În acest final de săptămână iau startul la Rășinari iubitorii și practicanții de alergare montană pentru una dintre cele mai pitorești curse de acest gen din România. Traseul urmează poteci pastorale, bătute deja de sute de ani cu piciorul de către ciobanii din Mărginime. Astăzi organizatorii concursului își doresc să ofere mai mult decât o simplă competiție sportivă, o experiență pentru trup și suflet.
Prima ediție a concursului Urme pe Play a avut loc în anul 2018, inspirată fiind de inaugurarea traseului către Vf. Fraga, marcat azi cu bandă galbenă pe fundal alb. Fondatorii evenimentului au descoperit atunci o zonă foarte pitorească, cu păduri frumoase de mesteceni. Au luat apoi legătura cu primarul din Rășinari, domnul Bucur, iar acesta nu numai că a fost încântat de idee și a susținut-o, dar s-a și prezentat la start în calitate de alergător montan în ambele ediții organizate de atunci.
Ce diferențiază Urme pe Play de orice alt concurs de gen este experiența locului. „Urme pe Play nu este doar o cursă de alergare la munte, ci este o cursă pe un drum vechi de sute de ani. Traseul urmează potecile pastorale folosite de localnicii din Rășinari în călătoria de transhumanță a oilor. Iar priveliștile îți poartă privirea către toate cele trei lanțuri muntoase din județ – Cindrel, Lotru și Făgăraș. Ne-am dorit să spunem această poveste și o vom face nu doar prin intermediul locației unde ne aflăm și a activităților dar și prin intermediul culinar și prin prezența producătorilor locali din Rășinari care vor povesti despre aceste specificul acestor meleaguri”, îmi spune Florin Băraș, coordonatorul evenimentului.
Florin este unul dintre organizatorii aceia entuziasmați care își încurajează alergătorii la start, și îi așteaptă la finish. Activează în domeniul organizării concursurilor de alergare montană încă de la începuturile acestuia în România și l-a văzut dezvoltându-se. „Dacă acum 10 ani erau 10 concursuri importante în țară, acum are loc câte unul cel puțin în fiecare lună. Acest domeniu s-a dezvoltat foarte mult, și și plaja de alergători a crescut mult în ultimii ani. Îmi amintesc că la începuturile Maratonului Piatra Craiului, care este unul dintre primele concursuri de alergare montană din țară, erau undeva la 300 de alergători, iar acum încet încet numărul a crescut și ne raportăm la o plajă de 10.000 de alergători în toată țara”, îmi povestește el. „Alergarea montantă este cu mult diferită față de cea de pe asfalt. În primul rând ai nevoie de un echipament special, cu încălțăminte antiaderentă specială pentru terenul montan. În al doilea rând este important să vedem cât de tehnic este terenul, și în ultimul rând mai avem diferența de nivel. La Urme pe Play avem de exemplu o urcare de 700 de metri, și asta o să se simtă la puls și la oboseală, la mușchi. Indiferent dacă plouă sau ninge, noi, la alergarea montană, fugim, nu ne lăsăm influențați de capriciile vremii. În momentul de față alergarea montană nu are o federație în România, este un sport de masă. Din acest motiv nu putem categorisi un anumit sportiv ca fiind profesionist, însă în practică sunt mulți sportivi care practică acest sport la nivel profesionist. Este un sport complementar pentru cei care practică ski fond sau ski alpinism”, mai explică acesta.
Anul acesta, la cea de-a treia ediție a evenimentului Urme pe Play, organizatorii și-au propus să ofere mai mult decât un simplu concurs de alergare montană, ei vor să îmbine cu acest prilej tradițiile satului rășinărean cu un alt tip de turism, axat pe mișcare în aer liber cu o amprentă cât mai mică asupra mediului înconjurător. „Sportul în general adună lume faină și deși alergarea poate fi privită ca fiind un sport solitar, se creează o comunitate de alergători, de oameni care împărtășesc lucruri și valori comune. Astfel de evenimente sunt importante pentru că din ele rezultă un alt tip de turism, un turism sportiv, cultural, o formă de ecoturism în care mergem pe principiul fotografilor de peisaje, leave no trace (trad. nu lăsa urme) – noi nu facem decât să alergăm, să parcurgem niște zone fără să deranjăm natura în acest demers”, argumentează Florin, concluzionând:
„Îi îndemn pe toți să meargă cu mic cu mare să ia la pas potecile montane, să descopere frumusețea munților, și cine știe, poate în timp ne vom întâlni la startul unei curse de alergare montană”.
Urme pe Play este un eveniment organizat de Asociatia Club Sportiv 2X2 RACE și Primăria Rășinari.