Câinii și pisicile, animalele noastre de companie sunt ființe vulnerabile, care de multe ori nu știu să se protejeze de pericolele pe care oamenii le ignoră și la lasă nesupravegheate. Substanțele periculoase, fie ele otrăvuri, medicamente sau alte cauze, pot fi letale pentru câini și pisici, cu un final tragic pentru micuțele animale de companie.
Care sunt substanțele periculoase pentru câini și pisici
Antigelul este otrava ingerată cel mai des de către câini şi pisici. Chiar şi o linguriţă de antigel poate fi letală pentru un câine de talie mică. În plus, câinilor le place deoarece are un gust dulce. Evitaţi accesul câinelui şi al pisicii la antigel. Otrava de şoareci, conţine anumite substanţe toxice, cel mai des cauzând hemoragii care pot fi fatale. Aveţi grijă să nu puneţi otravă în locuri în care pot ajunge câinele sau pisica dvs! Insecticidele.
Nu administraţi câinelui şi pisicii produse anti-pureci, dacă nu sunt aprobate de către medicul veterinar. Unele animale sunt sensibile la anumite substanţe.
Medicamentele de uz veterinar
Supradozarea sau ingerarea accidentală a medicamentelor de uz veterinar este o cauză comună de otrăvire la câini. Dacă acest lucru s-a întamplat, anuntaţi cât mai repede medicul veterinar. Identificarea timpurie a medicamentului ingerat şi administrarea tratamentului pot salva viaţa animalului dvs. În funcţie de substanţa ingerată, medicul veterinar vă poate recomanda sau nu inducerea vomei. Nu toate medicamentele de uz veterinar pot fi administrate oricărei specii, pisica nu este ,,un câine mai mic, existând unele medicamente destinate câinilor care nu trebuie administrate niciodată pisicilor.
Medicamentele de uz uman
Foarte des câinii şi pisicile ajung să ingere medicamente de uz uman care nu sunt depozitate corespunzător, sau le sunt administrate de către proprietarii bine intenţionaţi, dar prost informaţi. Se poate ajunge foarte uşor la supradozări sau subdozări, unele medicamente fiind letale în cantităţi foarte mici (de exemplu paracetamolul). Este foarte important să nu încercaţi dvs. să trataţi animalul cu ce găsiţi prin casă, fără să consultaţi medicul veterinar. Foarte toxice în doze mici sunt chiar cele mai banale medicamente care se găsesc în casa fiecăruia dintre dvs.: ibuprofenul (Nurofenul), acidul acetilsalicilic (Aspirina) şi acetaminofenul (Paracetamol). O singură tabletă de Paracetamol (acetaminofen) este letală pentru pisica dvs, deoarece pisicile nu pot metaboliza acetaminofenul, determinând insuficienţă hepatică gravă. Nu se recomandă administrarea aspirinei la pisici deoarece acestea nu o pot metaboliza, ajungându-se foarte uşor la supradozări. La câini, aspirina poate determina ulcere gastrice, iar acetaminofenul (Paracetamolul) este toxic în doze destul de mici. Pentru a preveni intoxicarea sau chiar omorârea animalului dvs., nu administraţi niciun fel de medicament de uz uman sau veterinar fără să întrebaţi înainte medicul veterinar.
Nu trebuie să presupuneţi că dacă un medicament este bun pentru dvs. atunci este bun şi pentru animalul dvs.
În cazul în care animalul a ingerat din greşeală orice substanţă periculoasă, anuntaţi imediat medicul veterinar, fiind foarte util să luaţi cu dvs. ambalajul produsului respectiv pentru identificare şi tratament. Nu administraţi lapte animalului otrăvit, pentru că laptele ajută la răspândirea mai rapidă în organism a otrăvii. Dr. Nicolae Coldea