-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dealul Târnavelor, prin prisma tradițiilor de la Malâncrav, Richiș și Copșa Mare 

Cele mai citite

Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş a prezentat, recent, la Saschiz, un studiu despre obiceiuri tradiţionale cu potenţial de promovare turistică a zonei GAL Dealurile Târnavelor, obiceiuri vii sau dispărute, în cadrul „Sărbătorii tradiţiilor şi obiceiurilor locale”.

Studiul a fost realizat de cercetătorul Laura Pop şi de muzeograful Orsolya Tatai, iar între obiceiurile cercetate s-au aflat Colindatul de Crăciun, obiceiuri de la Lăsatul Secului în Postul Paştelui (Rihtog, Fosnic, Fărşang), obiceiuri de Paşti, Balul strugurilor, şezătoarea, dar şi obiceiuri din ciclul vieţii, cum ar fi nunta ţărănească. Cercetătorul Laura Pop a arătat că studiul a fost realizat în judeţul Sibiu, la Mălâncrav, Richiş şi Copşa Mare, judeţul Mureş, la Albeşti, Boiu, Ţopa, Şaeş, Daneş, Nadeş, Saschiz, Mihai Viteazu, Cloaşterf, Archita și Feleag. 

Obiceiuri rămase în tradiția comunităților

„Între obiceiurile tradiţionale păstrate sunt: la români, colindatul tradiţional al cetei de feciori, ‘îmbăniţii’ – la Albeşti; ‘băgaţii’ la Boiu, Ţopa, colindatul cetei de feciori la Saschiz; Zooritul – la Boiu, Albeşti; mersul cu icoana, Craii – la Daneş, Seleuş; Străjeritul de Paşti – la Daneş; la saşi – Kronenfest, sărbătoarea coroanei la Mălâncrav (până în 2023), în prima duminică după Sf. Petru şi Pavel; la maghiari – Fărşangul la Vânători, balul strugurilor la Mureni, comuna Vânători.

La romi, găsim o serie de obiceiuri tradiţionale, preluate fie de la români, fie de la saşi, pe care continuă să le practice, cum ar fi colindatul, la Albeşti, de exemplu, au o ceată de colindat separată şi colindă o parte din vechile colinde ale românilor”, a arătat Laura Pop, potrivit agerpres.ro.
O serie de obiceiuri tradiţionale nu se mai practică, dar au rămas în memoria comunităţii, între acestea regăsindu-se Rösseltanz de la Saschiz, la saşi, Obiceiurile de nuntă la români de la Boiu şi Ţopa, Cununa la seceriş, la români; Pălălugăra la Mălâncrav, la români; Şezătoarea; Căluşarii – la Boiu; Mersul cu ‘capra’ de Crăciun – la Albeşti. „Multe obiceiuri s-au păstrat doar pe scenă, la festivaluri, ele nemafiind performate ca atare în comunitate: şezătoarea, nunta tradiţională, obiceiurile de seceriş, căluşarii, mersul cu capra”, a precizat cercetătorul.

„Sărbătoarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale” a fost organizată, la Saschiz, în proiectul de cooperare „Promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL Dealurile Târnavelor, ce acoperă și unele comune din nordul județului, şi GAL Defileul Mureşului Superior”, implementat prin PNDR 2014-2020.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect