0.2 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

VIDEO Lecție de turism: Castelul Corvinilor aduce orașului Hunedoara mai mulți bani decât taxele și impozitele cetățenilor

Cele mai citite

Un castel este mare lucru pentru turismul dintr-un județ. În Hunedoara, de exemplu, Castelul Corvinilor, atrage anual jumătate de milion de turiști. Din păcate, Sibiul nu a avut parte de un astfel de obiectiv turistic, însă are în schimb, din belșug, alte construcții care ar putea să-i aducă venituri la fel de frumoase.

Turiștii care intră în Castelul Corvinilor plătesc 35 de lei, dacă sunt adulți și 7 lei, dacă sunt elevi sau studenți. Așa a reușit primăria să încaseze niște sume greu de imaginat pentru un oraș cu venituri modeste. „Am făcut o analiză în cursul anului 2019, din care a reieșit că din încasările de la castelul Corvinilor pe tot ce însemna bilete, filmări, comerț, a depășit încasările din veniturile și taxele locale ale tuturor cetățenilor din municipiul Hunedoara, taxele pe proprietate, respectiv, casă, teren și mașină, doar persoanele fizice, nu și juridice. Practic, noi am dublat încasările pentru venitul primăriei și de acolo susținem acea finanțare pentru celelalte proiecte pe fonduri europene. Este fabulos!”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouțan, într-un interviu Digi24. Dar castelul nu aduce bani pentru că este acolo și-atât. Primăria a investit circa 5 milioane de euro, din fonduri europene, pentru refacerea lui.

„În mandatul trecut am atras, pe 22 de proiecte pe fonduri europene, 72 de milioane de euro, ceea ce pentru un oraș, un municipiu de rang doi, cum suntem noi, oraș intre 55 de mii și 100 de mii de locuitori, este fabulos. Înseamnă, de fapt, bugetul din venituri proprii pe 30 de ani. Nu se putea face așa ceva decât cu fondurile europene”, mai explică primarul Hunedoarei. Dar orașul nu câștigă doar din biletul de intrare, pentru că turiștii care vin aici consumă, se cazează, cheltuie bani. Și asta în condițiile în care, înainte de pandemie, circa 30 – 40% din turiști erau străini.

Acum, autoritățile locale vor să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro.  Ce-i drept, mai puțin decât a costat stadionul din Sibiu, ridicat din bugetul primăriei și care nu o să aducă niciun turist, prea curând, și nici prea multe venituri primăriei.

De ce este important Castelul Corvinilor pentru turismul local și pentru cel al României? Este considerat unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România și chiar a ajuns să fie apreciat drept unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Pe lângă turism, castelul a ajuns să atragă numeroase echipe de filmare din toată lumea, pentru că arhitectura castelului se potrivește cu tot felul de povești medievale. „Atunci când ne imaginăm un castel medieval, eu cred că ne imaginăm cu toții castelul Corvinilor. Este castelul din povești”, spune Sorin Țincu, directorul muzeului Castelul Corvinilor.

Planurile administrației sunt ambițioase, practic sunt niște ținte pe care în Sibiu nu le-am auzit pronunțate de cineva. Primarul hunedorean își dorește să crească cu 50% numărul de turiști, după finalizarea investițiilor în castel și în zona adiacentă.

Publicitate
Ultimele știri

Surpriză? FC Hermannstadt a pierdut, 0-2, cu Gloria Buzău

FC Hermannstadt a pierdut surprinzător, 0-2, pe teren propriu, cu Gloria Buzău, în urma unei partide slabe a sibienilorBuzoienii...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect