care avem nevoie de o pauză sau o evadare din viața cotidiană. Cu ajutorul Grupului de Reconstituire Istorică Anacronism reușim să călătorim în timp, într-o lume de poveste plină de eroi și de fapte memorabile. Această reconstituie viața medievală a secolelor XII-XIII, perioada cruciadelor, colonizării Transilvaniei si a invaziei mongole. Membrii grupului intră în pielea unor personaje medievale cu ajutorul cărora aduc la viață spiritul trecutului prin vestimentație, meșteșuguri și tradiții. Lăsăm în urma noastră tehnologiile de zi cu zi și ne îmbarcăm într-o aventură în care trăim, pentru câteva zile, ca în trecut. Ne îmbrăcăm, mâncăm, dormim, lucrăm, ne luptăm și ne distrăm prin metodele și uneltele care erau disponibile în acele vremuri. Acest lucru ne permite să ne deconectăm de viața cotidiană și să descoperim într-un mod plăcut și interesant trecutul nostru, dar și să trăim cu adevărat momentul și să avem o experiență profundă”, spune coordonatorul grupului.
Care este povestea poveștilor?
Totul a pornit din dorința de a călca pe urmele eroilor din copilărie, după cum o spune și Ladislau Szegedi: ”Părinții mei, în special mama, m-au introdus de mic în lumea legendelor și a poveștilor. Apoi o contribuție importantă față de această pasiune au avut-o cărțile, desenele animate și filmele pe care le-am urmărit când eram mic. Legendele Olimpului, mitologia nordică, legendele Arturiene, Beowulf, serialele Xena, Hercules, sunt doar câteva din cărțile care mi-au stârnit interesul. Plus filmele din seria Stăpânul Inelelor. Mai târziu, jocurile pe calculator, precum Diablo II, Gothic II, Assassin’s Creed, Witcher m-au fascinat. Când am devenit mai mare am fost atras de elementele arhitecturale din orașul nostru, iar toate acestea mi-au stârnit curiozitatea și m-au făcut să studiez istoria”.
Costume create din istorie
”Datorită pasiunii pentru istorie, combinată cu darul de a meșteri, pe care l-am moștenit de la tatăl meu, am reușit să construiesc prima armură, apoi primul scut, urmând întâiul costum, ca pe urmă să descopăr forjatul și tâmplăritul, cu ajutorul cărora am dat naștere la 90% din recuzita grupului”, zice Ladislau Szegedi.
Oficial, totul a început sa se concretizeze în 2011, când a terminat facultate de istorie și a observat că cei din jurul lui apreciază ceea ce face și vor să se alăture aventurii. ”A fost un drum lung, în care am întâlnit multe provocări, dar după fiecare provocare misiunea a devenit tot mai clară. Scopul nostru este aducem în prezent frumusețea și valorile trecutul și să împărtășim această experiență în special cu cei mici și cei curioși.
Facem acest lucru prin scenete, prezentări și demonstrații în cadrul festivalurilor medievale, ori prin vizite la școli. Anul acesta ne-am propus să organizăm și tabere medievale. Pe lângă toate acestea organizăm festivalul: Zilele Sf. Mihail de la Cisnădioara, în care redăm istoria bogată a cetății. Facem toate acestea fiindcă ne place aventura, dar și pentru că trecutul este un loc plin de exemple puternice. Aici întâlnim eroi care ne demonstrează ce este posibil și descoperim întâmplări importante pe care le putem lua exemplu și folosi în viața noastră. În primul și primul rând descoperim trecutul într-un mod interesant și plăcut, apoi călătorim mult și vizităm locații istorice, unde întâlnim oameni pasionați alături de care trăim momente de neuitat. Și poate cea mai mare satisfacție pe care o aduce această pasiune este bucuria pe care o oferim celor mici fascinați de tainele trecutului’, povestește coordonatorul grupului.
Cum poți face parte din călătoria “Anacronism”?
Grupul este alcătuit din membri de toate vârstele, începând de la elevi și studenți, până la persoane în floarea vârstei. ”Suntem un grup deschis, în care oricine poate să se alăture atâta timp cât îi place aventura și este interesat de trecut! Cine dorește să se alăture grupului poate să ne lase un mesaj pe Facebook.com/Anacronism, în care să descrie ce anume îi place la evul mediu și ce l-a atras la ce facem noi”, spune Ladislau Szegedi.