Miecuri, 12 iunie, la Biblioteca Astra a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului „Culori pentru Pace”. Este vorba despre un proiect internațional, ambitios, care a luat naștere în anul 2015 și încă din primul an de viață, în cadrul său, s-au implicat 70 de școli din 50 de țări de pe cele 5 continente.
Evenimentul din acest an a adunat mii de desene realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani care au desenat pentru PACE iar desenele lor au călătorit în toată lumea fiind expuse în expoziții internaționale, organizate în toate colțurile lumii. Expoziția de la Sibiu a adunat și ea sute de desene cu autori talentați care pot fi admirate în camera 119, et 1, la Biblioteca Astra. Deschiderea evenimentului a adunat mai multe școli și grădinițe partenere care, cu ajutorul copiilor au creat o lume plină de veselie și culoare.
Din lucrările expuse sunt selecționate câte trei, patru lucrări din fiecare instituție școlară participantă, iar acestea vor pleca în Italia, la sediul Asociației „Culori pentru Pace” unde vor participa la toate expozițiile internaționale din 115 țări membre și vor apărea în Catalogul Internațional de Pace ce va apărea în luna august. Scopul acestei expoziții a fost să dezvăluie lumii cum arată pacea în sufletul și prin ochii copiilor.
Printre partenerii proiectului din Sibiu se numără Grădinița cu program prelungit nr. 33, Grădinița cu program prelungit „Căsuța Poveștilor”, Școla Gimnazială Nr.8, Palatul Copiilor, Inspectoratul Școlar Județean, Prefectura Sibiu și Biblioteca Astra.
Proiectul a luat naștere în urma unor tragedii mondiale
Proiectul a luat naștere la Sant Anna di Stazzema, locul unde în 12 august 1944 au fost uciși peste 600 de copii și femei, iar această cumplită tragedie a făcut din acest oraș un memorial internațional al păcii, alături de Hirosima și Nagasachi.
În anul 2017 încă 40 de țări s-au alăturat proiectului iar astăzi „Culori pentru Pace” numără 115 țări membre de pe toate continentele.
Sediul Asociației „Culori pentru Pace” din România se află la Sighetul Marmatiei, considerând că pentru țara noastră este locul cel mai potrivit, dat fiind faptul că aici s-a născut laureata premiului Nebel pentru Pace Elie Wiesel și pentru că tot la Sighet se află Memorialul Durerii, a victimelor comuniste și al rezisțentei, cunoscut ca unul dintre cele mai grele lagăre comuniste și care începand din 2018 face parte din Patrimoniul UNESCO.
În lunarea ianuare a acestui an „Culeor pentru pace” a primit recunoașterea Parlamentului European ca fiind cel mai amplu proiect dedicat Păcii cu cel mai mare număr de țări membre.
O ramură a proiectului din acest an este Covorul Păcii realizat de mamele din cele 115 țări membre. Sibiul a pergătit bucăți de covorașe 50/50 cu motive tradiționale din zona județului nostru, participând, astfel, la realizarea celui mai mare covor de pace din lume.
Covorul a fost expuns la Vinci, în memoria lui Leonardo da Vinci, dar înainte de a pleca spre Italia, covorașul sibian a fost expus alături de alte covorașe românești la memorialul durerii de la Sighetul Marmației
Coordonatorul proiectului este Mariana Slavu, ambasador Pace în Asociația Internațională „Culori pentru Pace”, iar președinte internațional este Antonio Gianelli.
Proiectul de la Sibiu a fost prezentat, în acest an la UNESCO.