Muzeul Brukenthal
Muzeul Național Brukenthal participă la evenimentul Noaptea Muzeelor având însă ca mesaj: „Susținem salarizare demnă și egală în cultură!” și „Voluntari pentru muzeul tău!”
Programul pentru data de 18 mai 2024 este următorul:
- interval orar 9-17: vor fi deschise pe baza biletului de intrare: Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, Muzeul de Istorie a Farmaciei și Muzeul Cinegetic „August von Spiess”.
- interval orar 16-23: intrare gratuită în curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger – concert Long Night of Museums by Campus Experience
- interval orar 18-23: intrare gratuită la Palatul Brukenthal din Piața Mare din Sibiu și Muzeul de Artă Contemporană, strada Tribunei nr.6.
În data de 18 și 19 mai, Muzeul de Istorie – Casa Altemberger va fi închis pentru vizitare, iar în data de 19 mai, Palatul Brukenthal din Piața Mare va fi închis pentru vizitare!
Biblioteca ASTRA
Biblioteca ASTRA Sibiu invită publicul să pornească într-o călătorie prin timp și povești, ghidată de specialiștii și voluntarii astriști. Sâmbătă, 18 mai 2024, vizitatorii pot participa la diverse activități și experiențe destinate tuturor categoriilor de vârstă.
Vizitele în Palatul ASTRA vor dezvălui o altfel de istorie a spațiului cultural transilvănean. Între orele 17:00 și 23:00, vor fi deschise spre vizitare: Muzeul Asociațiunii (et. 1), cu valoroasele și fascinantele mărturii istorice referitoare la Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român; Sala Festivă (et. 2), impresionantă prin arhitectură, acustică și istoria care palpită în fiecare colțișor; expoziția de pictură Doina Veturia Papp (et. 2), artist plastic sibian și strănepoată a lui George Barițiu.
Managerul Bibliotecii ASTRA, istoricul Răzvan C. Pop, îi va însoți pe cei interesați într-o incursiune inedită în istoria Parcului Astra, a clădirilor și străzilor din zonă. Tururile ghidate sunt programate la orele 18:00, 20:00 și 22:00, promițând o experiență de neuitat. Punctul de pornire este intrarea în Corpul B al bibliotecii.
Cei mici sunt invitați, la ora 20:00, la „Povești în pijamale”, aventura literară fascinantă în care, timp de o oră, îi vor avea ca tovarăși pe bibliotecarii și voluntarii astriști și pe toate personajele simpatice din cărțile care vor fi citite.
Participarea la toate evenimentele din cadrul programului Noaptea Muzeelor 2024 la Biblioteca ASTRA Sibiu este gratuită.
Muzeul Atelier Tipografie
Ai ci veți putea avea parte de o introducere în tipografia tradiţionlă şi în tehnicile de tipărire de artă: tipar înalt, linogravură, xilogravură, gravură japoneză – Mokuhanga şi fabricarea hârtiei manuale din hârtie reciclată la singurul muzeu privat, ecologic şi interactiv de tipografie din România de la Sibiu care deţine în patrimoniul muzeal cea mai rară presă funcţională de tipografie din lume – presa Columbiană.
Muzeul (str. Ocnei, mai jos de Podul Minciunilor) va fi deschis sâmbătă, 18 mai, între orele 20.00-24.00. Accesul este gratuit.
Muzeul Bisericii Evanghelice C. A.
Muzeul – prin expoziția permanentă „Istoria Bisericii, a culturii şi a vieţii comunitare a saşilor transilvăneni” – oferă o privire de ansamblu asupra celor 800 de ani de istorie şi cultură a saşilor transilvăneni şi a Bisericii lor. Pe o suprafaţă de cca. 450 mp, expoziţia documentează istoria colonizării, construirea cetăţilor bisericeşti, viaţa cultică şi comunitară, învaţământul confesional, istorie modernă şi recentă – de la perioada habsburgică până la integrarea în Uniunea Europeană. Piesele de mobilier liturgic şi valoroasa colecţie de vase de cult fac din acest muzeu un loc al memoriei Bisericii Evanghelice C.A.
Sâmbătă, 18 mai, la ora 19:00 are loc un ghidaj gratuit, în limba română, oferit din partea d-nei dr. Gudrun Ittu.
Totodată, Muzeul Bisericii Evanghelice C. A. a pregătit și expoziția temporară „Imagini ale lui Hristos în bisericile evanghelice din Transilvania”. Dintre Bisericile apărute în urma Reformei în Transilvania, doar Biserica Evanghelică C.A. a sașilor transilvăneni a păstrat imaginea în cult și a continuat reprezentarea lui Iisus Hristos în context liturgic.
Vizitatorii pot admira cele două expoziții, între orele 10.00-21.30. Intrarea este gratuită.
Turnurile din centru, deschise și ele în Noaptea Muzeelor 2024
Pentru al treilea an consecutiv, Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății vor putea fi vizitate în cadrul programului Noaptea Muzeelor. Astfel, după încheierea programului normal de vizitare (ora 20.00 în cazul Turnului Sfatului și ora 19.00 în cazul turnurilor de pe str. Cetății), accesul în aceste obiective va fi gratuit până la ora 24.00, ultima intrare fiind la ora 23:30.
Concert Subcarpați în Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului
Deși, până la încheierea ediției, Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului nu și-a anunțat participarea la proiectul Noaptea Muzeelor, cu prilejul Târgului Național de Ecoturism care se desfășoară aici în acest weekend, toți vizitatorii târgului beneficiază în data de 18 mai de intrare liberă, de un program prelungit, între 12:00-00:00 și de un concert inedit al trupei Subcarpați.
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Publicul este așteptat să facă o incursiune în istoria de peste 176 de ani a învățământului militar românesc, să viziteze exponatele muzeului instituției, să vizioneze filme documentare și să admire prezentări ale unor ținute militare de epocă.
Muzeul va fi deschis între orele 18.00 și 22.00, ultima intrare fiind la ora 21.45. Accesul este liber pentru cetățenii români, pe baza cărții de identitate.
În cadrul aceluiași eveniment, Biblioteca Universitară a academiei invită participanții la o expoziție de carte militară, un tur ghidat al bibliotecii și o serie de ateliere interactive, educative și creative, după următorul program:
- 18.30 – Atelier de colorat și desenat pentru copii
- 19.00 – Atelier de lectură pentru copii
- 20.30 – Atelier de lectură de seară
Istoria Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este pusă în valoare cu ajutorul unor panouri și infodesk-uri digitale, proiecții interactive peste obiectele originale, vitrine cu hologramă 3D sau hologramă în mărime naturală.
Muzeul poate fi vizualizat și pe site-ul academiei, prin intermediul turului virtual: https://my.matterport.com/show/?m=CkjvAzjppUS.