0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană: Începe distracția! Sau nu

Cele mai citite

Săptămâna aceasta este foarte importantă pentru Sibiu pentru că marchează înmânarea oficială a titlului de Regiune Gastronomică Europeană. Teoretic, titlul a fost primit acum trei ani. Practic, anul 2019, în care Sibiu deține acest titlu a început. Totuși, momentul decernării aduce câteva detalii importante pentru oraș și merită să fie celebrat ca atare. Nu în ultimul rând, întrebările privind eficiența acestui program, rămân.
Primii oaspeți
Programul Regiune Gastronomică Europeană este un proiect care trebuie să conecteze oameni; începe de la cei de pe lanțul producători – restaurante – clienți, toți cu beneficii importante de pe urma programului, și se desăvârșește cu fluxul turistic, oamenii care conectează regiunile europene, turiștii. De fapt, din punct de vedere al turismului, orașul așteaptă foarte mult, pentru că scopul depunerii proiectului a fost exact acesta.
Primul detaliu care trebuie subliniat este prezența, la Sibiu, în perioada 12 – 14 februarie, a reprezentanților regiunilor care au primit titlul în ultimii ani sau care urmează să-l primească până în 2021. Sunt nume grele ale Europei și mai ales ale turismului global: Spania (Catalonia), Irlanda (Galway), Grecia (Egeea de Sud), Olanda (Brabant), Slovenia, Portugalia (Coimbra), Ungaria (Hajdu). În total, 35 de persoane, care vor fi în centrul atenției organizatorilor. Informațiile din interior obținute de „Sibiu 100%” arată că programul va fi unul extrem de plin, dar și plăcut:  păstrăvăria Albota, la Bâlea Lac, unde vor petrece o noapte în Hotelul de Gheață și vor mânca în Restaurantul de Gheață, apoi la Palatul Bruckental din Avrig, unde vor participa la Festivalul Cartofului, Hosman, unde va fi prezentat brandul „Din Hârtibaciu cu drag”, Marpod (la ferma Angus), Mediaș, pentru ca, la final, să ajungă și la Păltiniș. Aici va avea loc un eveniment axat pe produse de stână. Ultima zi va fi dedicată Muzeului Astra, iar prânzul va fi luat la Hanul din Tulgheș.
Două dintre punctele de atracție, unde invitații vor savura bucătăria sibiană, vor fi restaurant Jules, unde gazdă va fi Andra Andriciuc, locul 2 la European Young Chef Award, apoi Syndicat Gourmet, un restaurant cu o expunere mediatică tot mai mare.
Evenimentul propriu-zis de lansare a Regiunii Gastronomice Sibiu, în care va fi făcut transferul oficial de titlu, de la regiunile care l-au deținut, se desfășoară astăzi, la ora 19.00, la Academia Militară.
Dar anul Sibiu – RGE abia din acest punct începe. Turiștii care ajung în Sibiu în 2019 ar trebui să ajungă în toate aceste puncte în care merg invitații și în multe altele care există, merită să fie vizitate și despre care nu se scrie nimic. Pe site-ul dedicat Sibiu – RGE (sibiugastronimia.ro) nu există nimic menționat despre posibile evenimente derulate anul acesta. Singurul eveniment notat este concursul Tânăr Bucătar European, care s-a desfășurat deja.
Informațiile pe care le avem din Primărie arată că Agenda Culturală ce va fi aprobată pentru 2019 va avea o componentă gastronomică, acesta fiind una dintre condițiile puse de adminstrație. Dar nu toate pot acoperi tematica (de exemplu Fashion Week), iar în plus ar fi nevoie de evenimente dedicate.
„Încă se mai poate salva!”
Profesorul Ilie Rotariu, cel care a s-a ocupat, împreună cu alte 8 persoane, de scrierea proiectului cu care Sibiul a câștigat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, spune că nu e totul pierdut, lucrurile se mai pot salva. Însă o problemă majoră este faptul că nu există o echipă de management dedicată. „Atenție! Programul, la ora actuală, are trei ani de întârziere. Programul trebuia să înceapă acum trei ani. Regula zice așa: depui cu trei ani înainte bid-ul, pe urmă ai doi ani în care lucrezi.” Profesorul Rotariu este foarte dezamăgit de modul în care s-a pus în practică proiectul. „Una este gastronomia și alta este activitatea culinară. Gastronomia pleacă de la înțelesul englezesc, de când pun sămânța, de la fermieri și până când valorific plăcerea de a mânca, arta culinară este cum pregătesc mâncarea. Asta se face singură. Sunt o groază de manifestări culinare, dar niciuna nu pleacă de la sămânță”.
În plus, profesorul Rotariu spune că „nu există partea de management. Nu există management, nu există comunicare”.
Dincolo de toate aceste nemulțumiri, anul a început, iar Sibiu este Regiune Gastronomică Europeană, alături de Egeea de Sud, regiunea Rhodos. Turiștii vor veni oricum în oraș, localnicii vor participa ca și până acum la evenimentele culturale. Dar ar fi bine să putem avea o creștere substanțială a economiei locale, pe baza titlului primit. Sau măcar a reputației orașului, în rândul străinilor, românilor și, mai ales, a sibienilor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect