Luni, 9 septembrie, începe școala! Peste 64.600 preșcolari și elevi se vor îndrepta cu emoții diferite spre sălile lor de clasă pentru prima zi din anul școlar 2019 – 2020. Vrând, nevrând, ei așteapă începerea școlii, însă, cum îi așteaptă școala pe ei?
Ca în fiecare an, cei implicați în procesul de învățământ nu reușesc să pună toate lucrurile la punct. Astfel, când sună clopoțelul, avem aproape 40 de unități de învățământ fără autorizație de siguranță în caz de incendiu, 23 de unități de învățământ care mai au nevoie de microbuze școlare, peste 500 de posturi și fracțiuni de posturi neocupate, un concurs de suplinire și o ședință publică ar mai putea schimba această cifră, și vechea și grava problemă a lipsei manualelor. Și în acest an, doar 3,53% dintre manualele clasei a VII-a au fost recepționate. Mai este nevoie de peste 5.900 de manuale, iar lipsa acestora se regăsește și la celelalte cicluri de învățământ, chiar dacă nu în proncet atât de mare. Mai sunt șase școli cu grupuri sanitare în curte, însă, la acest capitol, Sibiul nu stă foarte rău. Două dintre ele sunt în curs de rezolvare, iar grupurile sanitare aflate în curte sunt în interior, funcționale, cu apă curentă, doar că se află la câțiva metri de școli. Singura toaletă cu fosă septică se mai află la Metiș, comuna Mihăileni și acolo pentru că încă nu există canalizare. Lucrări vor mai fi și în alte școli, pentru că cele trei luni de vacanță nu par să fi fost suficiente pentru finalizarea lor. Elevii care vor avea de suferit sunt cei de la Liceul „Constantin Noica”, din Sibiu unde lucrările de realibitare nu s-au încheiat și vor învăța în două schimburi și pe la alte școli.
Luni, 9 septembrie, se dă startul noului an școlar. Chiar dacă 64.611 preșcolari și elevi vor merge către unitățile lor de învățământ multe dintre problemele sistemului rămân să fie rezolvate, sau nu, pe parcursul anului școlar. Cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor peste 500 de posturi și fracțiuni de posturi erau neocupate, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Miercuri, 04 septembrie a avut loc un concurs de suplinire pentru 171 de cadre didactice calificate și 123 necalificate (cele mai multe pe educator și învățător limba română), iar vineri, 6 septembrie a avut loc o ședință publică de ocupare a acestor posturi. În urma acestei ședințe, cifra posturilor neocupate se va modofica. Locurile care rămân neocupate după această ședință, vor fi atribuite la plata cu ora.
Locurile neocupate vor fi atribuite la plata cu ora.
La Liceul „Constantin Noica” se va învăța în două schimburi
O altă problemă cu care se vor confrunta o parte dintre elevi și dintre cadrele didactice sunt lucrările neterminate în timpul anului școlar. În urma unui raport prezentat de (IȘJ), cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar în 174 de clădiri se făceau reparații curente, iar în 3 clădiri sunt făcute lucrări de reabilitare.
Situația cea mai delicată este la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu, unde lucrările de abilitare a clădirilor, inclusiv la Liceul Teologic Baptist „Betania” Sibiu, au debutat târziu, după cum spun cei de la inspectorat. Aici, s-a hotărât începerea anului școlar în două schimburi, iar unele clase vor acea cursuri la Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu. Se preconizează o posibilă finalizare până la sfârșitul lunii octombrie.
În ceea ce privește problema grupurilor sanitare în curte, la Boița a fost rezolvată cu o investiție de aproximativ 63.000 de lei după cum spune primarul Nicolae Mohor. Din punctul de vedere al edilului, la Boița școlile nu mai au nicio problemă care să necesite rezolvare în acest an. Școlile din localitățile Netuș și Noiștadt, comuna Iacobeni, vor continua să funcționeze cu toaleta în curte, cel mai probabil, până la sfârșitul lunii octombrie. Lucrările au început târziu, din cauza lipsei banilor.
„La Iacobeni și Stejărișu le-am terminat. Sunt școli cum nu vezi în Valea Hârtibaciului și fără modestie. La Netuș se lucrează, am terminat un adaos de clădire care a trebuit făcut pentru a avea copiii acces și acum se lucrează la amenajările interioare. Nu am reușit să terminăm în iulie, așa cum am spus, din lipsă de bani. Acum, însă, vom primi de la inspectorat sprijin financiar și până la finalul lunii octombrie va fi gata tot. Ca la oraș”, spune Ioan Cori, primarul din Iacobeni.
După ce aceste grupuri sanitare vor fi mutate în incinta școlilor, în județul Sibiu mai rămân doar patru școli primare ce vor avea toalete în curte. Este vorba despre Școala Primară de la Metiș, acolo unde se află și singura fosă septică din județ din cauza lipseu canalizării în sat, de la Tămaciu, de la Poiana Sibiului și Școala Primară la Ighișu nou. Școlile din aceste localități au făcut cereri către primării pentru a se rezolva și situația lor.
Școală fără manuale
Lipsa manualelor la început de an școlar, în mod special la ciclul gimnazial, a devenit, din păcate, o realitate a ultimilor ani.
Cea mai gravă situație este la clasa a VII-a unde aproape toți elevii vor începe școala fără manuale. Din totalul necesar au fost recepționate doar 3,53% (216 manuale), rămânând astfel o lipsă de manuale de 96,47% (5.911 manuale). Nici la celelalte cicluri de învățământ nu s-au achiziționat chiar toate manualele. La ciclul primar au fost recepționate 87,85%, distribuite – 79,01% și nerecepționate – 12,15%, la ciclul gimnazial au fost recepționate – 61,21%, distribuite – 57% și nerecepționate – 38,79%, iar la ciclul liceal au fost recepționate – 96,89%, distribuite – 98,85% și nerecepționate – 3,11%.
„Numărul redus de manuale de la ciclul gimnazial este dat de întârzierile cauzate de contestațiile depuse de edituri pentru manualele clasei a VII-a. În fiecare săptămână se realizează comenzi, în funcție de finalizarea tipăririi. Sperăm ca până la jumătatea lunii octombrie toți elevii clasei a VII-a să aibă manuale”, spune Constantin Dincă, purtător de cuvânt IȘJ.
Din experiența anilor trecuți, însă, situația poate dura și până la finalul lunii noiembrie.
Mai multe microbuze școlare
Problema microbuzelor școlare este o altă provocare a școlilor din juideț. Potrivit datelor primite de la IȘJ, în județ sunt 72 de microbuze școlare, 35 fiind proprietatea unităților de învățământ și 37 proprietatea primăriilor. Dintre acestea, funcționale sunt 69 și nefuncționale 3. Acolo unde există microbuz nefuncțional există cel puțin unul funcțional care asigură transportul elevilor la școală. Această situație se regăsește în localitățile Chirpăr, Loamneș și Mihăileni. Cu toate acestea, 23 de unități de învățământ au nevoie de microbuze suplimentar față de numărul actual cu 19+1 pasageri, și 2 unități de 16+1 pasageri. Este vorba despre situațiile în care aceste autobuze școlare sunt supraaglomerate și nu fac față numărului de elevi. În aceste cazuri, reprezentanții inspectoratului spun că este necesar să se facă mai multe drumuri dus – întors pentru a duce toți copii la școală. De asemenea, mai este problema microbuzelor școlare care au o vechime mai mare de zece ani și pot ceda oricând. Acestea au licență de transport și ITP în vigoare, însă sunt vechi.
În aceste zile se centalizează la inspectorat cereri pentru achiziționarea unor noi microbuze, care vor merge către prefectură și de acolo, mai departe, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Aproape 40 de școli fără autorizație ISU
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu anunță că 39 de unități de învățământ nu au autorizației de securitate la incendiu, iar alte 26 au obținut avizul care stă la baza realizării unor modificări constructive în interiorul școlilor sau se află în proces de autorizare. De la începutul acestui an, doar 5 de unități școlare au obținut autorizația de securitate la incendiu.
Pompierii anunță controale și activități de îndrumare pentru obținerea acestor avize și pentru menținerea copiilor în siguranță din punct de vedere al incendiilor.
Structura anului școlar 2019 – 2020
Cursurile anului şcolar 2019 – 2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. Acestea se împart în Semestrul I (9 septembrie și 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:
vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.