Cele mai întâlnite otrăvuri care pot fi letale pentru câinele şi pisica dvs

banner
banner
banner
banner

Câinii și pisicile, animalele noastre de companie sunt ființe vulnerabile, care de multe ori nu știu să se protejeze de pericolele pe care oamenii le ignoră și la lasă nesupravegheate. Substanțele periculoase, fie ele otrăvuri, medicamente sau alte cauze, pot fi letale pentru câini și pisici, cu un final tragic pentru micuțele animale de companie.

Care sunt substanțele periculoase pentru câini și pisici

Antigelul este otrava ingerată cel mai des de către câini şi pisici. Chiar şi o linguriţă de antigel poate fi letală pentru un câine de talie mică. În plus, câinilor le place deoarece are un gust dulce. Evitaţi accesul câinelui şi al pisicii la antigel. Otrava de şoareci, conţine anumite substanţe toxice, cel mai des cauzând hemoragii care pot fi fatale. Aveţi grijă să nu puneţi otravă în locuri în care pot ajunge câinele sau pisica dvs! Insecticidele.

banner

Nu administraţi câinelui şi pisicii produse anti-pureci, dacă nu sunt aprobate de către medicul veterinar. Unele animale sunt sensibile la anumite substanţe.

Medicamentele de uz veterinar

Supradozarea sau ingerarea acci­dentală a medicamentelor de uz veterinar este o cauză comună de otrăvire la câini. Dacă acest lucru s-a întamplat, anuntaţi cât mai repede medicul veterinar. Identificarea tim­purie a medicamentului ingerat şi administrarea tratamentului pot salva viaţa animalului dvs. În funcţie de substanţa ingerată, medicul veterinar vă poate recomanda sau nu inducerea vomei. Nu toate medicamentele de uz veterinar pot fi administrate oricărei specii, pisica nu este ,,un câine mai mic, existând unele medicamente destinate câinilor care nu trebuie administrate niciodată pisicilor.

Medicamentele de uz uman

Foarte des câinii şi pisicile ajung să ingere medicamente de uz uman care nu sunt depozitate corespunzător, sau le sunt administrate de către pro­prietarii bine intenţionaţi, dar prost informaţi. Se poate ajunge foarte uşor la supradozări sau subdozări, unele medicamente fiind letale în cantităţi foarte mici (de exemplu paracetamolul). Este foarte important să nu încercaţi dvs. să trataţi animalul cu ce găsiţi prin casă, fără să consultaţi medicul veterinar. Foarte toxice în doze mici sunt chiar cele mai banale medicamente care se găsesc în casa fiecăruia dintre dvs.: ibuprofenul (Nurofenul), acidul acetilsalicilic (Aspirina) şi acetaminofenul (Paracetamol). O singură tabletă de Paracetamol (ace­­taminofen) este letală pentru pisi­ca dvs, deoarece pisicile nu pot me­taboliza acetaminofenul, deter­mi­nând insuficienţă hepatică gravă. Nu se recomandă administrarea as­pi­rinei la pisici deoarece acestea nu o pot metaboliza, ajungându-se foarte uşor la supradozări. La câini, aspirina poate determina ulcere gastrice, iar acetaminofenul (Paracetamolul) este toxic în doze destul de mici. Pentru a preveni intoxicarea sau chiar omorârea animalului dvs., nu administraţi niciun fel de medicament de uz uman sau veterinar fără să întrebaţi înainte medicul veterinar.

Nu trebuie să presupuneţi că dacă un medicament este bun pentru dvs. atunci este bun şi pentru animalul dvs.

În cazul în care animalul a ingerat din greşeală orice substanţă periculoasă, anuntaţi imediat medicul veterinar, fiind foarte util să luaţi cu dvs. ambalajul produsului respectiv pentru identificare şi tratament. Nu administraţi lapte animalului otrăvit, pentru că laptele ajută la răspândirea mai rapidă în organism a otrăvii. Dr. Nicolae Coldea

spot_img

6 COMENTARII

  1. De un timp in fatza case melé Vin pisici si-si fac nevoile. Ajutati-ma cu o metoda sigura pentru a le alunga si a le opri sa-si mai faca nevoile in fatza usii. Usa e direct la strada, nu am nici eu nici vecinii mascote. Vin de la alte case si asta ma surprinde. Última solutie este otrava dar vreau sa le fac prin alte metode sa nu-si mai faca nevoile aici. Am Dat cu otet, piper, lesie, amoniac,parfum, motorina uffff nu Mai stiu cu ce sa mai incerc

  2. Am un pui de labrador care a muscat dintr-un șarpe acum doua zile,acum nu se simte bine,ce as putea sa fac până mâine dimineață dacă mă poate ajuta cineva?
    Mii de mulțumiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anticorpii monoclonali nu sunt eficienți în faţa noilor variante de coronavirus

Tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2, a avertizat vineri...
spot_img

Știri pe același subiect