Sâmbătă, 29 mai, la ora 16, Bastionul de Vest al Bisericii Fortificate din Biertan va fi deschis pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrica din România de sobe cu cahle presate și pictate manual.
Expoziția cuprinde o parte din arhiva de peste 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a promova patrimoniul material transilvănean în spații neconvenționale.
Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș. Până acum, părți din expoziție au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela, în „Pavilionul din Jina” în cadrul Muzeului Astra și într-un turn al Bisericii Fortificate din Viscri. Proiectul este bazat pe accesibilizarea unor spații inedite care devin gazde temporare a unor expoziții de patrimoniu cultural transilvănean, proiecte multi-disciplinare și a unor ateliere de meșteșugărit.
La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București. În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificatie, folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.
Atelierul susținut de meșterii sobari va fi completat de un atelier cu copiii ceramiști din Biertan, care vor învăța să preseze și să picteze cahle în miniatură. Vernisajul „Teracota, Mon Amour” se va încheia cu un concert jazzy-soul Ela Sol și cu o demonstrație de măiestrie în lupte medievale performată de către cavalerii Paladini De Terra Medies. Expoziția va fi disponibilă în perioada mai 2021 – mai 2022 și va fi inclusă în circuitul de vizitare al Bisericii Fortificate din Biertan.
Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari.
Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente. Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy sau Fundația Michael Schmidt.