17.9 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Primarul din Copșa Mică: Pe jos, la București

Cele mai citite

Primarul din Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache, nemulțumit de faptul că localitatea nu a finalizat proiectul de introducere a apei și canalizării din lipsa fondurilor care ar trebui asigurate de către Guvern, pornește, luni, 18 septembrie, pe jos până la București. Edilul spune că a făcut de mii de ori drumul până în Capitală cu mașina, a bătut la uși, a cerut audiențe la diferiți miniștrii din diferite guvernări, a implorat, a amenințat și, totuși, nu l-a băgat nimeni în seamă. Primăria are datorii uriașe și riscă blocarea conturilor din această cauză. Daniel Mihalache spune că ceea ce va face nu este un protest, vrea însă ca autoritățile din România să înceapă să nu mai funcționeze „aberant” și să nu mai pună bețe în roate.

banner
banner
banner

primar copsa 3

Ideea i-a venit primarului urmărind pelerinii care fac anual El Camino, celebrul drum către Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma. În 25 iulie este sărbătorit Sfântul Apostol Iacob, al cărui mormânt se crede că este la Santiago. Evenimentul pe care l-a creat primarul din Copșa Mică se numește „El Camino – Pelerinajul de Bucharest” și poate fi urmărit pe Facebook, începând de luni.

Ce se va întâmpla?

Primarul pleacă din Copșa Mică și, în prima zi, va ajunge pe jos până la Sibiu. În cea de-a doua zi se va deplasa până la Tălmaciu, însoțit de viceprimarul municipiului Sibiu, Răzvan Pop. Cel mai lung traseu, peste 56 de kilometri, este programat pentru ziua a treia, de la Boița până la Poiana Sălătrucu. De la Câineni, va merge mai departe către București pe vechiul drum al României, drum de piatră nereabilitat, pentru a evita Valea Oltului și autostrada. Va dormi la prieteni, primari din diferite localități de pe traseu sau la pensiuni, deplasându-se doar pe timpul zilei.

De mult și-a propus să facă acest drum, așa că s-a antrenat, zilnic, începând din luna februarie. Spune că a făcut 1.500 de kilometri până acum și a ajuns la performanța de a străbate șapte kilometri pe oră, dacă se grăbește. Pe drumul către București, și-a propus o medie de cinci kilometri pe oră.

parimar copsa 2

Sosirea la București este programată în 28 septembrie, ora 18.00. A cerut audiențe la președintele Iohannis, la premier și la Ministrul Mediului. Încă nu a primit răspunsuri, dar speră că va fi primit.

Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înțeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI. Acum voi face din nou acest drum pe jos, într-un pelerinaj, pentru ca autoritățile să ne permită să avem o viață normală. Prin acest marș doresc sa atrag atenția guvernelor și instituțiilor să respecte legile și angajamentele, judecătorilor să fie responsabili și președintelui să se garanteze că sistemele acestea funcționează normal și logic, nu aberant”, spune Daniel Tudor Mihalache.

Care este problema?

Totul a pornit de la o Ordonanță de Guvern, din 2007, care stipula introducerea apei și canalizării din fonduri guvernamentale în două orașe puternic afectate de poluare: Copșa-Mică și Zlatna. Acțiunea era obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrările pentru rețeaua de apă-canalizare, angajându-se că va plăti integral lucrările, însă, până în prezent, a plătit aproximativ 50% din banii pe care îi datorează constructorului, deși acesta a efectuat lucrările aproape în totalitate.
Firma a acționat în judecată Primăria Copșa-Mică și a câștigat, existând o sentință definitivă care obligă la plata a 700.000 de lei.
Toate demersurile către Executiv au rămas fără ecou. Potrivit primarului, în cazul în care Guvernul nu va plăti cei 700 000 de lei către constructor, se va trece la procedura de executare a Primăriei, conturile urmând a fi blocate.
Potrivit primarului, în momentul acesta, orașul Copșa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparține Ministerului Mediului, iar prețul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1.000 de metri cubi.
Administratorul (ABA Mureș) dorește să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru o apă brută neconformă, care pute. Barajul nu este întreținut și sursa de apă nu este în zona de protecție. Trecem apa de proastă calitate printr-o stație improprie. Evident că, pentru că nu avem stație de epurare, tot acelasi Minister ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Avem cea mai scumpă apă nepotabilă din România: plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul și cumpărăm cea mai scumpă apă”, explică primarul din Copșa Mică.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

O echipă completă dedicată sănătății tale

Într-o lume în care medicina evoluează rapid, Clinica Arcada din Sibiu rămâne un reper al profesionalismului, al tehnologiilor de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect