În acest weekend, în cadrul Muzeului Astra sunt programate mai multe evenimente. Este vorba despre organizarea unui atelier de cusut, un ghidaj tematic, dar și o activitate culinară.
În luna dedicată femeilor va fi refăcută povestea acului, instrumentul magic care, mânuit cu desăvârșită iscusință, înfăptuiește cele mai frumoase broderii. Astfel, de vineri până duminică, între orele 10-12.30 și 14-16.30, la și în Muzeul ASTRA va fi organizat un atelier de cusut / brodat, eveniment dedicat tuturor celor dornici să afle informații despre tehnicile de brodare, materialele folosite și utilitatea obiectelor brodate în trecut, în funcție de modelul broderiei.
Atelierul va fi amenajat la gospodăria funcţională de viticultor sas din Șeica Mică, cu respectarea normelor de prevenire a răspandirii virusului SARS-COV 2. În baza biletului de intrare în muzeu și cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația în care se va desfășura atelierul.
„Sân-Toader – tradiția povestită” și Povestea colivei se va desfășura în Gospodăria din Târgu Cărbunești / Gospodărie de „nemeș” din Berbești. Acțiunea are loc sâmbătă între orele 10-15
Ideea principală a acestei activități culinare stă în prezentarea istoriei colivei și a tradițiilor populare precreștine, legate de Sâmbăta Sfântului Toader. Coliva din grâu fiert, decorticat, va fi ,,condimentată” de muzeografi cu motive geometrice, vegetale, simboluri creștine, folosind nucă, stafide, cacao, scorțișoară, coajă de lămie. Coliva va fi ornamentată apoi cu șabloane din carton. Vizitatorii pot să se implice în condimentarea și decorarea farfuriilor de colivă, dar și să guste din acest preparat special. Coliva împodobită va fi adusă în biserica din Bezded, pentru pomenirea morților într-un ceremonial religios.
„Întreabă un muzeograf” este o activitate de ghidaj tematic gratuit pe un anumit sector din Muzeul ASTRA. În perioada 20-21 martie, în intervalul orar 10-16, sectorul prezentat va fi cel de morărit, situat pe partea stângă a lacului din Muzeul în aer liber. Muzeograful care va face ghidajul va prelua vizitatorii interesați de la Moara cu cai din Sâmpetru, județul Timiș.
Primele repere din traseu vor fi Moara cu ciutură din Topleț, județul Caraș-Severin și Moara cu ciutură și admisie prin butoni din Svinița, județul Mehedinți, acolo unde pentru prima data, prin mijloace tehnice moderne, morile vor prinde viață, fiind dotate audio cu sunetele specifice morilor funcționale. Ghidajul este oferit publicului fără programare.