Un loc plin de culoare la propriu și la figurat. Asta am găsit când am pășit zilele trecute, în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. 13 copii din Chișinău au venit să surprindă frumusețea caselor și unicitatea morilor de vânt, pe pânză, timp de o săptămână. Sunt elevi ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitala Republicii Moldova. 12 dintre ei sunt băieți și o singură fată a pășit alături de ei în aventura nuanțată, pe care s-au decis să o aibă în România, la Sibiu. Au fost însoțiți de Alexandra Clapatiuc și Anatol Ghimpu, profesorii lor de pictură. 20 dintre tablouri vor rămâne la Muzeul ASTRA, în semn de mulțumire pentru ospitalitate și pentru posibilitatea pe care le-au oferit-o acestor copii de a se bucura de o tabără de creație unică.
Cea care ne-a întâmpinat în poarta Muzeului a fost Alexandra Clapatiuc, tânăra lor profesoară. Am plecat la picior să căutăm învățăceii artiști printre case și mori de vânt. „Au nevoie să fie singuri. Pictura pe șevalet trebuie să fie doar între pictor și pânză. Ceea ce se întâmplă între ei este ceva personal”, ne explică ea. În programul liceului sunt incluse și momente de pictură în aer liber, iar elevii împreună cu profesorii lor au făcut o tradiție din asta. Pentru profesori nu este prima dată când vin în Muzeul Satului din Sibiu, pentru acești elevi, în schimb, da. „Am făcut aici tabere de creație și cu elevi, dar și numai cu profesori. Am ales acest muzeu pentru că este un loc unic în care se păstrează patrimoniul și nu am mai găsit un loc cu un spectru atât de frumos. Toate căsuțele, morile sunt apropiate picturii pe șevalet. Apoi, dacă ar fi să cutreieri toată România pentru aceste căsuțe, este mai greu. Așa, aici le găsești pe toate.” Copiii sunt din clasa a IX-a și până în clasa a XII-a (15 – 18 ani). Programul lor a fost unul alert, pentru a putea surprinde momente magice, așa cum este răsăritul soarelui, lumina caldă a dimineții sau cea învăluită de mister a serii de primăvară. Copiii s-au trezit în fiecare dimineață la 4:30, pentru a putea mânca și pentru a-și pregăti ustensilele. La răsăritul soarelui erau pe poziții. În general, orele de pictat erau între 6:30 și 20:00, cu o pauză de masă între 13:00 și 14:00. „Am avut noroc și cu vremea. Chiar dacă a fost mai frig, nu a plouat. Cerul a fost minunat. De la senin, la cel cu nori și plin de culoare”, ne mai spune Alexandra. Au mai fost și în alte locuri pentru a le surprinde pe pânză cu pensula lor. Au fost la Iacobeni, la Biertan, au pictat cetățile fortificate, au fost la Dealul Frumos și la conacul Bălcescu din Râmnicu Vâlcea. „Locurile din România sunt atât de diferite. Asta te frapează aici. Este uimitor fiecare colțișor pe care îl descoperi. Când am venit prima dată aici, la muzeu și am văzut morile de vânt, am avut senzația că ne întâmpină cu brațele deschise.”
Tinerii pictori își doresc să revină
Și, tot mergând și povestind, am ajuns la Alexander Untilov, un tânăr în clasa a XII-a. Era cufundat în pictarea unei mori de vânt. L-am întrerupt, să ne poată spune ce văd ochii lui de artist. Timid, nereușind parcă să-și găsescă vorbele potrivite rostește: „Este un peisaj diferit, care ne lasă să-l explorăm. Privesc această moară și îi readuc caracterul, sufletul. În fiecare tablou încerc să redau starea. Aici îmi plac mult devierile de culoare. Nu știu, este greu să vă explic”. Restul poveștii o spune pictura din fața lui. Mai încolo, la câțiva zeci de metri buni, l-am găsit pe Ion Gulubei, elev în clasa a X-a și un foarte talentat pictor. Anul trecut, un post de televiziune din Chișinău îi spune povestea. „Are talent, dar nu are bani ca să-și poată continua studiile”, spuneau ei. Ion s-a născut la sat, iar părinții lui au fost nevoiți să facă un credit ca să-i poată plăti studiile. Talentul lui a fost recunoscut în nenumărate concursuri de artă, atât în Republica Moldova, cât și în România, unde a obținut locul I și premii speciale. 4 dintre tablourile lui au fost expuse și vândute în 2014 la „Seara Artelor”, un eveniment dedicat artiștilor talentați. Acum el picta linistit în Sibiu, în Muzeul Satului. „Aici totul este minunat. Îmi dă o stare de spirit foarte profundă. Morile de vânt sunt fascinante. Timpul aici e prea scurt, iar de descris… e de fapt de nedescris în cuvinte. Pânzele mele vorbesc mai mult. Cert este că mi-ar plăcea foarte mult să revin aici”. I-am urat succes și am plecat să o găsim pe singura domniță a grupului de pictori.
Pe Vlada Cibuc am găsit-o la locul unde erau cazați. Este elevă în clasa a X-a și s-a declarat de-a dreptul fascinată de muzeu. „Am ajuns într-o poveste. Nu pot spune, e… magic tot. Sufletul se duce în culoare, culoarea pe pensulă și pensula pe pânză. E ceva personal și unic pentru mine. Nu pot alege un loc anume, tot spațiul e de pictat. Să revin, ar fi minunat.”
Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” are o istorie care se scrie de 45 de ani. Aici s-au format zeci de generații de artiști plastici. Din anul 2011, liceul s-a axat pe pregătirea academică a elevilor săi în profilul artistic. Atunci a fost și momentul în care s-a decis studierea picturii în aer liber, la nivel profesionist, organizându-se tabere de creație.