Este perioada se împerechere a viperelor, iar acest fapt duce la o posibilitate mai mare de a întâlni acesti șerpi în zonele montane din Păltiniș și de pe partea sudică a Transfăgărășanului. Nu este neaparat un motiv de îngrijorare spune Adrian David, șeful Salvamont Sibiu. Viperele se sperie de oameni și în majoritatea timpului stau ascunse sau se feresc din calea noastră, însă, nu strică să fim vigilenți.
Dacă mergem pe munte, trebuie avută grijă unde se calcă sau unde se pune mâna atunci când trebuie să ne sprijinim sau să ne ajutăm de stânci. Să nu lipsească bocancii în picioare și să purtăm pantaloni lungi. Asta ne ferește de mușcătura viperei, dar și de căpușe. Specialiștii spun că, dacă se întâmplă să fim mușcați de un astfel de șarpe este esențial să reținem aspectul acestuia pentru a nu fi confundat cu o altă specie și pentru ca serul antiviperin să nu fie administrat degeaba.
În județul Sibiu, vipere există în zona Păltinișului însă incidentele au fost rare. În decursul anilor doar două persoane au fost mușcate de acest șarpe veninos.
De asemenea, salvamontiştii din Argeș spun că în zona Transfăgărăşanului au fost semnalate mai multe vipere. Au fost văzute sub Cota 2000 și între Cascada Capra și Cabana Capra.
Vipera este singurul șarpe veninos din România. În zona noastră poate fi întâlnită vipera Berus (vipera comună), care are o culoare măslinie, cu o dungă neagră lată, în zig zag, pe spate și un V pe cap. Mușcătura șarpelui este periculoasă, însă nu neaparat mortală. Ea poate fi fără venin sau cu o cantitate mică, pentru că vipera își poate doza injectarea de venin.