Turiștii români și străini care vor să admire o cascadă cel puțin la fel de frumoasă precum Bigăr (cascada prăbușită) pot merge în Munții Pădurea Craiului, acolo unde se află o cădere de apă de o frumusețe desprinsă din basme.
Cascada Vadu Crișului, din județul Bihor, în Munții Pădurea Craiului, este un monument natural mai mult decât spectaculos, fiind și mai mare, și mai frumoasă decât celebra Bigăr, aflată, ce-i drept, într-o zonă mai accesibilă. Construită de natură pe principii asemnătoare, pe stânci de travertin acoperite de mușchi cu culori aproape ireale, căderea de apă măsoară aproape 10 metri și se deschide într-un bazin săpat de apa cristalină ce a fost cândva deviată chiar de oameni.
Izvorul pleacă din peştera de la Vadu Crişului merge către Crişul Repede, dar ajunge la faleza înaltă, de pe care cade spectaculos. Turiștii ajung la baza cascadei pentru fotografii, pentru o baie rece, dar și pentru rafting, fiind amenajate mai multe trasee care includ și această cascadă.
În zonă, opțiunile de turism includ mai multe peșteri, dar și activități diverse: de la cicloturism, la călărie, speoturism sau Via Ferrata. Șase dintre traseele de drumeție din destinația Pădurea Craiului pornesc sau au printre obiectivele lor cascada Vadu Crișului, potrivit site-ului padureacraiului.ro: Cabana Peștera Vadu Crișului – Peștera Bătrânului (bandă albastră), Circuitul galben al Defileului Crișului Repede (punct galben), Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede (punct albastru), Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede (punct roșu), Cabana Peștera Vadu Crișului – Valea Mișidului – Peștera Moanei (triunghi albastru), Cabana Peștera Vadu Crișului – Șuncuiuș (triunghi roșu).
Accesul la cascadă se poate face pe E60, din direcția Cluj – Oradea, pe E79, pe ruta Oradea – Deva, sau cu trenul Cluj – Oradea, prin halta Peștera. Pe jos, din localitatea Vadu Crișului (1,9 km) sau din Șuncuiuș (2,6 km).