3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dr. Corina Porr: Alergiile de sezon – simptome și tratament

Cele mai citite

Alergiile reprezintă o formă de autoapărare a organismului uman, provocată de contactul cu un factor străin, pe care corpul nu îl tolerează. Gama alergenilor este destul de vastă, variind de la praf, polen, până la alimente, plante și produse cosmetice. Care sunt cele mai frecvente alergii de sezon și ce modalități de tratament avem la dispoziție, ne spune dr. Corina Porr, medic primar alergologie și imunologie clinică, doctor în medicină. 
Ce sunt alergiile și din ce cauze apar?
Alergia este reacţia exagerată a organismului la contactul cu o substanţă străină (alergen) care este inofensivă pentru  o persoană nealergică. Aceasta produce anticorpi, iar la un nou contact se produce reacția alergică. Gama de alergeni este mare: praf, polen, păr de animale, alimente, venin de albine și viespi, medicamente, produse cosmetice. Sunt o serie de cauze care pot declanșa alergiile: factori genetici, poluare, contact microbian scăzut în primii ani de viață, fumat, mediu de viață în locuințe ermetic închise și slab ventilate.
Alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente alergii cu care se confruntă populația în această perioadă. Cum se manifestă, ce simptome prezintă persoanele afectate?
Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”. La persoanele cu alergie la ambrozie, nasul și ochii încep să curgă, au mâncărimi la acest nivel, nasul se înfundă, încât respiră pe gură, au strănut repetat. Din păcate, ambrozia este un alergen agresiv care poate produce manifestări astmatice și pot să apară senzație de sufocare, lipsă de aer, tuse, șuierat în piept cu treziri nocturne.
Cum se diagnostichează alergia la ambrozie, prin ce metode medicale?
Diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv constă în efectuarea testului cutanat alergologic care oferă un răspuns în maxim 30 minute, dar acesta se efectuează doar de către medicul alergolog. O altă posibilitate este testarea din sânge, dar la acesta durata obținerii rezultatului este de 10 zile.
Care categorii de persoane sunt mai expuse riscului de îmbolnăvire?
Persoanele alergice au o predispoziție crescută de a dezvolta rapid alergie și la Ambrozie. Dar aceasta poate să apară și la cei fără alergii, ca primă manifestare, prin expunere repetată la aceasta. În anii trecuți această plantă era foarte rară în zona Sibiului, dar în prezent s-a înmulțit foarte mult. Atrag atenția asupra faptului că Guvernul a decis recent că proprietarii de terenuri vor avea obligaţia să elimine ambrozia în fiecare an până pe data de 5 iunie, iar dacă nu o fac, pot fi amendați cu până la 20.000 lei.
Cum se tratează acest tip de alergie și care este durata medie a tratamentului?
Tratamentul este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestarile dispărând complet, dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv din iulie până la sfârșitul lui octombrie. Din fericire, există și terapie specifică imună care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrozia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabila o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic. Dacă până în urmă cu an indicația pentru acest vaccin era doar pentru cei care aveau aceste acuze cel puțin 2 ani consecutiv, în prezent  Societatea Europeană de Alergologie recomandă administrarea acestor vaccinuri de la primele simptome.
Vindecarea este totală? Care sunt șansele de recidivă?
Niciun pacient nu se vindecă de la sine, doar dacă nu mai are contact cu această buruiană. Recidiva se produce în fiecare an, când reapare contactul cu aceasta. Din fericire, există și terapie de vindecare și anume terapie specifica imună care constă în administrarea vaccinului specific de Ambrozia, pe o perioadă de 3 – 5 ani. Acesta se poate administra, cum am mai spus, pe cale injectabilă o dată pe lună, sau se poate pune sub limbă zilnic.
Ce alte tipuri de alergii de mediu afectează populația în acest anotimp și ce conduită se impune în fiecare dintre acestea?
Pe lângă alergenii care se găsesc tot timpul anului, adică praful, mucegaiurile, alergenii de la animale, alimentele, produsele cosmetice, frecvente sunt reacțiile care apar la înțepăturile de viespi și albine. Din păcate, la acestea pot să apară reacții severe și chiar deces. Persoanele cu alergii la viespi și albine ar trebui să poarte permanent trusa de urgență care conține și un stilou umplut cu adrenalină, pe care și-o pot administra singuri, iar la aceștia se poate face și un tratament de vindecare cu rată de succes între 95-100%.
Cum pot fi prevenite alergiile?
Dacă luăm în considerare ambrozia, populația ar trebui să curețe zonele verzi lăsate în paragină, fapt care ar diminua prezența acesteia și, în consecință, ar diminua și costurile pentru această afecțiune. Copiii ar trebui alăptați exclusiv la sân până la 6 luni, părinții ar trebui să renunțe la fumat. De asemenea, ar trebui lăsați să meargă în ferme de animale, deoarece acolo au contact cu agenți microbieni care îi protejează de alergii. Alimentația ar trebui să fie cu produse cât mai puțin procesate, cu cât mai puțini aditivi alimentari.
Ce recomandări aveți pentru sibieni, în vederea întăririi imunității și sporirii capacității rezistenței organismului în lupta cu alergenii?
Oamenii sunt atrași de reclamele despre diferite preparate care promit creșterea imunității. În cazul deprimării sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare, dar atenție, pentru că, în caz de exces, pot sa ducă la dezvoltarea unor tumori, iar excesul de zinc (>150 mg/zi) poate inhiba sistemul imunitar. Le recomand sibienilor și nu numai un stil de viață sănătos, cu alimentație sănătoasă și sport și să se bucure de viață.
 
Alergologie
Cabinet Medical
Dr. Corina Porr
Sibiu, Str. Negoi nr. 54
 Tel. 0723.083.974
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect