12.3 C
Sibiu
vineri, mai 3, 2024

Nicole Priscila și Ovidiu Teșcuț adună piesele lipsă din societate

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Nicole Priscila, împreună cu fratele său, Ovidiu Teșcuț, sunt sibienii cărora le place să pună piese cap la cap. Aceștia  au inițiat un proiect numit ”Pazăl”.

”Eu, împreună cu fratele meu, ne-am gândit că Sibiului îi lipsesc comunitățile de joc. Așa că ne-am hotărât să ne unim sub forma unei organizații de puzzle. De ce puzzle? Acestea sunt în același timp relaxante și provocatoare din punct de vedere intelectual. Stimulează atenția, concentrarea, viziunea și dexteritatea, oferind totodată un moment de evadare din tumultul cotidian. Toți avem nevoie de astfel de momente. Perioada de pandemie a fost un timp în care fiecare și-a reorganizat piesele vieții. Fratele meu, de exemplu, a asamblat un puzzle impresionant de 5.000 de piese. Noi, cei din IT, adesea mai retrași, simțim lipsa interacțiunilor sociale. Mergem la concerte sau la teatru, dar acele locuri nu oferă întotdeauna cadrul potrivit pentru a lega prietenii sau pentru alte forme de socializare”, explică Nicole.

Publicitate

Primul eveniment la care au participat a fost „Gamefest”, festivalul premieră de jocuri de societate din Sibiu. „Nu știam la ce să ne așteptăm și am fost foarte emoționați. Inițial, nimeni nu venise, dar, treptat, oamenii au început să se adune și emoția noastră a crescut. La prima ediție, am prezentat un puzzle destul de complex. Am întâlnit câteva doamne care obișnuiesc să se întâlnească pentru a face puzzle-uri și care au considerat puzzle-ul nostru deosebit și chiar dificil. Nu aveam idee că sunt atât de mulți iubitori de puzzle-uri în Sibiu, dar se pare că prin apartamentele orașului se adună comunități care se bucură de acest hobby”, e de părere Nicole, inițiatoarea proiectului Pazăl.

”Gândim să facem o librărie de puzzle. Jocurile nu sunt doar pentru copii”

Principalul beneficiu al puzzle-ului este capacitatea de a ne detașa de lumea reală, afirmă Nicole. Aceasta adaugă: ”Trebuie să găsim energia necesară și dorința de a ne dedica jocurilor. Vârsta nu ar trebui să fie un impediment atunci când vine vorba de orice tip de joc. Nu cred că ar trebui să ne luăm prea în serios, pentru că, făcând acest lucru, riscăm să ignorăm ceea ce ne aduce cu adevărat bucurie. Puzzle-urile sunt clasificate în funcție de dificultate, însă nu consider că acest criteriu este neapărat legat de vârstă. Desigur, nu mă refer aici la copiii foarte mici”.

Publicitate

Puzzel-ul unește oameni

”Am auzit de la persoane venite din alte zone ale țării că în Sibiu, oamenii și grupurile tind să fie destul de rezervați. Este dificil să te integrezi într-un cerc social. Noi am vrea să schimbăm asta și să aducem cât mai mulți oameni împreună la concursurile noastre.  Există competiții de nivel înalt în acest domeniu și dorim să organizăm și noi astfel de evenimente. Puzzle-ul te ajută să îți dezvolți atenția, te învață să segmentezi un proiect și contribuie la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a sarcinilor”, după cum spune Nicole.

Competiție de puzzle în scop caritabil

”Momentul în care plasezi ultima piesă în puzzle este, cred eu, cea mai frumoasă senzație. Este un amestec de bucurie și un ușor regret că totul s-a încheiat. Mă simt reprezentată de un puzzle albastru, cu toate nuanțele sale, pentru că ador această culoare. Cele mai provocatoare puzzle-uri sunt cele monocrome, iar cele cu foarte multe detalii sunt o provocare aparte. Numărul de piese nu este neapărat un indicator al dificultății, ci mai degrabă complexitatea designului. Personal, consider că cele mai atrăgătoare puzzle-uri sunt cele cu peisaje natural”, ne zice aceeași Nicole.

În data de 31 ianuarie, la Galeria de Artă NAC va avea loc o competiție de puzzle-uri. ”De această dată, introducem o taxă de participare, al cărei scop este susținerea unor cauze caritabile. Competiția va fi structurată în grupe de câte patru persoane. Vârsta participanților nu este un criteriu esențial, ci mai degrabă dexteritatea și îndemânarea. Nu impunem o limită de vârstă. Toate puzzle-urile folosite în competiție vor fi identice, fiecare având 500 de piese. Echipa care termină primul puzzle-ul va fi declarată câștigătoare. Este posibilă și înscrierea individuală, echipele urmând a fi formate la fața locului”, declară Nicole.

Sloganul asociației este: ”Piesa ta lipsă” și reflectă esența misiunii lor. Nicole subliniază dificultatea de a găsi, în România, un număr mare de puzzle-uri identice, fapt ce face inițiativa lor și mai specială.

Cei interesați pot afla mai multe detalii despre acest proiect pe pagina lor de Facebook: ”pazăl”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Suntem în plină vacanță de 1 Mai și Paști, dar mai avem zile libere. Când sunt următoarele

Anul acesta avem o minivacanță de 1 Mai și Paște, de șase zile, perioada liberă mai lungă decât era...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect