19.1 C
Sibiu
luni, mai 29, 2023

Premiera baletului comic “La fille mal gardée” de Ziua Internațională a Dansului

Cele mai citite

Din 1982, Ziua Internațională a Dansului este celebrată în fiecare an în data de 29 aprilie. Anul acesta, Teatrul de Balet Sibiu prezintă miercuri, 29 aprilie 2015, premiera baletului comic “La fille mal gardée”. Spectacolul îi va avea în distribuție la premieră, în rolurile principale, pe Ada Gonzalez (Spania) – în rolul Lise, Ovidiu Matei Iancu (România) în rolul lui Colas, Alexandru Fotescu (România) – în rolul Madame Simone și Kenichi Murata (Japonia) – în rolul lui Alain.
Spectacolul va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, de la ora 19:00 și are o durată aproximativă de două ore.
Coregrafia originală a spectacolului de balet clasic “La fille mal gardee” a fost realizată de Alexander Gorsky și Heinz Spoerli. Adaptarea coregrafică a spectacolului de la Sibiu este realizată de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă) și Alexandru Fotescu (România). Muzica spectacolului este compusă de Ferdinand Herold, Peter Ludwig Hertel și Ricardo Drigo. Scenografia este realizată de artistul vizual Ionuț Marin. Spectacolul se va dansa în premieră la Teatrul de Balet Sibiu miercuri, 29 aprilie 2015 și va fi reluat la începutul lunii mai, miercuri 6 mai 2015.
Spectacolul va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, de la ora 19:00 și are o durată aproximativă de două ore.
Aleisha Gardner (Noua Zeelandă)
 
Aleisha Gardner s-a născut în Auckland – Noua Zeelandă, în anul 1987, şi încurajată de mama sa, fostă balerină, a început cursurile de balet încă de la vârsta de patru ani. La vârsta de 16 ani s-a mutat la Melbourne – Australia, pentru a se alătura Şcolii Naţionale de Balet Australia. În 2004 a câştigat titlul “Balerina anului” în Noua Zeelandă. După ce a absolvit, obţinând “Diploma avansată în Arte” (dans clasic), a interpretat numeroase roluri în spectacole de balet, precum: “Frumoasa din pădurea adormită”, “Corsarul”, “Giselle”, “Cenuşăreasa”, Spărgătorul de nuci”. În anul 2008 s-a mutat în România, la Sibiu, unde activează ca balerină a Teatrului de Balet Sibiu. Prima coregrafie realizată pentru baletul sibian a fost cea pentru spectacolul de dans contemporan “Anotimpurile”, spectacol ce a avut premiera în februarie 2013. În anul 2014, Aleisha Gardner a realizat coregrafia spectacolului de balet neoclasic “Impetus” şi a lucrat alături de Russell Hewey pentru coregrafia spectacolului de dans contemporan “Nota, vă rog!”, ambele coregrafii fiind prezentate, în premieră, în cadrul spectacolului “Geneza”, care s-a desfăşurat în Piaţa Mare din Sibiu. În cadrul spectacolului “Gală de balet”, din 28 ianuarie 2015, Aleisha Gardner a semnat coregrafiile momentelor “Grit”, “Reverie”, “Rapsodie” şi a momentului care a încheiat gala de balet, iar alături de Russell Hewey a realizat coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”.
Alexandru Fotescu (România)
Alexandru Fotescu a studiat baletul, în perioada 1987 – 1996, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti. Este unul din membrii fondatori ai Uniunii Dansatorilor din România. 
Încă din timpul liceului câştigă numeroase premii şi titluri: 1993 – 1996: Premiul I la Olimpiada Naţională de Balet, 1994-1996: Premiul I la Olimpiada Internaţională “Oleg Danovski”, în 1996 Grand Prix-ul “Festivalului Primăverii şi al Prieteniei” şi tot în 1996 Diploma de Merit a “Fundaţiei Coregrafice Româneşti”. Între anii 1996 şi 2000 face parte din Baletul Operei Naţionale Române din Bucureşti, iar între 1997 şi 1998, pentru o scurtă perioadă, din Teatrul de Balet “Oleg Danovski“ din Constanţa. Este invitat să danseze în gale şi spectacole de balet din Germania şi Austria, după care se stabileşte în Germania şi dansează în Teatrul Meininger, în perioada 2000-2003, şi în Teatrul Dortmund, în perioada 2004-2006. Începând cu anul 2003 susţine, în calitate de profesor sau de balletmaster, studii, stagii sau workshop-uri în Australia, Italia, Germania, Austria şi România, printre care: 2003-2005: Ballettschule Fotescu în Meiningen- Germany, 2005-2008: Ballet Company/Academy Salzburg, Austria şi 2006 – SIBA Salzburg-International Ballet Workshop- Austria, în perioada 2008-2009 este profesor în cadrul workshop-urilor internaţionale de balet organizate în România şi în cadrul competiţiei internaţionale de balet din Sibiu, România, în 2009 susţine cursuri în cadrul Colegiului Universitar de Dans şi Academiei Artelor Spectacolului din Perth, Australia, iar din 2010 susţine open class în Dortmund, Germania. Din 2013 este invitat în calitate de maestru de balet la Teatrul de Balet Sibiu. În anul 2014 este invitat ca profesor în cadrul Workshopului Asociației M.B.A.S Bucureşti, iar în anul 2015 este membru al juriului în cadrul concursului Dance World Cup Anglia. Începând cu 2004 este director al “Schlote Production GmbH”, iar din 2006 asistent coregrafie pentru producţii de teatru, operetă și musical. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Modificarea kilometrajului unei mașini, interzisă prin lege de astăzi

Începând de astăzi, 29 mai 2023, modificarea kilometrajului unei mașini va fi interzisă prin lege.O nouă lege, prin care...
spot_img

Știri pe același subiect